Românii au fost speriați, zilele acestea, de efectele „devastatoare” pe care le-ar putea aduce „Furtuna Ashley”, în weekend. În condițiile în care debitul Dunării crește în fiecare zi, a apărut informația că „Furtuna Ashley” ar putea agrava situația și Autostrada Soarelui va fi sub apă. ANM susține că, de fapt, este vorba despre un ciclon care aduce frig și ploi în special în sudul țării.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE AUGUST GRATIS, AICI
Dunărea crește de la o zi la alta, iar viitura ar urma să ajungă în țara noastră pe 1 octombrie, când debitul ar fi de 8.000 de metri cubi pe secundă, dublu față de normalul perioadei. La buletinele de știri s-a spus că situația ar putea fi agravată de efectele „Furtunii Ashley', un ciclon care traversează Europa de la est la vest și care va ajunge în țara noastră pe parcursul weekend-ului.
Ce spune ANM despre „Furtuna Ashley', care ajunge în weekend în România
Dr. Florinela Georgescu, director Prognoza Meteorologică, a explicat, pentru Adevărul, la ce ar trebui, de fapt, să ne așteptăm și de unde a apărut această denumire a ciclonului, respectiv „Furtuna Ashley'.
În realitate, este vorba despre pătrunderea în țara noastră a unei mase de aer foarte rece care își va face simțită prezența, tip de câteva zile, începând cu weekendul care va veni.
„Deasupra Oceanul Atlantic, în apropierea continentului european, există într-adevăr formațiuni ciclonice. Niciuna dintre ele nu se numește Ashley. Aceste formațiuni ciclonice vor evolua cu precipitații spre Europa Centrală. În spatele lor vine o masă de aer foarte rece (sau mult mai rece decât până acum) sau o pătrundere de aer polar, cum a fost în cazul ciclonului Boris, dar fenomenele sunt mai puțin severe decât au fost la Boris.
În urma acestei pătrunderi de aer foarte rece se activează condițiile de formare a cicloanelor în bazinul Mării Mediterane și în bazinul Mării Negre, pe măsură ce această masă de aer foarte rece avansează spre noi. Influența pe care o așteptăm noi începând de vineri este, pe de o parte cea a aerului polar și, pe de altă parte, a cicloanelor care urmează să se formeze în bazinul Marii Mediterane și în bazinul Mării Negre‘, a explicat, pentru „Adevărul’, dr. Florinela Georgescu.
Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a precizat și când ar trebui să ne așteptăm la precipitații: „Precipitațiile vor începe la noi în seara zilei de sâmbătă și tot episodul se va încheia undeva în noaptea de luni spre marți. Timp în care va ploua în toată țara‘.
Ce județe vor fi mai afectate de ploile din zilele următoare
Județele din sudul țării sunt afectate de ploi mai abundente decât restul țării, potrivit specialistului ANM.
„Atenția deosebită o acordăm poziționării precipitațiilor, detalierii informației referitoare la zonele care vor avea precipitațiile cele mai abundente. Pentru că evenimentul este încă departe, incertitudinea referitoare la zonele care vor avea cantitățile cele mai mari de precipitații este încă foarte mare.
Dar este destul de sigur că mai afectate vor fi regiunile sudice, zona Carpaților Meridionali și ce a Carpaților Orientați orientali’, a adăugat Florinela Georgescu.
Referitor la frontul atmosferic amintit, specialista ANM a explicat că în „în spatele acestuia intră masa de aer polar sau foarte rece, iar presiunea atmosferică este în creștere’ și „nu mai este nici un ciclon’.