Aghiasma Mare. Ce înseamnă și ce este bine să faci cu apa sfințită de la Bobotează

.

Astăzi, românii iau de la biserică Aghiasma Mare. În zilele acestea, creștinii ortodocși sărbătoresc unele dintre cele mai importante momente din calendar. În data de 6 ianuarie 2021, este Ziua de Bobotează.Considerată de mulți drept făcătoare de minuni și utilă pentru alungarea bolilor, licoarea sfântă este păstrată la loc de cinste.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Termenul „aghiasmă’ reprezintă atât lucrarea de sfințire a apei, cât și apa sfințită în sine. Aghiasma Mare este apa sfințită luată acasă de către credincioși în ziua de 6 ianuarie, după slujba de Bobotează. Se spune că are mai multă putere vindecătoare decât Aghiasma Mică, deoarece preotul invocă de două ori Duhul Sfânt în timpul slujbei.


Conform tradiției religioase, se pare că apa sfințită se bea neapărat timp de opt zile, înainte de a lua anafura. Doar acum poți să bei lichidul sfințit fără să ții post sau să te spovedești, conform libertatea.ro. Se procedează în acest fel până în data de 14 ianuarie pentru că cifra opt simbolizează veșnicia.


Aghiasma Mare – tradiții și superstiții legate de apa sfințită în ziua de Bobotează

După data de 14 ianuarie, poți să bei apa sfințită, dar cu binecuvâtarea duhovnicului și dacă postești în Ajun. În cazul unor boli grele, se poate bea Aghiasma, cu multă pocăință. Această apă nu trebuie să fie înmulțită. Se spune în popor că Aghiasma strânsă în mai mulți ani, devine mai puternică, dar nu este recomandat și igienic să faci asta.

Se spune că apără casa de duhurile necurate, curăță mintea de gânduri rele și te scapă de pericol, boli și alte primejdii. Dacă o iei de la biserică trebuie păstrată doar în sticle curate, cu dopul sigilat. În momentul în care prinde un miros neplăcut, nu mai este bună de băut. În acest caz, trebuie neapărat să o verși într-o apă curgătoare curată ori la rădăcina unui copac.

Citește și: Tradiții și superstiții de Bobotează. Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine tot anul

Citește și: Uddi a devenit tată. Ce nume deosebit a primit bebelușul


Citește și: Cum să îți afli ursitul cu busuioc sub pernă de Bobotează. Trucuri pe care nu le-ai știut până acum!

Citește și: Mioara Roman suferă de o boală gravă. Oana Roman, cu lacrimi în ochi: „Are un Parkinson foarte agresiv'

Ce este bine să faci cu apa sfințită de la Bobotează

O superstiție din popor spune că fetele tinere trebuie să se îmbăieze de trei ori în râu după ce au luat Aghiasma Mare de la biserică ori să își toarne puțină apă pe cap. Așa se vor strânge la ușa ei cei mai potriviți pețitori, conform Cugir Info. Când se duc spre case cu apa sfințită, gospodarii strigă „Chiraleisa’. Așa atrag belșugul pentru recoltele viitoare, atrag aerul curat și invocă o creștere mai mare a cânepii.


Se toarnă puțină apă sfințită și în toate fântânile de pe drum. Acasă, se sfințesc toate locurile, pentru a atrage norocul și sănătatea în gospodărie. Agheasma Mare este folosită ca leac băbesc pentru boli. De asemenea, mulți români o utilizează pentru dezlegarea de farmece sau făcături, conform Ziarul Unirea.


Se mai spune în popor că picăturile de Aghiasma Mare sunt folosite pentru a scăpa copiii de deochi și de crizele de nervi. Tot bătrânii mai spun că este un leac minune pentru alcoolism și sterilitate.

În ziua de Bobotează, pe 6 ianuarie, mamele care au pierdut copiii ori i-au născut morți trebuie să ia apa sfințită și să meargă cu preotul la mormânt, unde o toarnă. Apoi, îi botează pe aceștia cu numele Ion. Se spune că, dacă fac asta timp de trei ani la rând, acei copilași devin botezați.