Odată cu încetarea stării de urgență și începerea perioadei de relaxare, încet-încet, ne va fi permis să călătorim peste hotare. Iată însă ce reguli va trebui să respectăm pentru a zbura cu avionul în siguranță!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!
Dat fiind că pandemia de coronavirus este încă departe de a se fi încheiat, chiar dacă perioada de relaxare ne va permite să călătorim în afara țării, suntem cu toții obligați să respectăm în continuare regulile de distanțare socială și nu numai.
Drept urmare, Agenţia Europeană de Siguranţă în Aviaţie (EASA) şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) au emis, pe 21 mai „COVID-19 Aviation Health Safety Protocol’ – un set de reguli privind călătoriile cu avionul în timpul pandemiei COVID-19, informează hotnews.ro.
Deocamdată, ghidul este valabil pentru ţările din Uniunea Europeană, însă mai mult ca sigur reglementările vor fi similare în toată lumea. Iată care sunt regulile care vor trebui respectate de acum înainte de către toți pasagerii care se deplasează cu avionul!
Regulile impuse de EASA și ECDC
- Nu se impune companiilor aeriene să vândă mai puţine bilete, astfel încât zborurile să nu mai poată fi rentabile, dar se recomandă ca distanţarea fizică să fie respectată acolo unde este posibil.
- Termoscanarea nu se va face pe toate aeroporturile. În plus, cele două instituţii europene recunosc limitele termoscanării pasagerilor. Dacă, să zicem, pasagerul are peste 38 de grade nu este poftit pe uşă afară, se mai face o dată verificarea temperaturii, apoi omul este îndrumat către un control de specialitate, tot în aeroport. Nu se pleacă din start de la premiaa că pasagerul cu temperatura ridicată e bolnav de COVID-19.
- Principiul de bază este că persoanele cu simptome de COVID-19 trebuie descurajate să ajungă la aeroport. Cum se face acest lucru? Una dintre recomandările făcute de EASA/ECDC companiilor aeriene este să ramburseze contravaloarea biletului pasagerului care dovedeşte, pe baza unui certificat medical, că este confirmat cu COVID-19. Rambursarea se face cu până la 6 ore înainte de zbor.
- De asemenea, companiile aeriene trebuie să-şi informeze pasagerii în legătură cu simptomele COVID-19, înainte ca aceştia să se prezinte la aeroport: când îşi fac check-in-ul online, prin SMS etc. Dar nu cu mai mult de 24 de ore înainte de zbor.
- Pasagerii vor completa o declaraţie pe propria răspundere că nu sunt bolnavi de COVID-19, înainte de a primi boarding pass-ul (biletul de avion). Preferabil este ca această declaraţie să poată fi completată atunci când îşi fac check-in-ul. Pasagerii îşi vor asuma faptul că, dacă mint în această declaraţie, există posibilitatea să nu fie lăsaţi să urce în avion.
- Fiecare aeroport va avea o persoană anume desemnată pentru a coordona activităţile şi implementarea măsurilor de siguranţă anti-COVID-19.
- Accesul în aeroporturi va fi permis doar pasagerilor, personalului navigant şi personalului aeroportului. Nu şi persoanelor care însoţesc pasagerii. Prin excepţie, va fi permisă intrarea în aeroporturi a persoanelor care însoţesc pasageri cu dizabilităţi, minori etc.
- Pasagerii sunt îndemnaţi să-şi facă check-in online pentru a evita cât mai mult formalităţile de pe aeroport.
- Pasagerii vor purta mască de la intrarea în aeroportul de decolare şi până la ieşirea din aeroportul de destinaţie. Excepţii: la controlul de securitate („security checks’) şi la controlul de la frontieră („border control’). De asemenea, sunt exceptate persoanele cu probleme de sănătate dovedibile şi copiii sub 6 ani.
Citește și: Drama neștiută a Andreei Marin. Vedeta a suferit două sarcini extrauterine înainte de a o avea pe Violeta
Foto: Hepta