ANPC a găsit în magazine pui vopsiți cu galben, să pară naturali și "împănați cu tulpini de salmonella". Horia Constantinescu explică la ce să fim atenți atunci când cumpărăm pui

 Dumba Gabriela
.

ANPC a găsit în magazine pui vopsiți cu galben, să pară naturali și „împănați cu tulpini de salmonella”. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, acuză  că unele firme vopsesc puiul scos la vânzare, uneori procedura realizându-se în timpul hrănirii, astfel încât vopseaua să nu poată fi spălată.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

„Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi', avertizează șeful ANPC, Horia Constantinescu. Acesta afirmă că şi ouăle primesc altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice păcălirii.

La ce să fim atenți atunci când cumpărăm pui din supermarket. Mesajul lui Horia Constantinescu, șeful ANPC

Șeful ANPC, Horia Constantinescu, a făcut public un mesaj, pe Facebook, acolo unde le-a atras atenția românilor în privința faptului că mulți dintre puii pe care îi cumpărăm de pe rafturile magazinelor sunt vopsiți.

'Există o vorbă care spune că umbli cu cioara vopsită. Dar iată că varianta modernă se referă la puiul de găină vopsit. Există operatori economici care își vopsesc aceste produse pentru a ne induce în eroare. Dar și aici se întâmplă o minune: unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în țesut și să nu poată fi spălată.

Acum este forfotă mare în rândurile celor care ar fi trebuit să atragă atenția asupra acestui fenomen. Din nou, se caută argumente disperate pentru a arăta că autoritatea noastră nu ar avea ce să caute pe întreg traseul puilor vopsiți.

Interesant este, și vă rog să citiți prospectul, că și ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice păcălirii noastre.

Dacă adăugăm și ingredientul salmonella, descoperit la unele ferme de către colegii noștri, în condițiile în care la fiecare dintre aceste structuri ar trebui să existe filtre serioase, nu superficiale, atunci puiul vopsit devine și un pericol pentru sănătatea noastră.

Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniți pentru a părea mai buni, împănați cu tulpini de salmonela periculoase.

Asta este ceea ce numesc eu un fel de mâncare „gustos'. Astăzi, vom trimite informare către absolut toate instituțiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situație și cine a acoperit adevărul.', a scris Horia Constantinescu pe o rețea socială cu câteva minute în urmă.

Citește și: Cum și-a descoperit Chef Orlando Zaharia, juratul Chefi la Cuțite, pasiunea pentru gătit, pe când era copil: „Făceam clătite pentru toți copiii de pe scara blocului'

Citește și: Cum își câștigă Raluca Moianu banii de când nu mai apare la TV. Ce beneficii a avut după ce s-a spus că are cele mai frumoase picioare din showbiz: „Un aspect plăcut te ajută'

Cât de periculoasă este vopseaua galbenă cu care sunt colorați puii din supermarket

Specialiștii spun că aceste substanțe de sinteză chimică nu numai că schimbă culoarea puilor, dar se asimilează în carne și pot să producă efecte nedorite asupra sănătății consumatorilor, pe termen lung.

„Unii producători de carne de pui pun în furajele acestora aditivi furajeri de sinteză chimică, pentru a schimba culoarea puilor. Practic, este o chestie de marketing, deoarece producătorii folosesc coloranții chimici pentru a vinde mai bine produsul, pentru că pot fi confundați cu puii de casă. Întreg procesul este așa: coloranții se dizolvă în grăsime, după care se acumulează în grăsimea corpului.

Acolo unde sub piele există mai multă grăsime, puii sunt mai colorați. De aceea, puii pe care îi întâlnim în magazine sunt cu pete, pentru că acolo unde au mai multă grăsime rămâne colorant mai mult sub piele.

Acești coloranți pot să fie naturali, din porumb, făină de lucernă, ardei, alge etc., dar sunt foarte scumpi și majoritatea folosesc aditivii chimici. Din păcate, consumați pe un termen lung pot fi toxici. Ei nu sunt metabolizați de organism și pot să dăuneze ficatului. Cei artificiali dau puiului o culoare mai intensă, mai nenaturală, iar coloranții naturali dau o culoare mai pală, practic puiul este de culoare galben-pal.

Consumatorul nu are de unde să știe că puiul pe care îl consumă este cu coloranți artificiali sau naturali, doar dacă are două produse și le comapră. De obicei, aditivii de sinteză chimică nu dau un galben adevărat, ci un galben portocaliu', a precizat nutriționistul Andrei Stanciu.

Medicul pediatru Anemona Stan este de părere că părinții ar fi indicat să evite produsele care conțin substanțe chimice de orice natură

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton