Băncile vor fi obligate, potrivit noilor reglementări pregătite, să furnizeze soluții de refinanțare și restructurare clienților aflați în dificultate (cum ar fi amânările la plată, reducerea dobânzii sau a soldului, printre altele) indiferent dacă aceștia au credite ipotecare sau de consum, relevă datele analizate de Profit.ro. Analistul financiar Irina Chițu spune că aceste reglementări sunt în avantajul clientului.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!
Conform noilor reglementări, creditorii trebuie să aibă politici și proceduri adecvate pentru restructurări 'rezonabile' ale creditelor clienților aflați în dificultate. Se urmărește, de asemenea, ca piața să fie competitivă și clienții să nu mai acumuleze datorii mai mari de 90 de zile.
Totodată, firmele care cumpără credite neperformante de la bănci vor plăti mai mult pentru acestea.
„Această directivă trebuie transpusă în legislația națională pentru că a fost dată în 2021, și sunt 2 ani de atunci. Este binevenită pentru că băncile au o listă de recomandări cu ce pot face în momentul în care un client are probleme, este în imposibilitate de plată, să vină cu niște soluții de reeșalonare, de restructurare.
Până acum nu era ceva obligatoriu, și prin această directivă legile privind contractele de credit cu consumatorii, atât cele de nevoi personale cât și cele ipotecare.
Băncile pot alege dintr-o listă de soluții de restructurare, dar o să fie obligația lor de a veni cu o soluție către consumator. Practic, în momentul în care apare o problemă îndemnăm consumatorii să se ducă către bancă și să găsească o soluție.
Banca la rândul ei are o listă de soluții la care poate apela, o perioadă de grație, suspendare a plății ratelor, reducere a dobânzilor, a comisioanelor, șamd. Acum poate să aleagă.', a spus Irina Chițu pentru impact.ro.
Citește și: Unde vor face nunta Cristina Spătar și soțul milionar, Vicențiu Mocanu. Se căsătoresc religios în altă țară
Citește și: Theo Rose și Anghel Damian se mută în casă nouă, după ce se va naște fiul lor: „Vor avea mai mult spațiu
Ce facem dacă nu ne înțelegem cu banca în privința plăților
În cazul în care întâmpinăm probleme în relație cu banca avem la dispoziție mai multe variante, iar în ultimă instanță ne putem adresa chiar ANPC. Instituția se va ocupa cu autorizarea și retragerea autorizațiilor administratorilor de credite, verificarea cadrelor de guvernanță internă a firmelor, precum și verificarea membrilor de conducere a firmelor.
De asemenea, BNR va putea da sancțiuni administrative și de remediere și va putea cere informații suplimentare de la firme privind creditele cesionate.
„Banca este obligată să vină cu o serie de soluții, dar nu obligă nimeni la o anumită soluție, se analizează în funcție de bancă și consumator, contractul pe care îl au și posibilitățile de a plăti mai departe.
Este binevenită această modificare adusă legilor și pentru consumator de a ști că trebuie să se ducă să ceară în momentul în care au o problemă sau chiar înainte, să nu ajungă să aibă o problemă. Să găsească o soluție împreună cu banca de a plăti datoria dar cât să nu fie o povară.
Să nu uităm că înainte de a face o plângere pașii sunt următorii, în primul rând te duci la bancă și încerci să soluționezi cu banca problema ta, apoi instituția care se ocupă legislativ de aceste probleme între bănci și consumatori este Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din Domeniul Bancar. Avem la fel legislație specifică care spune că în cazul băncilor și a instituțiilor nebancare relația dintre acestea și consumator se soluționează la acest centru împreună cu un conciliator', a mai precizat analistul financiar.