Zoli Toth va participa si anul acesta la Festivalul Enescu, unde va sustine un concert de muzica clasica in 27 septembrie, alaturi de Silvestri Orchestra, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Este a doua lui participare la Festival, prima fiind la editia din 2011. Am stat de vorba cu el despre pasiunea pentru muzica clasica.
Zoli, publicul te cunoaste mai mult în calitate de membru al trupei SISTEM decât ca solist percuţionist de muzică clasică. Povesteste-ne putin despre inceputurile tale muzicale…
Povestea incepe la inceputul anilor 40, cand bunicii mei au inceput sa studieze muzica clasica. Parintii mei au continuat si ei, sunt profesori de muzica amandoi, si eu am dus traditia mai departe. Cred ca nici nu se putea altfel, am muzica in sange. Primele lectii au fost de pian la varsta de 5 ani. La 14 ani m-am apucat de percutie si de atunci fac asta in toate formele posibile: muzica clasica, pop, muzica moderna, contemporana etc. Am abordat toate genurile si voi continua sa o fac.
Esti singurul artist pop din showbiz-ul românesc care a concertat în cadrul Festivalului George Enescu, in 2011. Urmeaza cel de-al doilea concert, la editia de anul acesta. Ce urmeaza sa canti si ce asteptari ai de la acest eveniment?
In comparatie cu concertul din 2011, acum, programul este mult mai complex si mai melodios. De data acesta voi canta piese clasice si contemporane la marimba si vibrafon, doua instrumente foarte melodice ale secolului XX.
Cel mai important moment al concertului va fi interpretarea a 5 piese in prima auditie mondiala, lucrari ale compozitorilor Adrian Enescu si Petru Margineanu. Lucrarile clasice apartin unor compozitori cunoscuti de publicul larg, de la Johann Sebastian Bach la Maurice Ravel si Astor Piazzola. Sper ca publicul sa guste abordarea moderna a unor piese clasice si sa vina in numar cat mai mare in Piata Festivalului in 27 septembrie. Nu vor fi dezamagiti!
Cum va continua implicarea/ cariera ta în muzica clasică? Ce planuri ai?
Am decis, in urma cu ceva vreme, sa merg in aceasta directie: sa cant muzica clasica accesibila marelui public. Consider ca muzica clasica nu este demodata si ca atunci cand o condimentezi cu putin show, ii dai o nota de modern, ea poate fi cel putin la fel de fantastica ca si muzica pop.
Pentru ca luna asta Festivalul Enescu este in plina desfasurare, ai putea sa ne spui de la ce concerte nu vei lipsi? Care sunt compozitorii tai favoriti?
Programul si pregatirea pentru concert imi permit sa particip la foarte putine concerte in acest an. Dar cand am timp, nu vreau sa ratez piese ale compozitorilor autohtoni si lucrari cantata mai rar pe la noi, cum ar fi Simfonia a 6-a de Antonín Dvořák.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sClF4vuvkOY[/youtube]
In afara de cariera muzicala, tu esti si un fervent susţinător al cauzelor ecologiste. Care este parerea ta despre ce se intampla acum la Rosia Montana?
Nu sunt de acord cu exploatarea cu cianuri si impactul pe care il are asupra mediului si oamenilor. Dar ca sa nu se spuna ca sunt total impotriva fara sa ofer alternative, consider ca tehnologia a avansat atat de mult incat exploatarea aurului, la Rosia Montana sau in alta parte, s-ar putea face cu tehnologii noi care sa nu afecteze mediul si comunitatea si sa creeze intr-adevar locuri de munca. Atat in minerit, cat si in alte domenii si sa si incurajeze turismul in regiune.
Referitor la protestele care au loc acum, ma bucur sa vad ca romanii au ales, inca o data, sa iasa in strada pentru o cauza si sa o sustina si sa refuze asocierea cu politicul.
Foto: PR