Litoralul românesc își menține și în această vară medalia pentru cele mai scumpe șezlonguri. În timp ce turiștii amatori de plajă se bronzează gratuit în Grecia, spre exemplu, în schimbul unei consumații fără sumă impusă, în România și locul pe care îți pui cearșaful costă enorm. Iată ce prețuri se practică, așadar, pe litoralul românesc când vine vorba despre șezlonguri!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
Luna iulie aduce pe litoralul românesc o mulțime de turiști, iar cei mai bogați dintre ei își permit chiar și un șezlong. Dincolo de glumă, Mamaia, Costinești, Eforie Nord și Neptun, câteva dintre stațiunile populare de pe litoralul românesc, au stabilit prețuri mari și foarte mari pentru închirierea unui șezlong.
Care sunt prețurile la șezlonguri în luna iulie 2023
Chiar dacă șezlongurile în unele țări sunt gratuite, situația este total diferită pentru turiștii care vin la mare în România. Astfel, prețurile pentru o zi de odihnă sub o umbrelă pe litoralul românesc au crescut în luna iulie 2023 și încep de la 30 de lei, limita fiind… cerul. În orice caz, peste 200 de lei.
Dacă a pornit drept una dintre cele mai ieftine stațiuni de la mare, Vama Veche nu mai este ce a fost nici în privința prețurilor. Prețul unui șezlong în weekend începe de la 60 de lei. Și nici Costinești nu mai este „stațiunea tineretului', având în vedere că închirierea unui șezlong începe de la 50 de lei și poate ajunge și la 100, dacă vreți să stați în primele rânduri, mai aproape de apă.
Prețul unui cocktail este cuprins între 30 și 40 de lei, iar o porție de mâncare poate fi servită la prețuri cuprinse între 25 și 55 de lei. În cazul în care, turiștii abia așteaptă să servească o porție de hamsii, prețul acestora este 25 de lei/ 200 de grame, mujdeiul fiind și acesta inclus. Platourile combinate cu fructe de mare pentru două persoane pot fi achiziționate la prețul de 100 de lei, însă acestea pot ajunge chiar și la 200 de lei.
Citește și:O ceartă în bucătărie a făcut-o pe Monica Davidescu să-l amenințe pe Aurelian Temișan cu divorțul: „Fii atent că îți spun în prezența fetelor…’
Citește și:„Am fost despărțiți doi ani, ne-am dat seama că…’. Cumnata Andrei, declarații surprinzătoare despre relația cu Săndel Mihai, fratele cântăreței, după 28 de ani de relație
Citește și:Celia și Roxana Nemeș, schimb de replici după ce soția lui Călin Hagima și-a expus casa de 1 milion de euro pe Internet: „Să scăpăm de aceste expresii nocive
Cearșaful pe plajă – 200 de lei închirierea locului
Cei care s-au gândit că se pot bucura de mare și soare pe litoralul românesc deși nu le apare numele în topurile Forbes amplasând cearșaful direct pe nisip vor fi șocați să afle că unele plaje percep taxă și pentru asta.
În unele stațiuni, taxa pentru închirierea locului pentru cearșaf era, anul trecut, 200 de lei. Având în vedere că de atunci au mai crescut prețurile, este foarte posibil să coste și mai mult.
În schimbul celor 200 de lei turistul nu beneficiază de umbrelă și poate folosi un cearșaf de maximum 1,4 x 2 metri, iar în spatele lui turiștii vor plăti pentru două șezlonguri cu umbrelă 150 lei în primul rând, 120 de lei în al doilea rând și 100 de lei în al treilea rând. Acestea erau prețurile percepute de proprietarii unui complex imobiliar din Năvodari, în 2022, din dorința de a-i descuraja pe cei care vor să-și amplaseze cearșafurile pe nisip.
Șeful Protecției Consumatorilor spunea, anul trecut, pentru G4Media că operatorii au obligația de a lăsa 30% din spațiul plajei pe care o administrează neocupată de șezlonguri, pentru turiștii care vor să se bronzeze pe cearșafuri. Zona de cearșafuri nu trebuie amenajată în spatele șezlongurilor ci paralel cu zona acestora, astfel încât și turiștii care nu vor să închirieze șezlonguri să aibă posibilitatea să prindă locuri aproape de mare.
„Poți cere bani pentru un serviciu pe care îl oferi – șezlong, umbrelă, însă accesul pe plajă este și va fi mereu gratuit. Nu poți obliga un cetățean să plătească pentru acest drept… deoarece este un drept al oricărui român, indoferent dacă plaja este închiriată de un operator sau nu. Un astfel de afiș are doar menirea de a descuraja pe cei cu cearceafuri să și le pună în zona de șezlonguri, însă nu există nicio obligație legală de acest fel’, spunea și Bogdan Bola, fostul șef de la Apele Române, pentru aceeași sursă.
Cât costă un șezlong pe plajele din Grecia
Grecia se numără printre cele mai vizitate țări în perioada verii și de turiștii români, iar motivele sunt simple: apă curată, plaje numeroase și pentru toate gusturile, prețuri rezonabile. Unele cazări din Grecia oferă oaspeților șezlonguri gratuite pe plaja lor privată.
Pe insule, două șezlonguri și umbrelă costă între 3 euro și 15 euro, iar în unele locuri prețul poate include și o anume consumație. În cele mai multe, însă, șezlongul este gratuit în schimbul unei băuturi consumate, chiar și o cafea sau o sticlă cu apă sau suc.
Prețurile pe litoral în Bulgaria în 2023
Umbrela de plajă la Burgas costă 1,20 de leva (aproximativ 3 lei), iar în Sunny Beach prețul acesteia este în jur de 10 leva (25 de lei).
Prețurile pentru umbrele de plajă și șezlonguri în Varna sunt aceleași ca anul trecut, respectiv 5 leva (12,5 lei) pentru un șezlong și 5 leva pentru o umbrelă.
Prețurile în stațiunea Sf. Constantin și Elena sunt cuprinse între 8 și 10 leva.
Zonele libere de pe plaja sunt menținute la 50%, astfel încât să existe suficient spațiu pentru toți turiștii, indiferent dacă sunt cazați sau nu într-un hotel din complex.
Umbrela pentru plajă la Burgas costă vara aceasta 1,20 leva, fiind una dintre cele mai ieftine, împreună cu cea de la campingul Nestinarka, unde un șezlong sau o umbrelă costă în jur de 0,36 leva fiecare. În Sunny Beach, însă, umbra costă în jur de 10 leva, iar pentru două șezlonguri cu umbrelă taxa ajunge la 30 de leva. Pe plaja Alepu, umbrela este 6 leva, iar șezlongul 8 leva.
La Pomorie-Est, ca și pe plaja centrală din Sozopol, prețurile sunt de 7 leva pentru o umbrelă, iar în Kraimorie – 8 leva fiecare, iar pentru un șezlong – 7 leva.