Antibioticele fără rețetă pentru cazuri de urgență pot fi eliberate în doză limitată. Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat că farmaciile vor putea elibera antibiotice fără rețetă, pentru situații urgente, în doze optime pentru 48 de ore, termenul fiind redus de la 72 de ore.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Românii vor putea achiziționa de la farmacie antibiotice fără rețeță, în cazuri de urgență, însă în doză pentru 48 de ore. Potrivit unui Ordin publicat recent în Monitorul Oficial, farmaciile putea elibera antibiotice fără rețetă în doză pentru 72 de ore. Câteva zile mai târziu, Ministerul Sănătății a modificat legea, limitând doza de antibiotice la cea optimă pentru 48 de ore.
Antibioticele fără rețetă pentru cazuri de urgență pot fi eliberate în doză limitată
Ministerul Sănătății a făcut o schimbare majoră în modul privind modul în care românii vor putea lua antibiotice de la farmacie. Dacă până acum, aceste medicamente putea fi eliberate doar pe bază de rețetă. , potrivit noii prevederi, antibioticele vor putea fi eliberate într-o doză potrivită pentru 48 de ore. Ministerul anunțase inițial că doza de antibiotice ce putea fi luată de la farmacie fără rețetă era pentru o doză optimă pentru 72 de ore, dar apoi s-a răzgândit.
„Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale', a anunțat Ministerul Sănătății.
„Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență', a transmis ministerul, care a mai precizat că Ordinul ministrului „nu impune niciun model special de formular' și că antibioticele se vor elibera în baza unei rețete care se reține în farmacie. „Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale', se arată în comunicat, potrivit Libertatea.ro.
România, pe locul 3 în Europa la rezistența la antimicrobiene
Doza de antibiotice în cazuri de urgență poate fi eliberată o singură dată în timpul unui tratament, pe baza unei declarații pe proprie răspundere din partea pacientului. Acesta trebuie să menționeze clar că nu a mai luat doza de antibiotice și dintr-o altă farmacie.
Fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu, declara anul trecut că România se află pe locul 3 la nivel european, în ceea ce privește rezistența la antimicrobiene. Fostul șef CNAS recomanda tratamentul cu antibiotice doar la prescriția medicului.
„Iar sfatul meu este unul simplu: nu luaţi antibiotic decât la recomandarea unui medic. Iar acest medic nu trebuie să fie dr. Google!', mai spunea fostul președinte al CNAS, notează Hotnews.ro.
FOTO: Pixabay