Cât costă un kilogram de șorici la târgurile de Crăciun de anul acesta? Ei bine, nu puțin, dar așa cum spun cei care vizitează astfel de spații, în căutarea cadourilor și a bunătăților tradiționale, "dacă îți este poftă, n-ai încotro și cumperi!".
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Prețul șoriciului a crescut semnificativ față de anul trecut, atât în piețe, cât și la târgurile de Crăciun, iar acest lucru se datorează unor factori multipli, de la cererea mare de pe piață până la costurile de producție ridicate.
Cât costă un kilogram de șorici la târgurile de Crăciun
La târgurile de Crăciun din București, vizitatorii au rămas uimiți de prețul cerut pentru 100 de grame de șorici. Concret, cine nu poate rezista poftei de șorici, trebuie să scoată din buzunar 15 lei pentru o caserolă de 100 de grame, adică 150 de lei per kilogram.
Evident, prețurile la târgurile de Crăciun sunt mai mari decât în piețe, unde kilogramul de șorici costă între 60 și 80 de lei. Pofticioșii pot cumpăra șorici și online, de pe diferite platforme dedicate deliciilor culinare. Una dintre acestea vinde porția de 200 de grame cu circa 15 lei, iar o alta cere, pentru aceeași cantitate, 19 lei.
Puțini sunt cei care își permit să plătească atâția bani câți se cer în târguri chiar dacă pofta este mare, spun oamenii. 'Nu e deloc puțin 15 lei pentru o sută de grame de șorici, dar asta e, așa-i la târg. Când ți-e poftă, n-ai încotro, cumperi', a spus unul dintre vizitatorii târgului, conform romaniatv.net.
La nici 60 de kilometri de Capitală, în târgurile de Crăciun de la Ploiești prețul șoriciului este și de trei ori mai mic, adică 50 de lei pe kilogram.
Dacă vorbim despre un alt târg de Crăciun, respectiv cel din Timișoara, șoriciul se vinde cu 100 de lei pe kilogram și poate ajunge lejer și până la 200 de lei. „Cu banii pentru 5 kg de șorici îmi iau jumătate de porc', a comentat un român la articolul postat de ziarul local Opinia Timișoarei, pe pagina de Facebook.
Citește și: Cine sunt finaliștii MasterChef România. Trei concurenți luptă pentru premiul de 75.000 de euro
De ce este șoriciul atât de scump
Prețul șoriciului a crescut semnificativ în ultima perioadă, iar acest lucru se datorează unor factori multipli, de la cererea mare de pe piață până la costurile de producție ridicate.
„Cererea foarte ridicată, oferta foarte mică – puțini producători de șorici pârlit pe piață, și mai ales care îl vând în angro, care să-l vândă proaspăt cum îl vindem noi, și pentru că e foarte multă muncă. O sacrificare pe un porc durează cam 20 de minute, fără pârlire.
Desigur, mai adaugi timpul de așteptare ca să se prăjească carcasa de la 35 de grade la un 20, cât e în abator, 18 grade. Dar tu termini cu el în 30 de minute, 40, cu totul. Dacă-l pârlești dublezi timpul', explică Scrieciu Robin, director general al unui abator din Dolj.
Potrivit lui Robin, prețul ridicat al șoriciului se datorează cererii foarte mari și ofertei reduse. „Creșterea prețurilor este cauzată de asta. Prețul ridicat este cauzat de cererea foarte mare și de oferta foarte mică', a declarat el pentru G4Food.
Deși șoriciul este apreciat de mulți pentru gustul său tradițional, nu este un produs pe care consumatorii îl cumpără în cantități mari. „Unii sunt ‘înflăcărați și cumpără trei, patru sau chiar cinci kilograme, dar majoritatea oamenilor cumpără 100-200 de grame pentru o masă, lucru care nu duce la o sumă mare de bani', a explicat Robin.