10 reguli de comportament în caz de cutremur. Ce nu trebuie să faci

 Calin Maria Bianca
.

10 reguli de comportament în caz de cutremur. În ultimele zile, cutremurele sunt din ce în ce mai des în România. După episodul tragic din Turcia, care a afectat și Siria și au fost mii de oameni morți și răniți, se pare că nici pe meleagurile românești lucrurile nu merg foarte bine. Specialiștii trag un semnal de alarmă, astfel că oricine trebuie să știe aceste zece reguli de comportament în caz de cutremur. Iată ce nu trebuie să faci, dar și cum să nu îți pui viața în pericol!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

10 reguli de comportament în caz de cutremur. România a fost zguduită destul de zdarvăn în ultimele zile. Mai concret, în ziua de 13 februarie 2023 un cutremur cu magnitudinea 5,2 a avut loc în județul Gorj, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. La scurt timp au avut loc și mai multe replici.

La aproximativ 24 de ore de la seismul înregistrat în judeţul Gorj, un alt cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 40 km a avut loc. De atunci, au urmat până în prezent în jur de 160 de replici, astfel că toată lumea este panicată.

Citește și: Încă un cutremur în România, pe 14 februarie. 160 de replici după cutremurul din Gorj

Citește și: Cele mai devastatoare cutremure ale secolului 21. În jur de 1 milion de oameni au murit

Citește și: Larisa Iordache și Diana Bulimar au fost certate timp de 3 ani: „Nu suntem genul care să vorbim zilnic'

Citește și: Armin Nicoară, traumatizat de cutremurele de zilele trecute. Claudia Puican a avut atacuri de panică: „Locuim în Timișoara, la etajul 6…'

10 reguli de comportament în caz de cutremur. Ce nu trebuie să faci

Ei bine, nimeni nu vrea să fie pus în fața unui cutremur și să se gândească ce poate face mai repede în următoarele secunde sau cum să își salveze viața. Toată lumea este extrem de panicată, astfel că speciliștii recomandă să ne păsatrăm calmul. Mai mult decât atât, au pregătit o serie de regului de comportament în caz de cutremur pe care oricine ar fi bine să le cunoască.

  • Păstrați-vă calmul și nu intrați în panică. Liniștiți-i și pe ceilalți și încercați să rotejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.
  • Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, puteți fi surprinși pe scări, holuri, paliere, conducând la accidente grave, nedorite.
  • Nu plecați pe scări! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări reprezintă un risc foarte mare.
  • Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta. Eliminați tablourile din jurul patului sau alte obiecte ce vă pot cădea în cap și vă pot accidentea. Protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente.

    În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid. Stați pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul.
  • Închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat.
  • Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări și nu utilizați liftul. În caz de cutremur, liftul se blochează în mod automat.

Nu alergați pe stradă și feriți-vă de tencuieli

  • Nu alergați în stradă sau pe stradă fiindcă vă pot cădea țigle sau alte lucruri în cap.
  • Dacă sunteți pe stradă, deplasați-vă cât mai departe de clădire. Feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă.
  • Acordați primul ajutor persoanelor rănite.
  • În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele.

Sursă foto: Pixabay

Citește și: Cele mai puternice cutremure din Europa

Ce sunt plăcile tectonice. Plăcile tectonice ale Pământului și deplasarea lor

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton