Există alimente care, deși sunt sănătoase, trebuie consumate cu moderație deoarece pot crește glicemia. În cazul în care nivelul glicemiei nu este echilibrat, pot apărea stări de rău și oboseală. Iată lista cu alimentele care cresc glicemia.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
Este esențial ca nivelul glicemiei să fie echilibrat, în caz contrar pot apărea diverse afecțiuni precum ceața cerebrală, oboseala, schimbările de dispoziție sau pofta de alimente nesănătoase, potrivit csid.ro.
Deși conțin un nivel considerabil de glucoză, unele alimente nu trebuie eliminate complet din alimentație, ci consumate cu moderație deoarece există riscul să crească glicemia.
Alimente care cresc glicemia
- Lactate vegetale (lapte de orez, de migdale etc.): acest tip de lactate sunt, de obicei, îndulcite și aromate cu zahăr, esențe și îndulcitori ce cresc glicemia. De preferat este să fie evitate sau să se consume variantele neîndulcite
Citește și: Alimentele care te ajută să scapi de insomnie.
Citește și: Cum îți dai seama că ai anemie de fier.
Citește și: O mai ții minte pe Cristina Rus de la trupa Blondy?
Citește și: Cum arată Cristina Cioran însărcinată în 6 luni:
- Bananele: sunt bogate în potasiu, vitamina B6 și fibre, dar și în carbohidrați. De evitat sunt bananele foarte coapte pentru că au un indice glicemic crescut. Pentru a contracara efectul asupra glicemiei, este recomandat ca bananele să se servească cu o mână de nuci sau puțin unt de arahide neîndulcit.
- Strugurii sau mango: de asemenea se recomandă consumul moderat fiindcă au o cantitate mare de zahăr
- Fasolea: este o sursă bună de proteine, fibre, micronutrienți și prebiotice, însă conține și mulți carbohidrați care duc la creșterea glicemiei. Pentru a reduce potențialul glicemic se poate combina cu pui, pește sau ouă
- Fructelte uscate (merișoare, curmale etc.): conțin foarte mult zahăr în comparație cu fructul proaspăt. Consumul trebuie limitat la maxim 30 de grame
- Pâinea albă, pastele, orezul: sunt sărace în fibre, dar bogate în carbohidrați simpli care sunt transformați de organism în glucoză. Este de preferat consumul în varianta lor integrală care ajută la stabilizarea glicemiei.
- Mazăre, cartofi, porumb: conțin cantități mari de carbohidrați
- Alimente și băuturi fără zahăr, dar cu îndulcitori: îndulcitorii pot avea efect negativ asupra glicemiei dacă sunt consumați în exces
- Fast-food: pentru a ne face să fim dependenți de produsele fast-food, comercianții adaugă zahăr în alimente.
Pastilele sau afecțiunile care cresc glicemia
Nu numai consumul de anumite alimente poate duce la creșterea glicemiei. Există și anumite pastile sau chiar afecțiuni care pot fi posibile cauze ale glicemiei crescute.
Prednisonul, diureticele, pastilele de răceală cu pseudoefedrină sau fenilefrină, contraceptivele orale, parodontoza, arsurile solare, transpirația abundentă, deshidratarea, stresul, modificările hormonale de la menstruație, sarcină sau menopauză. Toate acestea pot fi cauze ale glicemiei crescute.
Citeşte și: Ce sunt îndulcitorii artificiali și cât de periculoși sunt