ANAF - anunț privind la impozitarea darului de nuntă sau de botez. Ce venituri trebuie declarate

.

ANAF a venit recent cu un anunț privind impozitarea darului de nuntă sau de botez, după ce, în ultima vreme, au apărut speculații care ia-u îngrijorat pe cei care urmează să-și unească destinele. Iată care sunt, de fapt, veniturile impozabile!

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE MAI GRATIS, AICI!


Zvonurile că darul de nuntă sau de botez va urma să fie impozitat de ANAF a creat rumoare în social media în ultima perioadă, așadar ANAF a venit cu niște clarificări utile pentru viitorii miri.

ANAF – anunț privind la impozitarea darului de nuntă sau de botez

În ultima perioadă, în spațiul public s-a vehiculat faptul că veniturile de la nunți vor fi impozitate, iar zvonul s-a viralizat rapid și a creat controverse. E o tradiție ca, la nunțile autohtone, invitații să le dăruiască mirilor cadouri, în mare parte sume de bani. Vestea că acești bani ar trebui declarați, urmând a fi impozitați, a agitat spiritele în mediul online și nu numai. În urma acestei situații, ANAF a venit cu niște clarificări necesare, subliniind că sumele provenite de la darurile de nuntă sau botez nu se impozitează.


Citește și: Ce spune Alexandru Papadopol despre revenirea pe micul ecran, după 10 ani de pauză: „Mi se întâmplă deseori să îmi spună fete tinere că ele când erau mici se uitau la mine, la televizor’. Cum se înțelege cu colegii din serialul „Brigada Nimic’/ EXCLUSIV

Citește și: Cum au reacționat cei doi băieți ai Ecaterinei Ladin, când au auzit că vor mai avea un frățior și cum se înțeleg acum cu mezinul: „Sunt geloși și pe cel mic, sunt geloși și între ei. Încercăm…’. Ce reguli trebuie să respecte Petru și Marcu/ EXCLUSIV

„În cadrul fiecărei categorii de venituri, sunt prevăzute obligațiile declarative ale veniturilor impozabile. Astfel, cum este prevăzut la art. 64, cota de impozit de 10% se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie, făcând excepție cotele de impozit prevăzute expres pentru categoriile de venituri cuprinse în titlul IV.

Totodată, la art. 62 din același act normativ, sunt enumerate veniturile care sunt neimpozabile, în cazul cărora nu există obligația declarativă din partea contribuabilului. La lit. p) sunt prevăzute sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur de investiții, primite cu titlu de moștenire ori donație. Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez sunt venituri neimpozabile.


Conform prevederilor art. 117 din același act normativ, astfel cum a fost modificat potrivit Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevăzute la art. 61 și 62. În concluzie, sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării', notează ANAF.


Ce venituri se impozitează

Dacă veniturile ce intră în categoria darurilor de nuntă nu se impozitează, există mai multe activități unde sumele sunt impozitabile și trebuie declarate anual la ANAF. În această categorie intră angajații, dar și cei care prestează activități independente sau au venituri din drepturi de proprietate intelectuală.


a) venituri din activități independente, definite conform art. 67;

b) venituri din drepturi de proprietate intelectuală, definite potrivit art.70;

c) venituri din salarii și asimilate salariilor, definite conform art. 76;

d) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;

e) venituri din investiții, definite conform art. 91.