Care este termenul pentru depunerea Declarației 230 în 2024. Declaraţia 230 reprezintă documentul prin care o persoană poate să decidă direcţia spre care se îndreaptă o parte din impozitul pe venit impus de autorităţi.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!
Dacă nu doriţi ca statul să păstreze toţi banii pe care îi obţine din impozitul pe venit, puteţi să anunţaţi, prin completarea Declaraţiei 230, că doriţi ca o parte din banii respectivi să fie viraţi către o anumită instituţie.
Nu există o obligaţie în a depune Declaraţia 230, dar specialiştii recomandă tuturor celor care au această posibilitate să depună formularul respectiv tocmai pentru a simţi că persoana respectivă are un control mai bun asupra banilor pe care îi virează, direct sau indirect, către bugetul statului.
Termenul limită de depunere al Declaraţiei 230
Ca orice formular, şi Declaraţia 230 trebuie depusă către ANAF până spre sfârşitul lunii mai. Concret, termenul final ar fi 25 mai 2024, însă, pentru că 25 mai pică în acest an într-o zi de sâmbătă, cel mai probabil se va lua în consideraţie data de 24 mai 2024.
Pe de altă parte trebuie precizat că, cel puţin în anumite cazuri, Declaraţia 230, care poate fi descărcată de pe site-ul ANAF, poate fi depusă direct la Organizaţia către care doriţi să viraţi banii. Mai mult, anumite ONG-uri pun la dispoziţia doritorilor formulare precompletate, cu datele Organizaţiei, la care doritorii adaugă doar datele de identificare personală.
Ce este Declaraţia 230 şi cine o poate completa
Declaraţia 230 este cea prin care românii pot decide către ce organizaţie să fie virată o parte din banii pe care îi plătesc statului drept impozit pe venit. Vorbim despre redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit către o entitate nonprofit.
În general, orice român poate depune Declaraţia 230, mai puţin cei care, prin alege, nu plătesc statului impozit pe venit. Acele persoane au posibilitatea să doneze direct sume de bani către entităţile nonprofit.
Formularul se completează şi se depune de către persoanele fizice care:
- realizează din România venituri din salarii şi asimilate salariilor
- venituri din pensii
- venituri din activităţi independente/activităţi agricole, impuse pe bază de normă de venit
- venituri din activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reţine la sursă
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real
- venituri din cedarea folosinţei bunurilor, pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit, în următoarele situaţii:
– au efectuat în anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private, conform legii, şi solicită restituirea acestora;
– dispun asupra destinaţiei sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii sau unităţilor de cult.
Declarația 230 se poate descărca de pe site-ul ANAF. În ceea ce privește completarea, este una dintre cele mai simple. Majoritatea ONG-urilor pun la dispoziție o varianta precompletată cu datele lor, la care poți adăuga nume, prenume etc.
Se mai poate depune în format hârtie, direct la registratura organului fiscal competent sau prin poştă, cu confirmare de primire.
Sponsorizarea ONG-urilor este lovită de modificările fiscale adoptate de Guvern începând din acest an: microîntreprinderile nu mai au facilitatea de a scădea din impozitul pe venit, iar PFA nu mai pot redirecționa 3,5%.