Când se pune varza la murat. Trucuri importante de știut

 Lupescu Anca
.

Când se pune varza la murat? Există o perioadă perfectă în care să murezi varza. Dacă crezi că acest proces este dificil sau costisitor, află că te înșeli. 

Poți pune varză la murat la tine acasă, chiar dacă nu ai un beci sau o pivniță. În plus, poți folosi varză roșie sau albă.

Când se pune varza la murat

Piețele devin tot mai pline de legume și fructe delicioase și proaspete. Este timpul perfect să pui varza la murat, având în vedere că urmează sezonul ei. Alege varză proaspătă, cu frunze tinere și în funcție de preferințe cumpără varză mică sau mare, cu frunze pe care le poți folosi la sarmale.

Pentru pus la murat este recomandată perioada dintre 25 octombrie până pe 8 noiembrie, astfel încât să fie gata până la iarnă. 

Trucuri pentru varză murată 

Ca să fie bună pentru sarmale, varza de murat trebuie să fie din recolta de toamnă, cu frunza mai fină, mai subţire decât cea de vară.  Frunzele trebuie să fie ferme şi neatacate de boli ori de insecte. Alege frunze fără nervuri mari, ca să fie ușor de împachetat și rulat la sarmale.

Citește și: Rețetă de paste cu pui și sos de roșii.Ușor de preparat

Când faci zeama de murături, la fiecare 10 litri de apă se adaugă câte 500 de grame de sare grunjoasă.

Căpățâna de varză se taie drept de la cotor, apoi se scobeşte înăuntru, unde se adaugă sare. Primele două, trei straturi de frunze trebuie îndepărtate pentru că vor fi deteriorate sau mâncate de insecte.

Curăţă bine butoiul sau borcanul în care pui varză la murat. Dacă vrei ca varza să nu fie prea acră, pune în butoi o bucată de lemn de mesteacăn.

Pe fundul butoiului se presară un strat de sare, cimbru, mărar, boabe de porumb şi câteva felii de gutui. Deasupra verzelor se pun condimente, de la crenguţe de cimbru, piper legat în săculeţe de tifon, mărar uscat.

Citește și: Rețetă de ostropel de pui Moldovenesc.Ușor de gătit!

Trebuie să ții butoiul sau borcanul înăuntru, la temperatura camerei, ca să fermenteze.  După aproximativ două săptămâni, când a început să se acrească bine, dizolvă în puţină zeamă din butoi plicul de conservant şi toarnă-l peste varză, ca să nu prindă floare. 

Se mută apoi butoiul la rece și se vântură varza.

Cum să pui varză la murat 

  • 12 kg de varză, roșie sau albă 
  • 2 litri de oțet de vin roșu
  • 1/2 cană sare mare
  • 1 cană zahăr  
  • 1/2 cană de semințe de muștar
  • 1/4 cană boabe de piper întregi
  • 1/4 cană semințe de țelină

Ai nevoie de varză proaspătă și tânără. Spală borcanele și capacele.

Spală varza. Îndepărtează frunzele exterioare dure. Taie varza în 4 sferturi, prin tulpină. Acest lucru face ușoară felierea părții rigide a tijei.

Apoi ia fiecare sfert și taie-l fideluță. Dacă vrei varză pentru sarmale, scoate cotorul și lasă varza întreagă.

Pune varza cu sare și las-o să stea 24 de ore de preferință într-un vas de sticlă sau plastic, dar metalul este în regulă, deoarece amestecul nu este acid inca.

Citește și: Rețetă de salată de dovlecei cruzi cu sos de iaurt.E delicioasă!

Acoperă vasul și lasă-l să stea la temperatura camerei timp de 24 de ore.

Clătește varza sub apă rece într-o strecurătoare.Se scurge bine varza mărunțită pe tăvi tapetate cu cârpă sau prosop de hârtie timp de 6 ore.

Combină condimentele, boabele de piper, țelină și muștar într-o oală mare și amestecă 2 litri de oțet și o cană de zahăr într-o oală mare, de preferință o oală care nu are metal expus. Pornește focul și gătește totul l 5 minute din punctul în care începe să fiarbă.

Citește și: Rețetă de prăjitură cu mere și cremă de vanilie.Perfectă pentru întreaga familie

Umple borcanele cu varză, lăsând spațiu pentru capac.Se toarnă lichid în fiecare borcan.Pune capacele pe fiecare borcan și sigilează-le.

Folosind cleștele, pune borcanele pe raftul din conservă. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton