Anunțul cercetătorilor: cât timp rezistă coronavirusul pe maștile de protecție și pe bani / Sfaturi importante pentru a preveni infecția COVID-19

.

Coronavirusul care provoacă infecția Covid-19 rezistă până la trei ore pe unele suprafețe cum ar fi șervețelele, dar poate să rămână zile întregi pe bancnote, metal și plastic, spun cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong. Din fericire, virusul Sars-CoV-2 nu rezistă la contactul cu dezinfectanți casnici, înălbitor și poate fi îndepărtat prin spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun.


Virusul Sars-CoV-2, cel care provoacă Covid-19 poate să reziste pe suprafețele din oțel inoxidabil și plastic până la patru zile, iar pe stratul exterior al unei măști pentru față timp de o săptămână, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong (HKU).

Raportul, publicat la sfârșitul săptămânii trecute în jurnalul medical The Lancet și citat de South China Morning Post, se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări despre stabilitatea Sars-CoV-2 și prevenirea transmiterii lui.


Sars-CoV-2 poate fi extrem de stabil într-un mediu favorabil, dar este vulnerabil la metode obișnuite de dezinfectare‘, spun cercetătorii citați de Digi24.ro.

În cadrul studiului, cercetătorii au testat cât timp rezistă virusul la temperatura camerei pe diverse suprafețe. Pe șervețele a rezistat mai puțin de trei ore, în timp ce de pe lemn și haine a dispărut a doua zi.

Pe sticlă și bancnote, virusul era încă prezent în a doua zi, dar a dispărut complet în a patra zi, în timp ce pe oțel inoxidabil și plastic a fost prezent între patru și șapte zile.

Cercetătorii spun că, pe stratul exterior al unei măști pentru față, de genul celor protectoare pe care le poartă toată lumea de când a izbucnit pandemia, a existat un nivel detectabil de infecție după șapte zile.

„Acesta este exact motivul pentru care este foarte important să nu atingeți exteriorul unei măști, în cazul în care purtați una’, a spus dr. Malik Peiris, participant la studiu.


Pe toate suprafețele, concentrația virusului s-a redus destul de rapid în timp, mai spune studiul.

Un alt studiu făcut de cercetători americani privind stabilitatea virusului care provoacă COVID-19 și publicat în luna februarie în revista Nature a concluzionat, de asemenea, că acesta ar putea rămâne activ câteva zile pe anumite suprafețe. Ei au descoperit că virusul a rezistat pe plastic și oțel până la 72 de ore, dar a dispărut după 24 de ore de pe carton.