Cum se pedepsește violul și cum se diferențiază de abuzul sexual: „Infracțiunea este pedepsită cu închisoare de la 5 la 10 ani. Există și o formă agravantă...” / Avocatul Raluca Pană ne-a spus totul despre infracțiunea de viol

 Miniosu Alexandra
.

Din păcate, numărul cazurilor de viol continuă să crească în România, de la o zi la alta. Pentru a afla mai multe despre această infracțiune, avocatul Raluca Pană a acceptat să stea de vorbă cu noi și ne-a oferit un interviu amplu, în care ne-a explicat mai multe lucruri importante despre acest subiect. Printre aspectele abordate se numără diferența dintre viol și abuz, hărțuirea sexuală, legislația privind abuzul sexual sau violul, etc.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Care este legislația în România privind violul? Este violul o faptă care se prescrie?

Capitolul VIII, 'Infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale', din Noul Cod Penal, prevede infractiunea de VIOL la art. 218, infractiune pedepsita cu inchisoare de la 5 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, in forma ei simpla.

Exista si o forma agravanta a acestei infractiuni cand pedeapsa creste de la 7 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, in cazuri express prevazute cum ar fi atunci cand victima se afla in ingrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul faptuitorului, cand fapta a fost comisa de catre un membru de familie sau de catre o persoana care convietuieste cu victima, fapta a fost comisa cu scopul producerii de materiale pornografice sau fapta a fost savarsita de doua sau mai multe persoane impreuna.

Avocatul Raluca Pană, totul despre viol

Pedepasa creste pana la 15 ani daca faptele de mai sus au ca urmare vatamarea corporala sau a pus in pericol viata victimei, sau daca violul a fost savarsit asupra unei femei gravide, sau daca in urma violului victima ramane gravida, sau daca victima se afla intr-o stare de vulnerabilitate cauzata de varsta, boala, hadicap fizic sau psihic ori o situatie de dependenta.

Daca fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoare de la 9 la 18 ani.

Fapta nu se prescrie insa raspunderea penala pentru savarsirea infractiunii de viol, DA! Si in cazul violului se aplica termenele generale ale prescriptiei. Pe intelesul tuturor, dupa o anumita perioada de timp, prevazuta de lege, de la comiterea infractiunii, violatorul nu mai raspunde penal.

Citește și: Doi angajați de la Protecția Copilului, acuzați de viol și abuz sexual asupra a 7 copii. Mama unei victime: „Mi s-a spus că nu se dă copilul acasă, la familie şi îşi bat ei joc”

Citește și: Vom putea călători în Turcia doar cu buletinul, fără viză! Condiția pentru care pașaportul nu este obligatoriu

Citește și: Procesul lui Vlad Pascu se reia de la zero. Judecătoarea Ancuța Popoviciu a fost recuzată și s-a transferat la Constanța

Citește și: Se schimbă regulile în sistemul SGR, de returnare a sticlelor reciclabile. Unde se duc banii strânși din taxa de 50 de bani pentru ambalajele SGR

Care e diferența dintre viol și abuz

Care este diferența dintre viol și abuz?

Violul si Agresiunea sexuala sunt infractiuni distincte prevazute si pedepsite in acelasi capitol din Codul Penal.

La infractiunea de viol exista o conditie esentiala si anume sa existe penetrare vaginala, orala sau anala, iar conditia esentiala este ca penetrarea sa fie savarsita prin constrangere a victimei.

Abuzul sexual presupune orice act de natura sexuala, savarsit tot prin costrangerea victimei, insa actul sexual nu ajunge pana la penetrare. Cu alte cuvinte, daca victima este pur si simplu atinsa pe sani sau in alte locuri intime, fara voia sa, este abuz sexual si se pedepseste cu inchisoarea. Daca victima este atinsa in zonele intime fara voia sa si este penetrata atunci avem o singura infractiune si anume violul. Cam aceasta este diferenta.

Ce ne poți spune despre hărțiuirea sexuală?

Conform Art. 223 din Codul penal 'Pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situaţie umilitoare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.'

Asadar, pentru a exista infractiunea de hartuire sexuala legiutorul a prevazut niste conditii obligatorii, anume victima sa fie intimidata sau pusa intr-o situatie umilitoare prin aceste favoruri de natura sexuala pretinse in mod repetat. Bineinteles, toate acestea trebuie dovedite, nefiind suficienta doar plangerea victimei pentru a fi pedepsit vinovatul.

In concluzie, pretinderea de favoruri sexuale trebuie sa fie in mod repetat si nu doar o data, victima sa se simta intimidata sau umilita, iar toate acestea sa se petreaca intr-un raport de munca sau o relatie similara (colaborare, asociere, etc).

„Daca victima unui abuz sexual sau unui viol convietuieste cu faptuitorul, fie in relatie de concubinaj sau casatorie, se aplica forma agravanta a infractiunilor'

Există în România o legislație clară privind abuzul sexual sau violul, într-o căsnicie sau într-o relație legitimă, de tip concubinaj?

