Carnea la grătar, periculoasă ca țigările: “Rămâne definitiv în plămân"

 Dumba Gabriela
.

Carnea la grătar, la fel de periculoasă ca țigările! Te-ai gândit vreodată la asta? Vorbim despre grătar cu foc deschis, activitatea de weekend preferată a românilor. Sigur că, pentru mulți dintre noi, carnea preparată astfel este delicioasă, mai bună decât cea la cuptor, de exemplu. Însă, sucul din carne ce se scurge în foc transformă acest preparat într-unul foarte periculos, pe același nivel de nocivitate cu țigările.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Deși poate nu ne-am gândit, carnea la grătar este la fel de periculoasă precum țigările. Ţigările, dar şi carnea preparată la grătar, pe foc direct, conţin gudron, adică un cărbune ars. Astfel, dacă luaţi gudron dintr-un grătar, se va duce direct în ficat și deși ficatul este un organ care acționează ca reactor chimic, nu poate de fapt să îl prelucreze.

Deci va ajunge în sânge, la fel cum se întâmplă și după o ţigară, gudronul intră direct în sânge. 

Ce înseamnă, de fapt, gudronul din țigări? Un amestec de hidrocarburi care rezultă din arderea lemnului, a cărbunelui si a frunzelor. Un lichid vâscos, care precipită şi vedem funinginea. Funiginea dintr-o sobă e şi în plămânul unui fumător. Şi rămâne acolo. Iar gudron produce orice materie arsă – indiferent că vorbim despre ţigara tradiţională sau de variantele noi de pe piaţă.

Când supui unui proces termic, orice produs organic, că e vorba de lemn, ca e frunza de tutun, prin procesare termică rezultă reziduuri lichide sau solide. Aceste reziduuri oamenii le inhalează şi rămân pe plămân. Este echivalentul cărbunelui care rămane în sobă atunci când arde lemn', a spus Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog, conform Știrile ProTV.

Funinginea rămâne definitiv în plămân, nu are cum să mai iasă. Şi de aici pot apărea procese anormale în organele prin care respiraţi.

E greu să vedeţi aceste efecte cu ochiul liber. Dar vă puteţi observa uşor gingiile agresate de fumat. În interiorul lor, găsim vase mici de sânge. Se sting, sub influenţa fumatului, afectează dramatic ţesutul.

Dar cărbunele nu înseamnă doar carbon, ci şi benzen, xilen. Ce sunt astea? Sunt compuşi pe care îi găsim în benzine, aceste substanţe dau gradul foarte mare cancerigen al ţigărilor şi, la grătar făcut pe cărbune, se vor regăsi în carne!', a explicat dr. ing. Ştefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată.

Citește și: Insomnie, stare proastă? Oamenii de știință te învață cum să stimulezi secreția de hormoni buni din creier

Citește și: Alimente bogate în vitamina D, care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva COVID-19

Citește și: Top 10 cele mai toxice fructe și legume. Cum putem curăța pesticidele!

Care este cea mai periculoasă carne la grătar

Potrivit specialiștilor, 200 de grame de carne, praparata la grătar, deasupra cărbunilor, înseamnă echivalentul cantităţii de gudron din zece pachete de ţigări. Informaţia poate fi testată fără dificultate la orice laborator de chimie alimentară.

Care este cea mai puțin nocivă carne la grătar

Cea mai nocivă carne e cea făcută pe cărbuni. Mai puţin nocivă este cea preparată peste lemn de esenţă tare. Şi mai puţin nociva este carnea friptă peste coceni de porumb. Iar pentru rafinament încercăm o metodă a la francaise: coarda de viță de vie.

E aruncată de viticultori ca să fie producția de struguri mai mare. Din acesta coardă rezultă, prin ardere, o cantitate infimă de gudron. Şi o aromă intensă, care se mixează în friptura. Francezii folosesc aceste lemnişoare, care cresc şi spontan în România. Şi le vând pe post de delicatesă.

 Un ulei pus la începutul grătarului, ca să se aprindă focul mai repede. Este sau nu periculos pentru produsul final? Un ulei la început de grătar nu ajunge pe carne pentru că e la începutul arderii, la începutul grătarului. Sunt compuşi volatili care se duc imediat. Deci nu se adauga la aliment.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton