Cele mai eficiente alimente anti atac de panică. Atacul de panică poate fi prevenit prin controlul, evitarea sau reducerea alimentelor care intretin aceste tulburari si, de asemenea prin consumarea alimentelor care nu favorizeaza atacul de panica.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!
Atacurile de panica afecteaza direct sistemul nervos si de aceea sunt indicate alimentele bogate in vitamine B, deoarece au un efect linistitor asupra acestui sistem. Din grupul vitaminelor B, s-a constatat ca o influenta deosebita o au cobalamina, niacina si tiamina, deoarece scad susceptibilitatea declansarii atacului de panica.
Pentru o persoana care a fost diagnosticata cu acest tip de tulburare, este esential sa-si mentina nivelul glicemiei constant, deoarece caderea glicemiei conduce la aparitia starii de oboseala, a nervozitatii si deci la cresterea riscului de atac de panica.
Atacul de panică, favorizat de alimente care afectează glicemia
„Cel mai simplu mod de mentinere a glicemiei constante este de a se reduce consumul de glucide rafinate: dulciuri, bauturi dulci si de limitare a surselor de cofeina: cafeaua, ciocolata cu procent mic de cacao, ceaiul, bauturi carbogazoase care contin cofeina, etc. deoarece aceasta substanta actioneaza ca un excitant asupra sistemului nervos central', a declarat nutriționistul Lygia Alexandrescu pentru antena3.ro.
Alimentele care conțin vitamina B, eficiente în cazul atacului de panică
Practic trebuie urmata o dieta echilibrata punandu-se accent pe alimentele care contin complexul de vitamine B:
- Alimentele din carne, peste, oua si branza ar trebui sa reprezinte 20% din dieta zilnica;
- 30% din dieta zilnica va fi formata din legume (broccoli, sparanghel, varza alba si rosie) si fructe (mere, banane, portocale, catina);
- Baza alimentatiei zilnice trebuie sa fie reprezentata in proportie de 50 % de carbohidratii complecsi (cereale integrale, germeni de grau, orez brun).
Citește și: Cine sunt concurenții de la Dancing on Ice. Lista completă cu vedetele
Citește și: Ștefan Bănică și Irina Fodor prezintă Dancing on Ice-Vis în doi, la Antena 1.
Citește și: Când începe Dancing on Ice România, la Antena 1. Show-ul va fi live
Alimente bune în perioadele stresante și atacuri de panică
- Nucile
- Pestele gras
- Iaurtul
- Ciocolata neagra (max 30 g\zi)
- Ouale
- Iaurtul
- Turmericul
- Ceaiurile de lavanda, tei, valeriana.
In timp ce alimentele mai sus mentionate sunt bogate in acizi grasi, omega 3 si flavonoizi, care reduc semnificativ incidenta atacului de panica, exista cateva substante, care agraveaza si favorizeaza anxietatea.
Alimente care duc la apariția unui atac de panică
- Alcoolul – creste hiperactivitatea sistemului nervos central si implicit gradul de agitatie, stres si irascibilitate al persoanei cu astfel de tulburari.
- Cafeina, ca si alcoolul actioneaza ca excitant nervos, insa o incetare brusca a consumului de cafea sau ceai pot induce, de asemenea atacul de panica din cauza starii de oboseala si iritatie date de absenta cafeinei. Asadar, reducerea aportului de cafeina trebuie facuta treptat prin eliminarea cafelei si inlocuirea ei cu una fara cofeina, a ceaiului negru, etc.
- Al treilea element de eliminat din dieta este zaharul, care nu contine nutrienti, insa este bogat in calorii. Zaharul creste nivelul glicemiei ceea ce induce hiperactivitate si implicit tulburari emotionale la persoanele anxioase.