Da, exista! Asa cum am spus mai sus, daca victima unui abuz sexual sau unui viol convietuieste cu faptuitorul, fie in relatie de concubinaj sau casatorie, se aplica forma agravanta a infractiunilor, ceea ce inseamna ca limitele de pedeapsa cresc.

Există legislație în ceea ce privește abuzul în timpul unui act sexual? De exemplu, dacă femeia refuză sexul oral sau anal?

Da, daca intr-un act sexual unul dintre parteneri refuza sexul anal sau oral si cu toate acestea este constrans sa o faca, sunt indeplinite elementele constitutive ale infractiunii de viol, chiar daca actul sexual a fost consimtit initial.

Sunt frecvente cazurile de acest fel insa de regula victima este rusinata ca a acceptat un act sexual cu o asemenea persoana si nu depune plangere sau mai sunt cazuri in care agresorul intimideaza victima spunandu-i ca a fost de acord cu actul sexual si nu va fi crezuta de nimeni. In cele din urma victima renunta la plangere, de multe ori.

Multe dintre victime aleg să depună plângere foarte târziu, cele care depun, totuși… Spune-ne, în ce măsură influențează asta un caz în instanță?

Si in cazul violului si in cazul abuzului sexual actiunea penala se pune in miscare doar la plangerea prealabila a victimei.

Termenul pentru depunerea aceastei plangeri este de 3 luni de la savarsirea infractiunii. In caz contrar sunt decazute din acest drept. Pe de alta parte, daca victima isi retrage plangerea, faptuitorul nu mai raspunde penal iar procesul penal se incheie, in cazul infractiunii in forma simpla.

In cazul minorilor se schimba lucrurile si este un capitol ce ar trebui dezbatut si cunoscut de publicul larg, chiar daca este mult mai sensibil. Iti dau un exemplu: daca un minor este victima unei agresiuni sexuale termenul pentru a depune plangere curge de la data majoratului acestuia si nu de la data savarsirii faptei. Din pacate multi minori care au trecut prin asemenea traume la o varsta frageda, realizeaza cand cresc ce s-a intamplat de fapt si au impresia gresita ca agresorul nu mai poate fi tras la raspundere daca au trecut ani de zile.

Sfaturi pentru victime

Ce ai sfătui o femeie care a fost violată / abuzată să facă, dacă a trecut minimum un an din momentul abuzului / violului? Real, ce șanse are să demonstreze abuzul / violul, dacă nu există, de exemplu, nici măcar întregistrări audio / video?

In cazul acesta, in opinia mea, are sanse minime. Termenul de 3 luni de sesizare prin plangere a organelor de cercetare penala sau a procurorului cu privire la savarsirea infractiunii este unul procedural a carui nerespecatre atrage sanctiunea decaderii din dreptul de a mai formula plangere.

Doar daca exista un caz de forta majora se poate considera ca fiind intrerupt acest termen de 3 luni.

Cât de traumatizant poate fi un astfel de proces pentru victimă?

In cursul urmaririi penale poate fi mai greu deoarece victima va fi supusa unei expertize medicale de specialitate si trebuie sa se prezinte de mai multe ori in fata organelor de cercetare penala sau a procurorului pentru audieri. Pe langa toate acestea, din punctul meu de vedere dar si din practica am observat ca pentru victima este traumatizanta perioada de cercetare penala pentru ca pe langa plangere este nevoita si sa convinga organele de cercetare ca s-a savarsit infractiunea de viol. Cu alte cuvinte, nu numai ca a trecut prin asa ceva dar trebuie sa-i convinga si pe altii, ceea ce poate fi destul de anevoios.

Daca victima a trecut de etapa de urmarire penala (cercetare penala) in instanta se iau masuri in sensul in care nu va fi obligata sa se prezinte la termenele fixate unde ar putea sa se intalneasca cu agresorul sau poate solicita ca sedinta de judecata sa nu fie publica, anonimizarea datelor, etc. in fuctie de caz.

Există și bărbați care depun astfel de plângeri?

Bineinteles ca exista mai ales ca este in continua crestere comunitatea LGBT. In afara acesteia nu am intalnit cazuri. Daca ne referim la minori de sex masculin, din pacate, acestia sunt abuzati sexual si chiar violati in cele mai multe cazuri chiar de membrii familiei. Acestia nu ajung sa depuna plangere dar mai sunt situatii cand alte persoane se sesizeaza si denunta faptele. Alarmant este ca numarul copiilor abuzati sexual in Romania, indiferent ca sunt fete sau baieti, este foarte mare si in continua crestere, in ciuda eforturilor de implementare a Directivei Comisiei Europene care priveste combaterea abuzului și exploatării sexuale a copiilor. Directiva vizează protejarea copiilor împotriva abuzului sexual și a exploatării sexuale. Pentru asta, toate țărilor UE trebuie să adopte măsuri preventive minime, să protejeze copiii victime, să cerceteze și să urmărească penal infractorii.

Sursă foto: poza simbol Canva

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton