Ce să nu faci când mergi în vizită la cineva e important să știi. Căci, oricât de apropiate ți-ar fi gazdele, tot s-ar putea simți ofensate de nerespectarea regulilor de bună purtare. Chiar dacă pare ceva desuet, eticheta în societate e chiar mai apreciată în zilele noastre decât odinioară. Așa că iată ce să nu faci când mergi în vizită la cineva.
Codul bunelor maniere nu se demodează și este mereu de actualitate. Să fii politicos și manierat nu înseamnă că ești de modă veche sau „old-fashioned' cum se spune. Nici nu te face mai puțin „cool', nici nu te scoate din „trend'. Dimpotrivă, te ajută să capeți aprecierea celorlalți și îți conferă un plus de siguranță și stimă de sine. Deși bunele maniere sunt necesare în fiecare clipă, ne oprim azi la ce să nu faci când mergi în vizită la cineva.
Ce înseamnă să fii musafir și gazdă
Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), musafir înseamnă „persoană care vizitează pe cineva sau căreia i se oferă vremelnic ospitalitate; oaspete, invitat'. Pe de altă parte, gazdele sunt acele persoane care primesc pe cineva în vizită, adică pe musafiri.
Încă de când eram mici, am fost obișnuiți că trebuie să ne pregătim atunci când urmează să avem musafiri. Și că trebuie să îi primim cum se cuvine, cu casa curată și să le oferim tot ce avem mai bun. De unde și visul multor copii de „a se face musafiri' atunci când vor crește. Căci ce „meserie' mai bună să ai dacă nu aceea de musafir?!
Lăsând gluma la o parte, să fii musafir nu înseamnă numai să mergi în vizită și să te bucuri de beneficii. Oricât am fi de apropiați de cei care ne găzduiesc, chiar și numai pentru câteva ore, suntem obligați să ne comportăm civilizat. Și să le respectăm casa și obiceiurile familiei. Chiar dacă suntem încurajați să ne simțim „ca acasă'. Recunoaște că nici ție nu ți-ar plăcea ca cei care vin pe la tine să procedeze altfel.
Ce să nu faci când mergi în vizită la cineva
Cu siguranță îți aduci aminte privirea scrutătoare a mamei și dojanele primite atunci când nu te comportai conform așteptărilor în timpul vizitelor. Ei bine, dacă amintirile te ajută, atunci folosește-te de ele pentru următoarea dată când vei fi în postura de musafir. Faptul că ai fost invitat să treci pragul casei cuiva este o onoare. Și asta devine o responsabilitate pentru tine.
Fie că este vorba despre casa părintească, cele ale fraților ori rudelor, fie despre casa unui prieten apropiat ori chiar a șefului. Indiferent de relația pe care o ai cu gazdele, e important să știi ce să nu faci când mergi în vizită la cineva. Asta dacă îți dorești ca aceasta să continuie, bineînțeles. Și de mare folos este să te gândești, potrivit zicalei „ce ție nu-ți place altuia nu face', să te comporți exact așa cum ți-ai dori ca alții să o facă atunci când te vizitează.
Nu merge în vizită neanunțat
De multe ori se întâmplă să te afli în preajma locuinței cuiva cunoscut și să te gândești să-i faci o vizită. Ei bine, oricât de apropiată ți-ar fi persoana, nu e deloc recomandat să îi suni la ușă fără să o anunți înainte. Un apel telefonic sau un mesaj pot fi de bun augur. Nu poți apărea neanunțat în casa altor oameni care nu te așteaptă! Nici măcar atunci când ai cheile casei respective. Poate că oamenii nu au chef de vizite. Poate că nu se simt pregătiți sau sunt ocupați cu alte lucruri. Așa că nici nu ar trebui să te superi dacă ți se refuză politicos vizita în acel moment.
Nu te lăsa așteptat
Punctualitatea e semn de respect în general, nu numai când mergi în vizită. Nu lăsa pe nimeni să te aștepte, mai ales dacă ți s-a comunicat ora în prealabil și invitația este la masă. Nu te duce nici mai devreme, ca să le încurci programul, dar nici mai târziu de un sfert de oră. În cazul în care intervine ceva neprevăzut, e important să anunți gazdele, ca să nu stea după tine.
Și atunci când primești invitație la un eveniment sau la o masă importantă, programate pentru o dată anume, e recomandat să răspunzi cât mai repede. Fie că accepți sau refuzi elegant invitația. Dacă lași răspunsul până în ultima clipă, poți încurca planurile gazdelor și este extrem de neplăcut. Ba chiar îi poți pune la cheltuieli neprevăzute.
Nu merge niciodată în vizită „cu mâna goală'
Chiar și în cazul acelor vizite scurte inopinate, tot nu e indicat să mergi la cineva fără o mică atenție. Tocmai pentru că ai putea pune gazda într-o situație jenantă pentru că nu e pregătită de musafiri, câteva gustări, niște prăjituri ori bomboane de ciocolată, o sticlă de suc sau de vin, un pachet de cafea sunt opțiuni potrivite.
Dacă mergi într-o vizită mai lungă, atunci e bine să fii pregătit. Și e recomandat să întrebi gazdele cu ce ai putea completa meniul. Sau măcar să le scoți la o masă la restaurant în timpul vizitei.
Nu abuza de statutul de musafir
Faptul că ești în vizită nu înseamnă că ai un statut special și că totul ți se cuvine. Nu te înjosești dacă te oferi să ajuți la aranjarea mesei, să speli vasele, să strângi mizeria lăsată în urmă sau chiar să duci gunoiul la plecare. Mai ales dacă ai avut însoțitori copiii sau animăluțul de companie.
O regulă de aur este să nu deschizi niciodată frigiderul fără să fi cerut permisiunea sau să ți se fi spus asta înainte de către gazde. Este unul dintre gesturile cele mai urâte pe care le poți face. Și nu se subînțelege că fiind musafir ai acces liber la toată casa. În plus, nu folosi telefonul, computerul sau orice alt echipament al gazdei fără a întreba.
La fel de nepoliticos, mai ales în timpul vizitelor mai lungi, este să folosești dușul timp îndelungat sau să lași apa să curgă fără rost. E important să nu ții baia ocupată mult timp și nici să nu lași mizerie în urma ta. Pentru bărbați, e recomandat să aibă grijă la capacul vasului de toaletă.
Un alt gest urât este să-ți tot rotești ochii prin încăpere, ca și cum ai încerca să observi toate detaliile. Gazda s-ar putea simți jignită de „inspecția' ta. Iar dacă îi vei mai și oferi tot felul de trucuri de decorat, cu siguranță o vei pune într-o postură nepotrivită. Dacă vrei să admiri un obiect sau un tablou mai de aproape, cere permisiunea gazdei întotdeauna.
Nu aduce cu tine personaje nedorite
Dacă ai fost invitat în casa cuiva, nu înseamnă că poți veni cu oricine „la pachet'. Așa că nu îndrăzni să aduci cu tine persoane complet necunoscute gazdelor fără să le fi cerut permisiunea. Iar dacă nu ai cu cine să-ți lași animăluțul de companie sau copilul și trebuie să te însoțească, e indicat să procedezi la fel. Chiar dacă știi că gazdele adoră copiii și membrii blănoși ai familiei.
Că tot veni vorba despre animăluțe, iată încă ceva ce să nu faci când mergi în vizită la cineva. Dacă gazdele au căței ori pisici, nu interveni în programul lor. Nu le hrăni, nu comenta felul în care se comportă sau sunt îngrijite. Rolul tău ca oaspete este numai să le spui cât de mult le apreciezi și eventual să te joci cu ele, dacă ți se permite asta.
Nu te descălța la ușă
Este o regulă veche, dar a suferit modificări între timp. Și nu este politicos să te descalți decât numai dacă ți se cere asta. Sunt gazde care au papuci speciali pentru musafiri, în așa fel încât să își protejeze covoarele scumpe sau podelele. Nu e nicio ofensă să ți se ofere papuci comozi în casa prietenilor apropiați.
Totuși, în cazul în care mergi în vizită la persoane mai puțin apropiate, poți lua cu tine botoșei din plastic de unică folosință. O altă variantă este să ai la tine șervețele umede cu care să poți șterge rapid, la intrarea în casă, tălpile încălțărilor.
Pe de altă parte, sunt țări unde a vizita pe cineva fără să te descalți la intrare reprezintă lipsă de educație. Așa se întâmplă în Scandinavia sau în Cehia, unde gazdele se așteaptă sa te descalți. Și în Japonia acest obicei este deosebit de important.
Nu sta cu ochii în telefon
Dacă tot ai ales să mergi în vizită, încearcă, măcar câteva ore, să nu utilizezi telefonul. Nu poate fi nimic atât de urgent încât să nu îți mai iei ochii de la el. Da, sunt și situații în care pot apărea chestiuni neprevăzute, dar acestea sunt rare. Oricât de plictistoare ți se par conversațiile, ai face bine să le întreții politicos. Abține-te să pui mâna pe telefon și participă la ceea ce se întâmplă în jurul tău, chiar și numai prin gesturi.
Nu uita să și pleci acasă
Nu uita niciodată că ești un oaspete, fie că ești rudă cu gazda sau nu. Dacă atmosfera este bună și gazda se arată încântată de prezența musafirilor, poți sta în jur de 5 ore. De sărbători sau la evenimente speciale, vizitele pot fi și mai lungi.
Pe de altă parte, însă, dacă atmosfera se strică sau gazdele arată dezinteres, este clar timpul să pleci. Totuși, dacă ați pornit un joc de societate, friptura e în cuptor sau urmează să se scoată desertul, este cazul să mai stai. În general, după desert, poți sa mai stai cam o oră. Apoi ar trebui să te pregătești de plecare. O vorbă din bătrâni spune că, dacă gazda mătură sau se apucă de curățenie, ar fi cazul ca vizita să se încheie.
Nu uita să mulțumești
Când pleci, mulțumește-le verbal gazdelor întotdeauna pentru efortul pe care l-au depus. După vizitele lungi, e chiar și mai drăguț dacă le lași și un bilețel prin care să îți arăți aprecierea pentru felul în care te-ai simțit în casa lor. După ce ajungi acasă, e frumos să le trimiți un mesaj prin care să îți arăți recunoștința.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: southernliving.com,
Citește și Lucruri pe care nu ar trebui să le ții în bucătărie