După ce a înţeles că adulţii sunt copii mai mari, a reinventat ideea de home entertainment şi a creat desene animate clasice şi filme care au cucerit toate categoriile de vârstă. A investit o energie enormă în tot ceea ce a făcut şi nu s-a sfiit să-şi exprime dragostea faţă de personajele sale. „Îl iubesc pe Mickey Mouse mai mult decât am iubit orice femeie vreodată.
Când aud numele „Disney, cei mai mulţi dintre noi se gândesc la clasicele desene anima-te („Mickey Mouse, „Albă ca Zăpada, „Frumoasa şi Bestia) sau la fabuloasele parcuri de distracţii, altora le vin în minte filmele sau serialele tv produse de celebrele studiouri, unii se gândesc la cărţile cu pagini lucioase şi poze deosebite pe care nu le mai vezi altundeva sau chiar la Michael Jackson şi al său Neverland (inspirat, bineînţeles, de Disneyland). Puţini se mai gândesc la omul din spatele acestui nume, la Walt Disney, cel care a generat un fenomen socio-cultural de o amploare colosală. Astăzi, Disney este un imperiu complex, o construcţie laborioasă cu o arhitectură impresionantă şi orice produs asociat cu acest nume este destinat Demarajul a fost greu, mai cu seamă că, la începutul secolului al XX-lea, cinematografia era ea însăşi o industrie aflată la început. Mijloacele nu erau foarte ofertante, iar cele existente presupuneau costuri imense. „Cea mai mare problemă a vieţii mele au fost banii. Chiar e nevoie de foarte mulţi bani pentru a îndeplini toate aceste visuri frumoase. „Albă ca Zăpada, de exemplu, unul din primele filme animate realizate de studiourile Disney, a costat 22 de milioane de dolari – o sumă exorbitantă pentru perioada respectivă.
Viaţa la ţară şi destinul tragic al mamei
Sunt câteva aspecte recurente în cre-aţiile lui Disney, care îşi au originea în viaţa sa personală, cum ar fi dragostea pentru animale şi plăcerea de a locui în liniştea micilor aşezări rurale. Toate acestea l-au inspirat mai târziu să creeze filme animate în care fiinţele pădurii sunt umanizate şi se află în mijlocul unor întâmplări fabuloase din care ies în cele din urmă învingători.
Conexiuni între viaţa personală şi filmele sale s-au făcut şi în ce priveşte destinul tragic al mamei din anumite producţii animate, cum ar fi „Bambi. S-a spus că acest aspect şi-ar avea originea într-o întâmplare nefericită despre care Walt a evitat mereu să vorbească: sfârşitul propriei sale mame. După ce le-a cumpărat părinţilor săi, Elias şi Flora, o casă în care să se bucure de tot confortul de care nu avuseseră parte până atunci, mama lui a început să aibă dureri tot mai dese de cap şi se bănuia că soba nu ar funcţiona corespunzător. Într-o dimineaţă, cei doi bătrâni au fost găsiţi fără cunoştinţă, doar Elias a putut fi resuscitat, iar Walt s-a simţit răspunzător pentru acest incident.
Copilărie de vis la maturitate
Walt Disney s-a născut într-o familie săracă, cu cinci copii, care era nevoită să-şi schimbe domiciliul foarte des în funcţie de micile joburi pe care reuşeau să le obţină părinţii lui. Principala grijă a familiei era procurarea mijloa celor de trai, iar copiii erau şi ei nevoiţi să muncească. Aşadar, Walt Disney n-a avut cea mai frumoasă copilărie şi n-a aflat ce înseamnă un cămin decât atunci când şi-a întemeiat el însuşi unul. Dar „toată aversiunea de care am avut parte în viaţă, toate problemele şi obstacolele m-au întărit… Poate nu realizezi asta pe moment, dar o provocare majoră poate fi cel mai bun lucru din lume, mărturisea el într-un interviu.
În fruntea imperiului
Şi-a început cariera în aceeaşi perioadă cu fratele lui, Roy, împreună cu care a produs desenele „Oswald The Rabbit şi „Steamboat Willie, considerat prima variantă a lui Mickey Mouse. Celebrul şoricel s-a numit iniţial Mortimer Mouse, dar soţia lui Walt i-a atras atenţia că Mickey ar avea o rezonanţă mult mai bună. „Am un sentiment aparte pentru şoareci. Îmi amintesc că, atunci când lucram noaptea până târziu, îi vedeam cum se adunau în coşul de gunoi. Îi luam de acolo şi-i puneam în nişte cuşti mici, iar unul dintre ei mi-a devenit chiar un bun prieten. L-am eliberat pe un câmp atunci când am părăsit Kansas City.
Walt Disney a fost căsătorit cu Lillian Bound, au avut împreună două fete, Diane Marie şi Sharon Mae (adoptată), iar mariajul lor a durat aproape jumătate de secol. „Un bărbat nu ar trebui niciodată să-şi neglijeze familia pentru afaceri, avea să spună el mai târziu.
Diane Disney Miller, fondatoarea Walt Disney Family Museum în San Francisco, a mărturisit că aproape toate amintirile ei din copilărie sunt legate de tatăl ei plănuind minuţios deschiderea unui parc de distracţii grandios. „A vorbit despre asta mulţi ani la rând. Încă de când eram foarte mică, mi-l amintesc visând la acest loc de poveste, la ceea ce va face, deci asta e ceva cu care noi am crescut. Primul Disneyland (California) şi-a deschis porţile pe 17 iulie 1955, iar de atunci au mai urmat şi alte asemenea parcuri tematice – care în prezent aduc cel mai mare profit companiei. Luna trecută, Diane Disney Miller a decedat la vârsta de 79 de ani, în urma rănilor suferite după o căzătură chiar în reşedinţa sa.
Moştenirea lui Disney
Caricaturistul britanic David Low l-a numit „cea mai importantă figură în domeniul artelor grafice de la Leonardo până în prezent.
După moartea sa din 1966, filmele sale animate, serialele sau producţiile tv continuă să fie difuzate, iar parcurile tematice din America, Tokyo sau Paris înregistrează profituri uriaşe. De altfel, se estimează că imperiul Disney ar valora peste 100 de milioane de dolari anual. Şi povestea va continua încă multă vreme de acum încolo dacă ne gândim la crezul lui Walt Disney, care spunea că business-ul său nu va înceta câtă vreme există imaginaţie.
CLAUDIA COJOCEA, , Foto HEPTA