Ce ajutor de șomaj primesc absolvenții de liceu care nu merg la facultate

 Dumba Gabriela
.

Ce ajutor de șomaj primesc absolvenții de liceu care nu merg la facultate. Ei bine, absolvenții de liceu care nu se pot înscrie la facultate pot primi un ajutor de șomaj timp de 6 luni. Iată care este procedura de obținere a ajutorului de șomaj și ce documente trebuie depuse la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE MAI GRATIS, AICI!

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă recent a reamintit condițiile în care absolvenții pot beneficia de acest ajutor și procedurile necesare pentru a-l obține.

Ce ajutor de șomaj primesc absolvenții de liceu care nu merg la facultate

Absolvenții de studii liceale, postliceale sau universitare se pot confrunta cu provocarea găsirii unui loc de muncă imediat după absolvire. Pentru a veni în sprijinul acestora, legislația din România oferă posibilitatea de a solicita indemnizația de șomaj conform prevederilor Legii nr. 76/2002.

Conform legii, sunt asimilate șomerilor persoanele care au absolvit instituții de învățământ și nu s-au angajat într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire. Astfel, absolvenții pot solicita ajutor de șomaj în această situație.

Citește și: Cristi Mitrea, reacție acidă la adresa lui Zanni și a lui Jador: „Eu nu suport oamenii ipocriți, care nu au coloană vertebrală. Acum faceți melodii împreună. Vă certați, v-ați înjurat…'

Citește și: Simona Gherghe a ajuns de urgență la spital, pe perfuzii: „Într-o zi cu o mulțime de planuri, s-a întâmplat asta'

Procedura de obținere a ajutorului de șomaj și documente necesare

– Înregistrarea la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM): Absolvenții trebuie să se prezinte la agenția pentru ocuparea forței de muncă din zona lor de domiciliu în cel mult 60 de zile de la absolvire pentru a se înregistra ca persoane în căutarea unui loc de muncă.

Documentele Necesare:

Potrivit avocatnet.ro, pentru a fi înregistrați, aceștia trebuie să prezinte următoarele documente:

– Actul de identitate;

– Diploma de absolvire sau o adeverință care atestă data absolvirii;

– Curriculum Vitae.

După depunerea dosarului se vor efectua următorii pași:

– Evaluarea Situației: După înregistrare, ANOFM va evalua situația fiecărui absolvent și va verifica îndeplinirea criteriilor pentru acordarea ajutorului de șomaj.

– Acordarea Indemnizației: Indemnizația de șomaj se acordă doar după expirarea celor 60 de zile de la absolvire și se primește timp de șase luni, calculată de la încheierea acestei perioade. Valoarea indemnizației lunare este o sumă fixă, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR).

În 2024, valoarea indemnizației lunare pentru absolvenți este de 330 de lei, fiind calculată în funcție de valoarea ISR în acel an. Această sumă poate reprezenta o resursă semnificativă pentru absolvenți în timp ce își caută un loc de muncă potrivit pregătirii lor.

Excepții și condiții în ceea ce privește ajutorul de șomaj

Există și unele excepții și condiții care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de ajutorul de șomaj.

De exemplu, absolvenții nu beneficiază de ajutor de șomaj dacă refuză un loc de muncă potrivit pregătirii lor sau nivelului studiilor. De asemenea, cei care sunt admiși sau urmează cursuri în altă formă de învățământ la momentul solicitării ajutorului nu sunt eligibili.

În concluzie, ajutorul de șomaj oferă oportunitatea de sprijinire a absolvenților care se confruntă cu dificultăți în găsirea unui loc de muncă imediat după absolvire, potrivit kanald.ro.

Depunerea documentelor necesare și respectarea termenelor sunt cruciale pentru accesarea acestui ajutor, care poate reprezenta un sprijin esențial în perioada de tranziție către piața muncii.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton