Alocațiile pentru copii cresc de la 1 ianuarie 2025. Care sunt noile sume anunțate de ministrul Muncii

.

Alocațiile pentru copii cresc de la 1 ianuarie 2025, a anunțat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, precizând că acest lucru se face în conformitate cu Ordonanța 126/2021, astfel majorarea este aliniată la rata inflației.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE SEPTEMBRIE GRATIS, AICI


Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că alocațiile copiilor vor crește cu 10,4% de la 1 ianuarie 2025. Majorarea este aliniată cu rata inflației, asigurând astfel un sprijin financiar mai consistent pentru familii.

Alocațiile pentru copii cresc de la 1 ianuarie 2025

Simona Bucura Oprescu a anunțat recent că, de la 1 ianuarie 2025, alocațiile copiilor vor crește cu 10,4%, iar această majorare vine în urma unei serii de creșteri anuale determinate de inflație. Conform Ordonanței de Urgență 126/2021, cuantumul alocațiilor pentru copii se indexează anual, automat, în funcție de rata medie anuală a inflației.


„Și alocațiile vor crește din 2025 cu 10,4%, cu inflația. Asta înseamnă că după estimările colegilor noștri, pentru alocațiile copiilor care sunt peste 2 ani vom avea o creștere la 323 lei, dar și a celor care sunt sub 2 ani, de asemenea, vom avea o creștere de 10,4%, vom ajunge la 700 și ceva de lei’, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Citește și: Cum arată vila lui Irinel Columbeanu, la 4 ani de la incendiu. Cândva era luxul absolut, casa din Izvorani a ajuns o ruină invadată de șobolani

Citește și: Aurel Pădureanu, soțul regretatei Cornelia Catanga, i-a oferit Iuliei Albu una dintre rochiile artistei: „Nici nu am cuvinte să îmi exprim recunoștința. Sunt onorată să…

Citește și: Raluca Munte, fosta concurentă de la Puterea Dragostei, a dezvăluit sexul bebelușului: „Emoțiile și bucuria au fost la cote maxime. Am aflat în sfârșit ce se ascunde în burtică

În luna ianuarie a a acestui an, alocațiile au fost majorate cu 13,8%, astfel încât copiii cu vârste de peste 2 ani au beneficiat de o alocație crescută de la 256 lei la 292 lei, iar cei cu handicap, cu vârste de până la 18 ani, au primit 719 lei, față de 631 lei în 2022.


„Cei 3,6 milioane de copii, precum și tinerii care frecventează liceele și școlile profesionale vor primi alocații de stat majorate. Fondurile necesare provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar plățile sunt gestionate de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială’, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.


Până la ce vârstă se acordă alocația

Alocația de stat li se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 ani care au reședința legală în România. Tinerii care au peste 18 ani și care urmează cursuri de învățământ liceal sau profesional beneficiază, de asemenea, de alocație până la terminarea studiilor. Și majorii cu handicap care urmează cursurile unei instituţii de învăţământ preuniversitar primesc alocație, însă nu mai târziu de vârsta de 26 de ani. 

Prin OUG 126/2021 s-a stabilit că, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației’.


Conform ordonanței, rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de INS. În 2023, inflația a fost de 10,4%, potrivit INS, în scădere de la 13,8%, cât a fost în anul precedent.

Potrivit datelor furnizate Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, în luna august 2024 s-au plătit 3.478.329 de alocații pentru copii în cuantum de 1,17 miliarde de lei, cei mai mulți fiind în București – peste 358.000, urmat de Iași – peste 195.000, și Suceava – peste 131.000.