Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care refuză accesul președintelui de bloc în apartament

Românii care stau la bloc pot primi amenzi de până la 3.000 de lei dacă nu își lasă președintele de bloc să le inspecteze apartamentul. Puțini știu, însă legea spune că acest lucru este obligatoriu pentru toți cei care locuiesc în bloc.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Conform legii, președintele de bloc poate intra în orice apartament proprietate personală pentru orice fel de inspecție, iar proprietarul care nu îi permite acest acces va fi amendat. Amenda în cazul în care refuză să permită accesul șefului de bloc în apartament pentru a-l inspecta începe de la 500 de lei și merge până la 3.000 de lei.

Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care refuză accesul președintelui de bloc în apartament

Conform Legii nr. 196/2018 proprietarii de apartamente sunt obligați să permită inspecția apartamentelor, o prevedere care a stârnit nemulțumiri în rândul locatarilor.

Legea spune că, în caz de urgență, președintele de bloc trebuie primit în 24 de ore, iar în cazul în care nu există o astfel de urgență, proprietarul este obligat să permită președintelui de bloc accesul în apartament într-un termen de maxim 5 zile.

„Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală', se menționează în textul Legii.

Dacă proprietarul refuză, pe lângă faptul că primește amendă, riscă și crearea unui dosar penal. Președintele de bloc sau un membru al unui Comitet executiv trebuie să fie primit în apartament în cazul în care este nevoie de anumite reparații sau diverse lucrări.

Citește și: Frații lui Silviu Prigoană vor să își îngroape tatăl alături de mama lor, după ce au cerut deschiderea cavoului și exhumarea lui. Dan, Titus și Valentin îi pregătesc o înmormântare creștin-ortodoxă

Citește și: Mădălin Ionescu, declarație de dragoste pentru Cristina Șișcanu, după 15 ani de relație: „Orice ați spune, e minunată! Pentru mine nu e doar femeia care m-a completat la modul absolut, dar…'

Citește și: Jorge a suferit de depresie, după ce Karina, fiica lui și a Alinei Laufer, a rămas la ea în urma divorțului: „Eram ca un cățel în fața casei, abia așteptam…’

Excepții și sancțiuni

În situații de urgență, termenul de preaviz se reduce la 24 de ore. Refuzul de a permite accesul poate duce nu doar la amenzi, ci și la deschiderea unui dosar penal. Amenzile încep de la 500 de lei și pot ajunge până la 3.000 de lei.

Această prevedere legală ridică întrebări privind dreptul la intimitate al proprietarilor și limitele autorității asociațiilor de proprietari. Mulți locatari consideră că această lege le încalcă drepturile fundamentale și exprimă îngrijorări legate de potențialele abuzuri.

Deși controversată, legea urmărește să asigure întreținerea corespunzătoare a clădirilor și siguranța locatarilor.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton