Cinci alimente de toamnă, care te feresc de răceli și viroze de sezon

.

Sezonul rece vine la pachet cu răceli, gripe, viroze de sezon care pot fi prevenite și tratate mai ușor dacă avem un sistem imunitar puternic. Iar una dintre căile prin care ne putem întări imunitatea este alimentația. Vă prezentăm, așadar, 5 dintre cele mai sănătoase alimente de toamnă, care ne pot pregăti organismul pentru iarnă.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!


Schimbarea vremii si instalarea temperaturilor scazute pot afecta organismul si il pot predispune unor afectiuni mai mult sau mai putin serioase. Una dintre solutiile la indemana oricui pentru prevenirea bolilor de sezon, o reprezinta cresterea imunitatii. Pentru a pregati sistemul imunitar sa faca fata cu schimbarile de temperatura si bataliile cu bacteriile si virusurile ce pot aparea in timpul iernii, principalul aliat este alimentatia sanatoasa. 

1. Dovleacul

Conţine o cantitate importantă de beta-caroten, un fitonutrient pe care organismul nostru îl transformă cu uşurinţă în vitamina B, strict necesară menţinerii vederii şi păstrării calităţii pielii.


Dovleacul se găteşte în multe feluri, dar cel mai simplu şi mai frecvent întâlnit preparat este cel copt. Are un conţinut mare de Vitamina A, asigurând 246% din DZR la fiecare 100 g, iar seminţele sunt o importantă sursă de Omega 3. 

2. Afine

Se găsesc în păduri până toamna târziu. Fructele conţin antocianină, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier, calciu, mangan, vitamina K, vitamina E, fosfor şi seleniu tanin, pectine, mirtilină (un echivalent vegetal al insulinei), zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic).

Proprietăţile afinelor se menţin chiar şi după ce fructele sunt uscate. 

Frunzele conțin: tanin, arbutină, hidrochinonă, mirtilină, neomirtilină. Ele au proprietate antibiotic și acționează favorabil în tulburări de circulație, diabet, boli hepatice, boli urinare, boli reumatismale, gută, sub formă de ceaiuri sau infuzii.

Citește și: Cum și-a cunoscut Magda Pălimariu soțul și cum a cucerit-o:„Am vorbit mult, ne-am dat seama că…/ EXCLUSIV


Citește și: Cum a reușit Dana Deac după să învingă de 5 ori cancerul:„Mi-am creat strategii de supraviețuire

Citește și: Care este, de fapt, relația dintre Carmen de la Sălciua și Alex Bodi:Carmen îl place pe iubitul Biancăi

3. Struguri

Octombrie este luna perfectă pentru a încerca diverse soiuri, şi, probabil, dacă nu mâncaţi tot ciorchinele pe drumul spre casă, adăugaţi câteva boabe lângă o friptură bună la cuptor.

Coaja se încreţeşte, dar dulceaţa se intensifică şi textura se înmoaie. Specialiştii spun că strugurii au proprietăţi antiinflamatorii şi chiar pot proteja organismul faţă de anumite forme de cancer, conform doc.ro.


4. Sfecla roşie

Poate contribui la reglarea colesterolului datorită fibrelor care absorb grăsimile şi conduc la eliminarea lor din corp. De asemenea, poate regla tensiunea arterială prin eliberarea unei substanţe ale cărei efecte au impact benefic asupra funcţionării vaselor de sânge.

Sfecla roşie reduce hipertensiunea, iar sucul ei reglează tensiunea arterială în câteva ore de la consum. Acest lucru se petrece întrucât unele substanţe din sfeclă se transformă în oxid nitric odată ce pătrund în organism.


Oxidul nitric relaxează vasele de sânge, dilatându-le şi reducând astfel tensiunea arterială mărită. În plus, sfecla roşie are şi proprietăţi antiinflamatoare care scade riscul de afecţiuni  precum Alzheimer, Parkinson, afecţiuni cardiace, diabet şi nu numai.

Tuberculii proaspeti contin cantitati mici de vitamina C, cu toate acestea, frunzele sale  sunt surse excelente de aceasta vitamina. 100 g de frunze de sfecla ofera 30 mg sau 50% din DZR. Vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali, care ajuta organismul uman la eliminarea radicalilor liberi nocivii.


In plus, sfecla rosie este o sursa excelenta de carotenoizi, flavonoizi anti-oxidanti, vitamina. Vitamina A este necesara pentru mentinerea mucoaselor membranelor sanatoase si a pielii si este esentiala pentru vedere. Consumul de legume naturale bogate in flavonoizi ajuta la protejarea de cancer pulmonar si de cancer al cavitatii bucale.

Radacina este, de asemenea o sursa bogata de vitamine din complexul B, cum ar fi niacina (B-3), acidul pantotenic (B-5), piridoxina (B-6) si de minerale, precum fier, mangan, cupru si magneziu.


5. Ţelină

Este proverbială pentru capacitatea ei de a revigora organismul şi de a asigura funcţionarea sistemului digestiv, pe care îl aşteaptă ofensiva alimentelor neînsoţite de verdeţuri, specifice sezonului rece. Se consumă rădăcina dată prin răzătoare şi preparată cu maioneză, singură sau combinată cu mere ori morcovi.


Dar se consumă şi partea verde, crudă sau opărită, făcută salată cu alte ingrediente: roşii, morcovi, sos alb, hrean. Se pare că ţelina contribuie la scăderea în greutate.

Telina este o sursa splendida de vitamina K. 100 g radacina asigura aproximativ 41 mcg sau 34% din aportul zilnic recomandat. Vitamina-K imbunatateste mineralizarea oaselor prin promovarea activitatii osteoblastice in oase. Studiile de cercetare sugereaza ca are si un rol stabilit la pacientii cu boala Alzheimer prin limitarea leziunilor neuronale din creier.

Radacina este o sursa excelenta a unora dintre mineralele esentiale, cum ar fi fosfor, fier, calciu, cupru si mangan. Fosforul este necesar pentru metabolismul celular, mentinand sistemul vascular, osos si formarea dintilor. Cuprul ajuta la restabilirea imunitatii, previne anemia si este esential pentru metabolismul osos.