Agenția Naţională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) oferă diverse prime absolvenților de liceu și facultate din promoția 2024. Despre câți bani este vorba și cum se pot obține

.

Absolvenții de liceu și facultate din promoția 2024 pot beneficia de diverse prime oferite de Agenția Naţională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) pentru a facilita integrarea pe piața muncii. Conform legislației în vigoare, aceștia pot primi prime de inserție, de mobilitate și alte stimulente financiare, dacă se înregistrează în evidențele ANOFM și își găsesc un loc de muncă.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IUNIE GRATIS, AICI


Aceste măsuri au scopul de a sprijini tinerii absolvenți în tranziția de la sistemul educațional la cel profesional. Iată despre câți bani este vorba, cum se pot obține și cine nu beneficiază de primele de la Agenția Naţională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Cine poate beneficia de prima de inserție oferită de ANOFM absolvenților de liceu și facultate din promoția 2024

Potrivit Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, absolvenții care se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în cel mult 60 de zile de la absolvire și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserție egală cu de trei ori valoarea indicatorului social de referință (ISR) de la data încadrării.


ISR este în prezent 660 de lei, astfel că prima de inserție are valoarea de 1.980 de lei, acordată în două tranșe egale:

– Jumătate (990 de lei) la data angajării.

– Jumătate (990 de lei) după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

Nu pot beneficia de prima de inserție:

– Absolvenții care, la data absolvirii studiilor, aveau raporturi de muncă sau de serviciu.

– Absolvenții care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii doi ani.


– Absolvenții instituțiilor de învățământ față de care angajatorii au obligația de a-i încadra în muncă.

– Absolvenții care, între data absolvirii și data solicitării dreptului, au fost admiși într-un nivel de învățământ superior.

Citește și: Unde a mai purtat Simona Halep rochia cu care a făcut furori la nunta lui Ianis Hagi. A accesorizat-o cu o geantă pe măsură, cu un preț năucitor, de zeci de mii de euro

Citește și: Andreea Bostănică, criticată de fani după ce a fost prinsă că-și editează pozele. Imaginea cu care a gafat pe Instagram: „Zici că e o gonflabilă. Atâta poate…


Cine poate beneficia de prima de mobilitate oferită de ANOFM absolvenților de liceu și facultate din promoția 2024

Potrivit avocatnet.ro, prima de mobilitate cuprinde prima de încadrare și prima de instalare, destinate stimulării încadrării în muncă în localități diferite de cele de reședință sau domiciliu, conform Planului național de mobilitate.

Se acordă persoanelor care își găsesc un loc de muncă la o distanță mai mare de 15 km de localitatea de domiciliu sau reședință.


Aceasta este neimpozabilă și se acordă pe o perioadă de 12 luni, valoarea fiind calculată la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 de lei/zi, proporțional cu zilele lucrate efectiv.

Cine poate primi prima de instalare oferită de ANOFM absolvenților de liceu și facultate din promoția 2024

Această primă este destinată persoanelor care își schimbă domiciliul sau reședința pentru a se angaja într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km. Valoarea primei de instalare este:

– 12.500 de lei pentru persoanele care își schimbă domiciliul sau reședința.


– 15.500 de lei pentru persoanele care sunt însoțite de membrii familiei sau de copii în cazul familiilor monoparentale.

Prima de instalare se acordă în două tranșe:

– Jumătate la data instalării.

– Jumătate după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

Prima de încadrare și prima de instalare nu se pot cumula.


Cine sunt elevii olimpici care nu mai primesc bursă de merit în anul școlar 2024-2025

Elevii olimpici național care se califică în loturile pentru etapele internaționale ale olimpiadelor și nu obțin niciun premiu sau medalie nu mai primesc bursa de merit în anul școlar 2024-2025, după cum se arată în metodologia cu noile reguli de acordarea burselor școlare, aprobată prin ordinul 5.518/2024.

În anul școlar 2022-2023, aceștia primeau burse de excelență și erau menționați explicit în metodologia de acordare a burselor Cîmpeanu. Suma lunară de 500 de lei se acorda oricărui elev ajuns, după olimpiade – etapa națională, în loturile de pregătire pentru internaționale.


În regulile pentru anul școlar 2023-2024 care se încheie pe 31 august, elevii olimpici din loturi, cu mențiunea să fie doar din cele restrânse, au fost trecuți de la excelență la bursa de merit, pe care au primit-o și cei care nu au premii sau care erau în primii 30% din clasa lor după mediile de la școală, în unele cazuri chiar și cu medii de 2, 3, 4 sau 5 – bursele Ligia Deca.

Acum, în metodologia pentru anul școlar 2024-2025, care se va aplica din septembrie, elevii olimpici calificați în loturile naționale, care se pregătesc și merg apoi după o altă selecție la olimpiadele internaționale, nu mai sunt menționați nicăieri. Aceștia nu mai pot lua bursă de merit decât dacă se încadrează în celelalte prevederi pentru bursa de merit, de exemplu cele care privesc media școlară – să fie peste 9,50, cum se întâmplă în cazul colegilor lor care nu sunt neapărat și olimpici.


Dacă au fost în loturile olimpice în acest an școlar și au și obținut premii la olimpiadele internaționale, atunci elevii vor putea lua bursă de excelență tip I din septembrie. Includerea explicită a elevilor din loturi la o bursă de excelență sau de merit însemna o recunoaștere suplimentară pentru acești elevi care au trecut de olimpiadele naționale și se pregătesc să reprezinte România în vacanță de vară la competițiile internaționale.