Alergia la ambrozie, simptome și tratament. Sfatul medicilor pentru a reduce severitatea simptomelor în această perioadă / 2.5 milioane de români sunt afectați

 Dumba Gabriela
.

Alergia la ambrozie este o reacție anormală a sistemului imunitar, declanșată de expunere la polenul plantei Ambrosia artemisiifolia. Polenul este format din particule minuscule, care plutesc prin aer pe distanțe foarte mari și provoacă simptome neplăcute la persoanele alergice. Medicii oferă sfaturi pentru ca simptomele alergiei la ambrozie să fie ameliorate.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI

Datele statistice arată că peste 2,5 milioane de români sunt alergici la ambrozie. Aproximativ una din 5 persoane s-a sensibilizat la acest polen, iar pentru cei predispuşi să dezvolte alergii, formele pot fi severe. Sezonul ambroziei durează 6-10 săptămâni, terminându-se la începutul lunii noiembrie sau când temperaturile scad sub punctul de îngheț timp de câteva săptămâni.

Alergia la ambrozie. Cum pot fi ameliorate simptomele

„Simptomele alergiei la ambrozie apar la sfârşitul verii sau începutul toamnei', a declarat dr. Bianca Matiş, medic alergolog la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara. Aceasta a explicat și ce simptome provoacă această plantă.

„Polenul de ambrozie provoacă diverse forme de rinită sau conjunctivită, principalele simptome fiind nasul înfundat sau rinoreea, strănuturile în salve, pruritul şi eritemul conjunctival. De asemenea, polenul poate declanşa crize moderat-severe de astm, precum şi erupţii cutanate', a mai spus Bianca Matiş pentru news.ro.

O singură plantă poate elibera un miliard de grăuncioare de polen în aer, care ajung să fie duse de vânt până la 3 km, a avertizat medicul. Medicii spun că evitarea expunerii la polenul de ambrozie este aproape imposibilă, dar există modalităţi de a limita expunerea şi de a reduce severitatea simptomelor.

În timpul sezonului de ambrozie, oamenii ar trebui:

  • să urmărească un calendar polinic;
  • să evite ieşirile în aer liber în orele de vârf ale zilelor călduroase;
  • să păstreze ferestrele închise; să schimbe des hainele şi să se spele pe faţă şi mâini după ce au fost afară şi să nu usuce rufele afară.

„Evitarea expunerii nu este însă suficientă. Diagnosticul alergiei la ambrozie se face de obicei prin teste cutanate sau teste de sânge, care detectează prezenţa anticorpilor specifici pentru polenul de ambrozie. Odată confirmată alergia, tratamentul poate include: medicaţie – antihistaminicele, corticosteroizii nazali sau decongestionantele pot fi prescrise pentru a ameliora simptomele; imunoterapia – acest tratament pe termen lung presupune expunerea treptată a pacientului la alergeni în doze controlate, pentru a reduce sensibilitatea la polenul de ambrozie', mai spune medicul Bianca Matiş.

Potrivit specialistului, pentru majoritatea persoanelor cu simptome frecvente, steroizii nazali sunt cel mai bun tratament. Dacă simptomele sunt mai uşoare, poate fi suficient un antihistaminic oral. 

Citește și: Cornel Păsat, despre începutul relației cu soția lui, Bianca, acum 18 ani: „Eram în fiecare zi în vacanță’. Cum s-a schimbat viața de cuplu de când sunt părinți

Citește și: Ce planuri au Doina Teodoru și Cătălin Scărlătescu după 3 ani de relație. Ce spune chef-ul despre întemeierea unei familii: „Nu e că nu m-aș vedea tată. De ce nu? Se mai poate, mai e loc’ / EXCLUSIV

Simptomele alergiei la ambrozie

Alergia la ambrozie se declanșează atunci când sistemul imunitar al unei persoane reacționează la polenul acestei plante. Reacția alergică este răspunsul natural al organismului după expunerea la un alergen, în acest caz polenul.

La contactul cu polenul de ambrozie (atingere, inspirare sau ingerare), sistemul imunitar se activează și eliberează substanțe chimice inflamatorii, cum ar fi histamina, pentru a lupta împotriva alergenului pe care îl consider o amenințare.

La fel ca alte tipuri de alergii sezoniere, cum este alergia la polen, alergia la ambrozie se manifestă în special prin:

  • strănut,
  • tuse,
  • congestie nazală,
  • secreție nazală,
  • mâncărimi în ochi, nas și gât,
  • ochi iritați,
  • slăbiciune sau oboseală,
  • urticarie.

Expunerea la ambrozie poate provoca rinită alergică, dar și forme mult mai severe de alergie, cum este astmul bronșic. În cazul persoanelor care suferă de astm, inhalarea polenului de ambrozie poate determina inflamarea căilor respiratorii, care va agrava considerabil semnele și simptomele, putând declanșa inclusiv o criză de astm.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton