Anticoncepționalele ar putea fi compensate pe baza unei prescripții medicale, potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Măsura le-ar putea viza și pe fetele minore, însă, acestea vor putea primi un tratament contraceptiv doar cu acordul părinților.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Proiectul care vizează compensarea anticoncepționalelor de către Stat este similar cu cel care a stat la baza compensării vaccinurilor pentru adulți, anunță Alexandru Rafila. Această inițiativă vine în întâmpinarea nevoilor femeilor tinere din România, oferindu-le acces mai ușor și mai convenabil la mijloace contraceptive esențiale.
Anticoncepționalele ar putea fi compensate de către Stat. Anunțul Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat planurile de compensare a anticoncepționalelor pe bază de prescripție medicală. Potrivit acestuia, beneficiarii ar urma să primească tratamentul contraceptiv pe baza unei prescripții medicale, eliminând astfel dificultățile și pierderile asociate achiziției centralizate și distribuirii tradiționale.
Alexandru Rafila a precizat: „Da, este similar, dacă vreți, cu proiectul care a stat la baza compensării vaccinurilor. Mi se pare mult mai firesc şi mult mai simplu ca o femeie tânără să beneficieze de tratament contraceptiv, dacă dorește acest lucru, în mod evident, pe bază de prescripție medicală, pentru că în sistemul care a existat acum mai mulţi ani, care însemna achiziție centralizată, distribuirea în județe şi aşa mai departe – era foarte complicat – ducea la foarte multe pierderi şi la foarte multă birocrație.
O să discutăm în ceea ce privește categoriile eligibile, să avem în vedere ca toate persoanele care ar trebui să beneficieze de un astfel de tratament să poată să o facă. La minore este problema legată și de discuția cu părinții acestor minore pentru că este bine ca tratamentul contraceptiv să fie făcut și cu acordul părinților'.
România este țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană
Aproape 8.000 era official în urmă cu doi ani. Iar multe dintre ele își abandonează copiii. În ceea ce privește avorturile, potrivit OMS, în România, rata avorturilor este de peste două ori mai mare decât în UE, adică, 480 de avorturi la 1.000 de nașteri.
Această inițiativă are potențialul de a aduce beneficii semnificative pentru sănătatea și bunăstarea femeilor tinere din România, oferindu-le acces mai ușor la servicii de sănătate reproductive și contribuind la reducerea sarcinilor nedorite și a altor probleme asociate.
Prin urmare, demersul propus de ministrul Rafila reprezintă un pas important în direcția îmbunătățirii accesului la serviciile de sănătate și a îngrijirii medicale pentru toți cetățenii.