Bacalaureat 2024 continuă joi, 4 iulie, cu proba la alegere în funcție de profil și specializare. Elevii au de ales din următoarele materii: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie. Vineri, 5 iulie, se va desfășura proba la Limba și literatura maternă, elevii de clasa a XII-a urmând să afle primele rezultate, înainte de contestații, în data de 8 iulie (până la ora 12:00). Rezultatele finale se vor afișa pe 12 iulie.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IUNIE GRATIS, AICI
Continuă emoțiile pentru absolvenții clasei a 12-a, care susțin bacalaureatul, sesiunea de vară, examen care se va desfăşura în conformitate cu prevederile ordinului de ministru 6.156/31.08.2023 și ale Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat – 2011, aprobată prin ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.799/2010.
Bacalaureat 2024: Subiectele la Geografie și Biologie
Astăzi, la ora 9.00 a început proba scrisă la Biologie din cadrul examenului de Bacalaureat 2024. Absolvenții clasei a XII-a au primit subiectele și au la dispoziție 3 ore pentru a le rezolva.
Elevii care au ales să susțină proba la Biologie Vegetală și Animală, au avut de rezolvat la primul subiect un exercițiu de completat, un exercițiu în care au dat două exemple de grupe de plante și caracteristicile acestora, cinci grile în care au încercuit o singură variantă de răspuns.
La subiectul al doilea, elevilor li s-au dat două exerciții, cu două situații diferite, având de rezolvat câte patru subpuncte pe baza acestora.
La subiectul al treilea, elevii de la real au avut de rezolvat două exerciții complexe – unul despre țesuturile vegetale și animale și celălalt despre sistemul nervos la mamifere.
În ceea ce privește examenul la Geografie, elevii de la uman au avut de rezolvat trei subiecte la proba la Geografie la BAC 2024. La primul subiect, pe baza unei hărți a continentului european, elevii au avut de rezolvat 13 exerciții (să identifice țările și capitalele, versanții marcați, clima).
La al doilea subiect au primit încă o hartă, de data aceasta a României, unde au avut de rezolvat încă 13 exerciții pe baza marcajelor. Candidații la Geografie BAC 2024 au avut de numit orașe, râuri, unități de relief. Li s-au dat și cinci grile cu o singură variantă de răspuns.
Citește și: A murit actrița Ileana Stana Ionescu. Avea 87 de ani: „Și datorită ei am ales această profesie!'
La al treilea subiect, elevilor le-a picat un grafic ce reprezintă bilanțul natural în Europa în perioada 1950-2015 și au avut de rezolvat cinci exerciții pe baza informațiilor regăsite.
La un alt subpunct de la subiectul III, elevii au avut de scris trei state vecine Ungariei, două unități de relief, două ape curgătoare și trei orașe.
La al patrulea subpunct, elevii au avut de rezolvat trei exerciții pe baza unui tabel cu temperaturile medii lunare din ianuarie și iulie din Paris și Kiev.
Subiectele, publicate oficial după ora 15:00
Ministerul Educației va publica subiectele de la BAC 2024 și baremele de corectare după ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro.
Potrivit Ministerului Educației, peste 134.000 de candidați (peste 119.000 din promoția curentă și peste 15.000 din seriile anterioare) sunt așteptați să susțină examenul de bacalaureat în această sesiune (toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate).
Vineri, 5 iunie, va avea loc proba scrisă de la examenul de BAC 2024, la Limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale).
Primele rezultate la BAC 2024 vor fi publicate pe 8 iulie. În aceeași zi, între orele 12:00-18:00, cei nemulțumiți de nota primită pot depune contestații. Pe 12 iulie vor fi afișate rezultatele finale, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației.