Astenia de toamnă se face simțită? Ce alimente trebuie să mănânci ca să scapi de oboseală și de insomnie

 Dumba Gabriela
.

Astenia de toamnă își intră, încet, încet în drepturi și tot mai mulți dintre noi acuzăm stări de oboseală, insomnie și lipsa poftei de mâncare. Această stare se suprapune peste anxietatea ultimelor luni, pe fondul pandemiei COVID-19, și câștigă astfel în intensitate. Din fericire, există alimente care au capacitatea de a alunga oboseala și alte simptome ale asteniei de toamnă.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!

Alimente care alungă oboseala și ameliorează astenia de toamnă

Pe măsură ce zilele devin mai scurte și mai răcoroase, e posibil să se instaleze o stare de tristețe, acompaniată de slăbiciune, probleme de concentrare, pierderea apetitului sau insomnii – află dacă e vorba despre astenia de toamnă. De foarte multe ori, simptomele asteniei de toamnă apar mai ales în luna octombrie, atunci când vremea începe să se răcească mai mult şi zilele se micşorează.

Expunerea zilnică la lumina zilei poate ameliora simptomele asteniei. Chiar și fără tratament prescris de medic (antidepresive, în cazurile extreme), astenia de toamnă dispare la final de sezon, însă tratamentul accelerează dispariția acesteia.

Totodată, adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate favorizează tratarea asteniei de toamnă. Fructele, legumele, cerealele integrale și proteinele de calitate te ajută să te simți bine, indiferent de sezon. În plus, elimină din alimentație sucurile, dulciurile, prăjelile ori produsele de patiserie, care conțin substanțe ce te pot afecta și pot mari predispoziția de instalare a asteniei de primăvară.

Și, foarte important, fă tot posibilul să dormi opt ore pe noapte!

Citește și: Top 10 alimente care scad tensiunea arterială. Ce nu ar trebui să mănânce niciodată hipertensivii

Ce să mănânci să scapi de insomnie

O alimentație sănătoasă, hidratare, somn și sport sunt lucrurile de la baza oricărui stil de viață sănătos. Primii pași atunci când vine vorba despre nutriție sunt aceia de a învăța să faci alegeri bune când vine vorba de alimente.

Principalele alimente împotriva insomniei și simptomelor asteniei de toamnă sunt carbohidrații complecși – cereale integrale, leguminoase, legume și fructe; acizi grași omega-3 – peștele gras (precum somon, hering, macrou, ficat de cod), nuci și ulei de rapiță sau de măsline, dar și hidratarea este foarte importantă: apa – minimum 8- 10 pahare pe zi.

Citeste si: Vrei să slăbești rapid? Iată de la ce oră nu mai ai voie să mănânci nimic și ce alimente trebuie să eviți!

Consumul zilnic constant de legume proaspete, precum varză, broccoli, morcovi, ţelină sau vinete are efecte benefice uimitoare pentru persoanele obosite, stresate, surmenate fizic şi psihic sau care suferă de insomnie.

Totodată, polenul şi mierea au o acţiune de tonifiere a organismului şi sunt foarte revigorante. La rândul său, lăptişorul de matcă este foarte recomandat pentru întărirea organismului.

Dovleacul, un aliment foarte eficient împotriva asteniei de toamnă

Dovleacul este foarte indicat în cazul asteniei de toamnă. Este una dintre legumele cu cel mai scazut nivel de calorii, 100 de grame avand doar 26 cal si nu contine grasimi saturate sau colesterol, in  schimb este o sursa bogata de fibre dietetice, anti-oxidanti, minerale si vitamine. Este recomandat de dieteticieni in controlul colesterolului si in programelor de reducere a greutatii.
Dovleacul depoziteaza multe vitamine antioxidante, cum ar fi vitamina A, vitamina C si vitamina E.
Cu un continut de 7384 mg de vitamin A la 100 g ofera aproximativ 246% din DZR din aceasta vitamina.

Citeste si: Vitamina care te ajută în lupta cu COVID-19. Ce alimente trebuie să consumăm pentru protecție în fața bolii

Dovleacul este bogat in vitamine din complexul B, cum ar fi folatii, niacina, vitamina B-6 (piridoxina), tiamina si acid pantotenic.
Este, de asemenea, o sursa bogata de minerale precum cupru, calciu, potasiu si fosfor.

Toate soiurile de dovleac au efecte uşor sedative asupra sistemului nervos, fapt pentru care sunt recomandate în dieta astenicilor. Dovleacul poate fi consumat copt sau sub formă de plăcintă, crud şi ras în salate cu roşii şi castraveţi sau stors, sub formă de suc. Dovleacul crud este contraindicat persoanelor cu gastrită, cu ulcer gastric sau cu diabet avansat.

Citeste si: 5 alimente care NU trebuie mâncate la micul dejun. Îți pot pune sănătatea în pericol!


Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton