În această perioadă reprezintă un real pericol sobele și centralele termice, iar cazurile de intoxocații cu dioxid de carbon nu sunt rare, din păcate. Medicul ne spune care sunt simptomele și cum ne poate salva cineva viața.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
E frig afară și mulți dintre noi avem sisteme de încălzire cu sobe sau centrale termice. Mare atenție, totuși, la intoxicația cu monoxid de carbon!
'Este foarte dificil să ne dăm seama de faptul că am respirat, împreună cu aerul din cameră, și monoxid de carbon, pentru că acest monoxid de carbon este supranumit ucigașul tăcut. Este un gaz pe care nu îl putem detecta, nu are miros, nu îl vedem, nu ne creează niciun fel de senzație particulară. Pur și simplu se acumulează în organismul nostru, este transportat de hemoglobină, și, la un moment dat, când avem o cantitate suficient de mare, începe să producă o stare de somnolență.
Primul simptom: somnolența
Din descrierea celor care au supraviețuit intoxicației, această stare de somnolență este una foarte plăcută, încât ne ducem și ne întindem în pat și, dacă nu ne găsește cineva la timp, cei mai mulți dintre pacienți sunt găsiți fără viață în pat.
Monoxidul de carbon este, în continuare, o amenințare la adresa sănătății noastre. În fiecare an, în perioada sezonului rece, avem pacienți cu astfel de intoxicații. Dacă în urmă cu câțiva ani aveam o preponderentă intoxicație de la sobe, în ultimii ani avem un procent foarte ridicat de pacienți din mediul urban, care folosesc fie diferite instalații improvizate de ardere cu gaz, fie folosesc chiar centralele termice de apartament, pe care nu le verifică anual, așa cum ar trebui să o facă conform legii', spune medicul Radu Țincu la Antena 3.
Citește și:
Ceaiul de ceapă cu nuci, cel mai bun remediu natural pentru tuse și dureri de gât
Dieta rapidă după Sărbători, explicată pas cu pas de nutriționistul Lygia Alexandrescu
La cât timp se administrează a doua doză de vaccin anti-COVID și de ce este periculoasă amânarea
Acesta precizează că de vină poate fi 'orice sursă de căldură pe bază de ardere, cu orice combustibil ars care degajă monoxid de carbon'.
'Ceea ce este important de reținut este că nu avem niciun fel de criteriu obiectiv, nu ne putem da seama dacă în aer este sau nu monoxid de carbon. Există și detectoare de monoxid de carbon, care pot fi achiziționate și ne pot avertiza dacă în incinta respectivă există acumulări de monoxid de carbon și, evident, să putem opri la timp funcționarea dispozitivelor', a adăugat toxicologul.
Măsuri care pot salva viața
'Primul lucru este să ne asigurăm că toate aceste dispozitive funcționează în mod corect, că am făcut reviziile cu firme autorizate care garantează funcționarea dispozitivelor de încălzire. Cel mai bine ar fi ca aceste dispozitive să fie amplasate cât mai departe de zona unde locuim sau dormim.
Alte simptome: durere de cap, greață, vărsături
Este important, dacă ne permitem, să cumpărăm senzori de detecție pentru monoxidul de carbon, iar atunci când ceva ni se pare în neregulă cu propria noastră persoană, acea stare de somnolență brusc instalată, însoțită eventual de o durere de cap, sau cu o senzație de greață și vărsături, trebuie să ne gândim că ar putea fi monoxidul de carbon, trebuie să oprim funcționarea dispozitivului, să deschidem geamurile larg și să părăsim cât mai repede încăperea.
Din păcate, în cazul intoxicațiilor severe cu monoxid de carbon, chiar dacă pacientul nu decedează, pot apărea leziuni neurologice severe definitive, pentru că, în prezența monoxidului de carbon, oxigenarea întregului organism este afectată. Iar la nivelul creierului apar anumite zone de necroză, multe dintre ele nemaifiind recuperabile iar pacientul rămânând cu necroze neurologice definitive', spune dr. Radu Țincu.
Iar dacă găsim o persoană care a suferit o intoxicație cu monoxid de carbon care este inconștientă, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să o scoatem din camera respectivă.
'Primul lucru este să îl scoată din mediul respectiv, la aer, și să cheme ambulanța. În niciun caz să nu rămână amândoi în încăpere, pentru că au fost foarte multe cazuri în ultimii ani care au venit să îl salveze pe cel afectat de monoxid de carbon, au căzut și ele intoxicate și dintr-o victimă, s-au transformat în mai multe', a concluzionat toxicologul Radu Țincu.