Mihai Petre – „Dansez în fiecare zi cu fiica mea prin casă, îi place foarte mult”

 Florentina Liutic
.

Am stat de vorbă cu Mihai Petre, juratul de la „Uite cine dansează' care ne-a dezvăluit că dansează în fiecare zi cu fiica lui prin casă, dar şi ce lecţii te viaţă te învaţă dansul.

 

Cum ați învățat să dansați?

La mine a fost mai cu forța, nu a fost pe vrute. Pur și simplu m-au luat părinții și m-au „depus în sala de dans la un mo­ment dat. Nu prea voiam să fac asta, pen­tru că îmi plăcea la karate, sport pe care l-am practicat de la 8 până la 11-12 ani, iar de atunci am început cu dansul, destul de târziu. Dar, după o vreme, am consta­tat că erau multe fete prin sală, era fru­mos, dansau bine și am zis că ar trebui să încerc. Și, dacă încerci, începe să-ți placă. Uite așa am învățat foarte multe stiluri de dans și le mai învăț încă. Cam asta a fost experiența mea. Ca orice lucru care se pe­trece natural în lumea asta, mai greu la început, după care a mers ca uns.

 

Care a fost cel mai frumos dans pe care l-ați dansat vreodată?

Cu siguranță nu dansul de la nuntă. (râde) Au fost multe dansuri în care m-am simțit bine, până la urmă e vorba de percepția subiectului. Au fost multe momente în care m-am simțit excelent. Câteva prin competiții și unul sau două făcând demonstrații la emisiuni.

 

Dacă ați face un exercițiu de imaginație, cu ce personalitate din trecut v-ar plăcea să dansați?

Mă uitam cu admirație și respect la Gaynor Fairweather. Mi-ar fi plăcut să mă învețe câteva lucruri. Ea și partenerul ei, Donnie Burns, formau o pereche ex­traordinară de dans sportiv.

 

Când ați dansat ultima oară?

Dansez în fiecare zi cu fiica mea prin casă, îi place foarte mult. Până acum, voia să se facă fermier sau pompier și acum vrea ba­lerină. Așa că, în fiecare zi, dansez cu ea.

 

Cum trebuie să fie partenerul de dans ideal?

Cred că cel mai bine o pereche funcționează pe bază de respect reciproc, ca în viață, și pe înțelegerea reciprocă a rolurilor. Un băiat trebuie să știe să pună în valoare o fată și să o ajute, să susțină perechea. Dar, bineînțeles, și invers e va­labil.

Comunicarea e cheia întotdeauna. Partenera ideală trebuie să știe să răspun­dă foarte bine ritmului și direcției pe care le impune, de obicei, partenerul. Trebuie să fie mereu în stand-by.

 

Care a fost cel mai frumos spectacol de dans la care ați asistat?

Cu siguranță, cele mai plăcute spectacole de dans pentru mine rămân concertele lui Michael Jackson. Pentru mine, sunt top of the top în ceea ce înseamnă spectacol de dans. Din păcate, nu le-am văzut live, îmi imaginez că au avut o putere și mai mare. Aveau o forță extraordinară. Însă mo­mentul care m-a impresionat cel mai tare e cel în care nu dansa, ci doar stătea, reușea să transmită atât de mult, încât zeci de mii de oameni erau în delir. Am văzut multe alte spectacole, dar ăsta mi-a rămas în minte.

 

Ce ar trebui să exprime dansul perfect?

Nu există dans perfect, în primul rând. Oamenii nu prea reușesc să construiască lucruri perfecte. Se pot apropia de o crea-ție artistică notabilă, însă. Până la urmă, „dansul perfect, dacă acceptăm conven-ția, ar trebui să fie cel care reușește, prin mișcare, să exprime cu o forță de nedescris o idee sau un sentiment care să rămână de-a pururi în mintea celui care-l privește.

 

Ce jurizați la concurenții „Uite cine dansează?

Jurizez întregul pachet, ținând cont de contextul în care mă aflu. Până la urmă, e un show de televiziune și niciodată nu trec peste acest context. Țin cont de modul în care concurenții comunică prin mișcare o idee sau alta și modul prin care îmi traduc muzica pe care o aud.

 

Ce lecții de viață te învață dansul?

Enorm de multe. Pot să îți vorbesc despre propria experiență. Cred că cel mai mare câștig, în afară de o condiție fizică mai bună și sănătate, este autocontrolul, și mă refer aici nu doar la partea emoțională, psihică, dar și la cea fizică. Despre asta e vorba în dans, înveți să te împrietenești cu

corpul tău și să comunici prin mișcare. E al naibii de plăcut. Înveți să comunici cu cel cu care dansezi. Fără să folosești cuvin­te, ci doar mișcări și energii diferite, reușești să stabilești o conversație foarte interesantă între două suflete și două tru­puri, ceea ce e foarte frumos.

Totodată, am aflat foarte multe despre muzica și despre cultura diferitelor po­poare din care provin dansurile pe care trebuia să le învăț. Trebuie să știi istoricul unui lucru ca să poți să ți-l însușești. Am învățat de la o vârstă fragedă să știu să mă port cu o fată, iar asta m-a ajutat mai târ­ziu. Bunele maniere le-am învățat de la dans. Am învățat să port un frac și să intru într-o atmosferă de bal, într-o societate care e de multe ori departe de asta. Sunt multe avantaje.

 

Care e, pentru dumneavoastră, cel mai mare dansator din toate timpurile?

Nu pot să spun asta, pentru că genurile de dans și dansurile sunt atât de variate, încât cred că fiecare gen are un anumit rege. Au ceva cu totul și cu totul special, nu ai cum să-i compari. Sunt foarte mulți cei care mi-au plăcut.

 

Cum sunt ceilalți parteneri de la masa juriului?

Florin are un umor imbatabil, e fantastic și cred că este un tip de la care am foarte multe de învățat, un profesor de divertis­ment. Andreea e o doamnă în adevăratul sens al cuvântului, mi se pare extrem de elegantă și de rasată și foarte feminină. Iar Gigi e un boem interesant, mi se pare po­ezia de la masa juriului.

 

ALINA BĂISAN Foto PR

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton