Când are loc solstițiul de vară în 2024. Legendele și miturile legate de ce mai lungă zi din an

 Dumba Gabriela
.

În mod tradițional, solstițiul de vară are loc pe 21 iunie, dar în 2024, fenomenul astronomic va fi observat mai devreme în acest an. Această schimbare se datorează alinierii specifice a calendarului cu ciclurile orbitale ale Pământului. Iată câteva dintre miturile și superstițiile legate de solstițiul de vără!

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE MAI GRATIS, AICI!

Denumirea de „solstițiu” vine din limba latină și se traduce prin „Soarele stă”. Numită și „Ziua Soarelui”, această dată este legată de o serie de tradiții și obiceiuri cu semnificații puternice în lumea satului tradițional.

Când va avea loc solstițiul de vară în 2024

Solsitițiul de vară are loc, în acest an, mai devreme decât de obicei, fenomen care nu s-a mai întâmplat de 228 de ani. Solstițiul de vară este cea mai lungă zi din an și marchează începutul verii din punct de vedere astronomic.

De obicei, fenomenul are loc în 21 iunie, dar în acest an vara astronomică va începe mai devreme, din 20 iunie, ora 23:51.

Solstițiul de vară este cel mai lungă zi a anului, moment în care Soarele atinge cel mai înalt punct pe cer, iar emisfera nordică primește cea mai mare cantitate de lumină solară. Fenomenul marchează începutul verii din punct de vedere astronomic și este un moment de tranziție spre zile mai scurte, care vor continua să scadă treptat până la solstițiul de iarnă.

Solstițiul de vară în următorii ani:

  • Solstițiul de vară 2025 – 21 iunie, ora 05:42
  • Solstițiul de vară 2026 – 21 iunie, ora 11:24
  • Solstițiul de vară 2027 – 21 iunie, ora 17:11
  • Solstițiul de vară 2028 – 20 iunie, ora 23:02

Ce semnifică solstițiul de vară

Solstițiu are etimologie dublă: latinescul „solstitium', care înseamnă solstițiu și franțuzescul „solstice'. Substantivul solstitium este format din cuvântul latin „sol', „solis', „solem' – Soare și „stitium', derivat al verbului „sisto', „sistere', „stiti', „statum' – a opri, a rămâne constant, a face să stea, a se menține.

Solstițiul de vară apare atunci când Pământul ajunge în punctul său de orbită unde axa sa înclinată de 23,5 grade permite emisferei nordice să primească maximul de lumină solară, în timp ce emisfera sudică primește cea mai mică proporție de lumină.

Acest fenomen astronomic este un moment crucial în calendar, marcând începutul oficial al verii.

Echinocțiile și solstițiile sunt fenomene care marchează schimbările de anotimpuri și sunt valabile pentru emisfera nordică. În emisfera sudică, acestea sunt opuse, reflectând direcția în care Polul Sud al Pământului este orientat în raport cu Soarele. În timp ce în nord începe vara, în sud începe iarna, potrivit gândul.ro.

Solstițiul de vară este asociat, în cultura populară, cu sărbătoarea creștină a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie). În cultura populară, această zi mai este asociată cu Sânzienele sau Drăgaica, făcând trimitere la zânele bune, care aduc belșug, roade bogate, pace și bucurie. 

Citește și: Jador și Oana Ciocan, surprinși de paparazzi în timp ce se sărutau, după ce au anunțat despărțirea. Au mers împreună în club și au fost fotografiați în ipostaze tandre

Citește și: Soțul Ancăi Molnar, omagiu la mormântul make-up artistului, la două zile după înmormântare. Ce i-a adus la cimitir: „Îți simt lipsa tot mai tare, mi-e atât de dor…’

Solstițiul de vară. Care sunt legendele și miturile legate de ce mai lungă zi din an

În credința populară se spune că solstițiul de vară este favorabil unor magii puternice, care își pot pune amprenta pozitivă asupra unor schimbări în dragoste, prosperitate sau sănătate. 

Energia solstiţiului de vară este considerată a fi o energie a pasiunii, vitalităţii, creativităţii şi belşugului. Solstiţiul de vară era în vechime şi un prilej de găsire şi folosire a apei magice. Îmbăierea în lacuri sau râuri avea un efect curativ, dar constituia şi un ritual de renaştere.

În unele regiuni, spălatul cu roua adunată în ajunul solstiţiului reprezenta o practică magică de frumuseţe, iar în altele, îmbăierea în apa cu ierburi din noaptea solstiţiului reprezenta o cură de refacere a sănătăţii şi vigorii.

La români, solstițiul de vară este legat de sărbătoarea Sânzienelor, din 24 iunie. Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor, dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile, care sunt zâne rele. Noaptea de Sânziene este înconjurată de o aură de mister și magie, fiind favorabilă vrăjilor și descântecelor de dragoste.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton