Boala care ucide în 48 de ore, descoperită într-o școală din Ilfov. Ce simptome are meningita meningococică

.

Meningita meningococică, boala care ucide în 48 de ore, a fost descoperită într-o școală din Ilfov, la un copil care a fost plecat în Anglia o lungă perioadă de timp. Medicii atenționează că vorbim despre o boală nu gravă, ci letală, care ucide în mai puțin de 48 de ore. Singurul mod în care ne putem proteja este vaccinarea împotriva meningitei meningococice.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI


Un elev din Ilfov, care a fost plecat în Anglia o lungă perioadă de timp, a fost depistat cu meningită meningococică. Copilul este vaccinat conform schemei de vaccinare din Marea Britanie, inclusiv cu vaccin împotriva meningococului de grup C, a transmis Direcţia de Sănătate Publică Ilfov (DSP Ilfov) pentru News.ro.

Copil din Ilfov, depistat cu meningita meningococică, boala care ucide în 48 de ore

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov, Sandra Alexiu, a anunţat, luni seară, un caz confirmat de meningită meningococică, într-o şcoală din judeţul Ilfov.


DSP Ilfov s-a adresat conducerii unităţii de învăţământ, solicitând intensificarea măsurilor de dezinfecţie ăi prezentarea elevilor şi cadrelor didactice care au luat contact cu copilul infectat la medicii de familie în vederea prescrierii chimioprofilaxiei cu antibiotice, un tratament similar urmând să fie aplicat şi familiei acestuia.

‘Cazul a fost raportat de către Institutul Naţional de Boli Infecţioase ‘Prof. Dr. Matei Balş Bucureşti în data de 14.10.2024 – DSP Ilfov a trimis telefonic către Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transrnisibile date despre acest caz.


DSP Ilfov a luat legătura cu medicul de familie al copilului şi l-a informat despre acest caz; medicul de familie ne-a comunicat faptul că acest copil a fost plecat în străinătate o lungă perioadă de timp (Anglia). fiind vaccinat conform schemei de vaccinare din ţara respectivă, inclusiv cu vaccin împotriva Meningococului de grup C’, a precizat DSP Ilfov la solicitarea News.ro.


De asemenea, conform sursei citate, medicul de familie a fost informat despre obligativitatea instituirii chimioprofilaxiei pentru rnembrii de familie at cazului.

DSP Ilfov a trimis o adresă către conducerea şcolii. prin care a informat despre apariţia acestui caz şi necesitatea urgenţă de prezentare a tuturor contacţilor – vecinii de clasă, personalul didactic – la medicii de familie în vederea prescrierii chimioprofilaxiei cu antibiotice. DSP Ilfov a transmis conducerii şcolii la care a fost depistat cazul de meningită meningococică necesitatea intensificării măsurilor de dezinfecţie la nivelul întregii unităţi de învăţământ.


Citește și: Cine este „Șacalul’, bărbatul acuzat că le-a ucis pe tinerele Denisa și Delia, în Constanța. Nicolae Mitrea era sub control judiciar și filat de polițiști

Citește și: De ce a refuzat Oana Roman să meargă la Asia Express: „Ocupă prea mult timp și prea puțini bani. Nu mai vreau să fac televiziune’. Cu ce se ocupă în prezent

Ce simptome are meningita meningococică, boala care ucide în 48 de ore

Meningita meningococică este boala poate ucide un om în 48 de ore, iar vaccinul se decontează doar pentru anumite categorii de persoane. Pentru celelalte categorii, însă, o doză de vaccin costă cât ‘ 6 pachete de ţigări sau o sesiune de unghii semipermanente cu brizbrizuri’, subliniază preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov, Sandra Alexiu.


Meningita meningococică, cea mai gravă formă de meningită, este o inflamație a meningelui provocată de bacteria Neisseria meningitidis cunoscută și ca meningococ. Această bacterie implică cinci tipuri care provoacă, de fapt, boala. Este vorba despre tipurile A, B, C, Y și W pentru care există vaccinuri. 

„Meningita meningococică poate avea la început simptome ușoare, la fel ca o răceală banală. Însă, în decurs de doar câteva ore, boala galopează, avansează teribil, iar în două zile poate duce la deces. De multe ori, medicii nu mai au timp să salveze viața pacientului, căci până ce bolnavul ajunge la medic, până i se fac analizele, până se descoperă boala, de multe ori este prea târziu’, a declarat pentru Adevărul dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov. 


„Simptomele puternice apar brusc și violent. Pacientul are febră mare, peste 40de grade Celsius,  greață, stări de vomă, dureri intense de cap, pe piele pot apărea erupții cutanate. În cele din urmă, fără un tratament corect și adminsitrat rapid, pacientul poate face septicemie, poate intra în comă, iar de aici până la a-și pierde viața nu mai este decât un pas’, a mai explicat medicul. „Este un bau-bau al bolilor de care putem suferi, căci evoluția este bruscă, rapidă, agresivă și pune în pericol viața’, a mai precizat specialistul. 


Cum se transmite meningita meningococică, boala care ucide în 48 de ore

Boala este foarte contagioasă și se transmite pe cale respiratorie, de la o persoană la alta.

„Se transmite pe cale aeriană, în urma contactului apropiat cu o persoană infectată, prin picături de salivă, din tuse sau strănut. la fel ca orice altă boală care se transmite prin aer. Și nu există un anotimp anume când ar trebui să fim mai atenți, când ar trebui să ne ferim sau să ne așteptăm să apară cazuri de îmbolnăvire.


Însă, de cele mai multe ori, îmbolnăvirile se produc în sezonul rece, începând cu primele luni de toamnă. Este perioada în care opiii intră în colectivitate, la școală, la grădiniță iar în acest context și bacteria circula mai ușor. Apoi, în sezonul rece stăm mai mult în spații închise, la grămadă. Iată un mediu propice pentru ca bacteria să circule în voie’. 

Singura metodă de protecție este vaccinarea sau tratamentul profilactic, în momentul în care am intrat în contact cu o persoană bolnavă. Vaccinarea este una opțională, nu face parte din schema obligatorie de vaccinare. Prin urmare, serul costă. Însă, vaccinul meningococic este compensat integral pentru persoanele între 6 săptămâni și 65 de ani care suferă de afecțiuni specifice, dar și pentru persoanele de peste 65 de ani’.