Incredibil, dar adevărat! Afecțiunile care te protejează de COVID-19: trei milioane de români, mai puțin expuși la infectare!

 Oana Pantazi
.

Deși, cu precădere, oamenii care suferă de afecțiuni cronice sunt în grupa de risc în privința infectării cu noul coronavirus, paradoxal, există o categorie mai puțin expusă la COVID-19!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Pandemia de coronavirus a afectat, în majoritate, persoanele trecute de 60 de ani și în special pe cei ce suferă de comorbidități, dar iată că, recent, s-a descoperit că există o categorie de care virusul nu prea se atinge. Oricât de greu ar părea de crezut, este vorba despre oamenii care suferă de alergii sau de astm alergic, informează Societatea Mondială de Alergologie.

Alergicii contractează mai greu COVID-19

Conform studiului, medicii au constatat că SARS-COV2 se fixează mai greu în organismul celor care suferă de diverse alergii, o veste bună pentru cele aproape 3 milioane de români încadrați la aceste afecțiuni (15% suferă de alergii, iar 1 milion au astm).

Deși, paradoxal, atât virozele comune, cât și gripa îi afectează mai mult pe cei care suferă de alergii şi astm, temerile inițiale ale medicilor, la declanșarea epidemiei de coronavirus, nu s-au confirmat. Conform statisticilor, dintre bolnavii care au contractat COVID-19 la nivel mondial, pacienții alergici sunt în număr foarte mic! Motivul? Receptorul uman ACE2, de care se lipeşte coronavirusul, este deficitar la alergici, notează protv.ro.

Citește și: Silviu Prigoană a întinerit în 4 ani de căsnicie cu Mihaela: „Mi-am găsit liniştea şi echilibrul, nu mai am nevoie de scandal şi de circ!”

Sunt nişte gene care determină producţia lui. Se pare că la alergici aceste gene sunt deficitare. E o reacţie inversă între predispoziția la alergii şi expresia acestui receptor, cumva invers proporţional, şi atunci nu mai are virusul de ce să se lipească. Pacienţii cu alergii sunt mai rar afectaţi de acest virus, deşi în mod normal sunt afectaţi frecvent de alte virusuri respiratorii', susține Brânduşa Petruțescu, medic primar alergolog.

E o reacţie inversă între predispoziția la alergii şi expresia acestui receptor, cumva invers proporţional, şi atunci nu mai are virusul de ce să se lipească. Pacienţii cu alergii sunt mai rar afectaţi de acest virus, deşi în mod normal sunt afectaţi frecvent de alte virusuri respiratorii', a explicat Brânduşa Petruțescu, medic primar alergolog, conform sursei citate.

Citește și: Deși este însărcinată, Sânziana Buruiană încă își alăptează fiica, în vârstă de 4 ani! Isabela trebuie convinsă că mama ei are nevoie de lapte pentru bebeluș…

O imunitate bună e vitală

Acești receptori ACE-2 se află în mucoasa oculară, în nas şi în mucoasa orală, dar şi în alte 13 ţesuturi umane, printre care vasele de sânge, plămâni ori inima. SARS-CoV-2 se lipeşte de acești receptori, ajungând astfel în plămâni. Drept urmare, un sistem imunitar puternic poate învinge reproducerea virusului.

Să presupunem că virusul a infectat câteva celule din tractul respirator. Atâta vreme cât răspunsul imunitar e rapid, infecţia nu se va grefa pe mai multe celule, pe car să le contamineze, pentru că asta e problema, dacă sistemul imunitar reuşeşte să limiteze migrarea, infecţia e limitată', declară Carmen Chifiriuc, prof. dr. la Facultate de Biologie.



Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton