Conform unor previziuni recente, suntem mai aproape decât credem de sfârșitul epidemiei de coronavirus în România. Iată când preconizează specialiștii că se va întâmpla!
Pe 1 mai, în România, numărul persoanelor infectate cu coronavirus ajunsese la 12.567, fiind semnalate 327 de cazuri noi și 9 decese, dintr-un total de 726. Vestea bună este că numărul pacienților vindecați se ridica la 4.328, iar asta ne readuce speranța unei binevenite relaxări după data de 15 mai. Mai mult, specialiștii ne mai dau o veste bună! Un profesor de la Universitatea din Singapore, care conduce Data-Driven Innovation Lab, susține, în urma unor studii, că finalul pandemiei de coronavirus este aproape, notează Mediafax.
Epidemia, eradicată complet până la începutul lunii septembrie
Site-ul face o monitorizare predictivă a evoluţiilor noului coronavirus, în completarea monitorizării cazurilor confirmate. Drept urmare, conform datelor înregistrate, predicția arată că, pe 29 mai, în România, epidemia va dispărea în proporție de 97%, iar până pe data de 14 iunie procentul va fi de 99%. De asemenea, conform analiștilor, epidemia va fi eradicată complet în România până pe data de 27 august.
Medicii sunt sceptici în privința acestor previziuni
Pe de altă parte, există voci din lumea medicală care sunt sceptice în această privință, considerând că stingerea pandemiei este un proces de durată.
„Acest lucru nu se va opri până când nu infectează 60% – 70% dintre oameni', susține Mike Osterholm, care conduce Centrul pentru Cercetări şi Politici pentru Boli Infecţioase (CIDRAP) de la Universitatea din Minnesota, citat de CNN.
Atât epidemiologul Kristine Moore, de la Harvard School of Public Health Marc Lipsitch, cât şi istoricul John Barry au avertizat că, fiind vorba despre un virus nou, nimeni nu are imunitate.
„Lungimea pandemiei va fi probabil de 18 până la 24 de luni, deoarece imunitatea efectivă se dezvoltă treptat în populaţia umană', au afirmat ei, potrivit CNN.
Mai mult, oamenii de știință ne avertizează că „infecţiile de tip pandemic nu au tendinţa de a muri în timpul verii, la fel ca gripa sezonieră. COVID-19 este cel mai comparabil cu o tulpină pandemică de gripă'.
„Din cauza unei perioade mai lungi de incubaţie, a răspândirii mai asimptomatice şi a unui R0 mai mare, COVID-19 pare să se răspândească mai uşor decât gripa', au scris cercetătorii în raport.
Făcând o comparație cu cele mai recente pandemii antigripale, acest focar ar putea dura între 18 și 24 de luni.