Autoritățile impun purtarea măștii de protecție în locurile publice aglomerate, în această vară, din dorința de a limita răspândirea infecției COVID-19. Însă, după cum avertizează medicii, această măsură este una periculoasă, care determină probleme de sănătate grave. Medicii japonezi se tem că măştile folosite pentru protecţia feţei ar putea contribui la înmulţirea deceselor provocate de deshidratare şi insolaţie în sezonul cald.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!
Medicii din Japonia au avertizat recent în privința consecințelor purtării unei măști pe timp de caniculă, iar oamenii se întreabă dacă purtarea măștilor poate să fie un motiv de îngrijorare.
Potrivit cercetătorilor citați de cotidianul The Japan Times, în condițiile unor temperaturi crescute, mușchii respiratorii sunt stresați, ceea ce „scurtează’ respirația, iar asta facilitează acumularea căldurii în corp.
Purtarea măştii creează trei probleme: împiedică aerul rece să ajungă în organism, fapt care duce la creşterea temperaturii corporale, mai ales deasupra gâtului, reţine aerul umed, deci oamenii uită să se hidrateze. Iar presiunea socială îi face pe oameni să poarte mască în public pe perioade lungi, ceea ce înseamnă că beau mai rar apă, citează digi24.ro.
Într-adevăr, cu o mască, în special de tip FFP2, este mai complicat să respiri, mai ales în cazul acelor persoane care au deja boli respiratorii. Însă nu înseamnă ca asta e valabil numai vara, spune un pneumolog francez, Laurent Plantier, medic la Spitalul Universitar din Tours.
Sigur că, odată cu căldura, va fi și umiditatea mai mare, iar o mască umedă este dezagreabilă și, în plus, nici nu mai filtrează, spune profesorul Dautzenberg, fost pneumolog la spitalul Pitié Salpêtrière din Paris.
Ce e de făcut
Pur și simplu trebuie să adaptăm masca la condițiile de mediu, spun medicii francezi. Așa cum vara evităm să ne punem căciulă, vom evita o mască prea densă sau dintr-un material care păstrează prea mult căldura. Nu vom pune o mască făcută dintr-o pânză groasă, cu triplu strat, ci mai bine o mască din bumbac sau o mască chirurgicală, mult mai lejeră.
Neplăcerea pe care o aduce portul măștii vara poate fi comparată cu cea pe care o are un sportiv care și-ar face antrenamentul cu mască: după 10 minute, este foarte umedă și dezagreabilă. Ca urmare, trebuie schimbată des, pentru a continua să filtreze bine.
În ceea ce privește grijile legate de deshidratare, medicii spun că masca nu ar trebui să ne facă să răbdăm de sete doar pentru a nu lua Covid-19. Însă va trebui să fim atenți cum o dăm jos: o manevrăm din elasticul cu care se prinde, avem grijă ca partea internă și cea externă să nu intre în contact, bem și o punem la loc în același fel.