Burse de merit 2024. Ce valoare au în acest an și ce condiții trebuie să îndeplinească elevii pentru a primi banii

 Dumba Gabriela
.

Bursele de merit se acordă, în 2024, celor mai buni 30% dintre elevii din fiecare clasă, în funcție de ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale. Pentru a fi eligibili pentru bursa de merit în 2024, elevii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Iată ce valoare au bursele de merit în 2024 și ce elevi au dreptul să se bucure de acești bani!

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Bursele de merit se acordă lunar, până pe 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, iar un elev poate primi o singură bursă pe an, indiferent de rezultatele din anul școlar anterior.

Ce valoare au bursele de merit în 2024 și cui se acordă

Din anul școlar 2024-2025, bursa de merit în valoare de 450 de lei pe lună, cuantum minim stabilit de lege, va fi acordată elevilor de gimnaziu și liceu dacă vor avea media anuală peste 9,50. Sunt însă și două condiții spre deosebire de situația din prezent: elevii trebuie să aibă media 10 la purtare sau calificativul Foarte Bine', în cazul elevilor de clasa a V-a, și să nu aibă mai mult de 10 absențe pe lună.

De exemplu, dacă luna următoare același elev are mai puțin de 10 absențe, primește bursa de merit.

Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, după cum urmează: 30% din elevii fiecărei clase a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor calculate, ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia',  a transmis Ministerul Educației.

Citește și: Fostul fotbalist Cristi Tănase, după ce a fost filmat căzut, în fața ușii, sângerând: „Eram beat, ăsta e adevărul!'

Citește și: Carmen Grebenișan nu renunță la despărțirea de Alex Militaru. Când semnează actele de divorț: „Am decis să nu acționez impulsiv și am vrut să văd dacă se rezolvă, dar din păcate…'

Ce alte burse, în afară de bursele de merit, pot primi elevii în anul 2024

Potrivit știrileprotv, pe lângă bursa de merit, elevii pot fi eligibili pentru diverse alte tipuri de burse în anul 2024. Printre acestea se numără bursa socială, care este destinată elevilor cu venituri reduse sau situație materială precară, bursa de excelență pentru olimpici, acordată celor care au obținut performanțe deosebite în competițiile școlare, bursa tehnologică, pentru elevii cu aptitudini și interes în domeniul tehnologiei și informaticii, și bursa pentru mame minore, destinată sprijinirii educației elevilor care au devenit părinți la vârste tinere.

Aceste burse reprezintă oportunități importante de sprijin financiar pentru elevi, contribuind la stimularea performanței școlare și la susținerea lor în parcursul educațional.

Bursele acordate în 2024 au cuantumuri diferite, în funcție de tipul și nivelul performanței elevilor. Astfel, bursa de excelență olimpică I poate varia între 750 și 3000 de lei, în timp ce bursa de excelență olimpică II este de 700 de lei. Bursa de merit este de 450 de lei, în timp ce bursa socială și bursa tehnologică sunt de 300 de lei fiecare. Pentru mamele minore care continuă studiile, se acordă o bursă în valoare de 700 de lei.

Ministerul Educației va schimba regulile pentru acordarea burselor începând cu anul școlar 2024-2025. Astfel, elevii vor primi burse de merit dacă obțin medii peste 9,50 sau se evidențiază prin rezultate la olimpiade.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton