Se apropie Crăciunul şi perioada în care punem pe masă cea mai mare cantitate de carne de porc. Miturile spun că porcul ar fi o carne periculoasă, dar studiile arată că este o sursă completă de proteine. Iată cum este cel mai sănătos să o consumăm, așa încât se ne bucurăm de un Crăciun liniștit și preparate delicioase!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Deşi carnea de porc este și un aliment antianemic, fiind bogată în vitamine din grupul B și fier hemic cu rol esențial în imunitate, mulţi spun că această carne, nu ar fi chiar atât de sănătoasă. În realitate, „carnea de porc este o sursă completă de proteine din grupul B', spune medicul nutriționist Laura Ene.
„Până la urmă, tot românul are o vorbă. Tot carnea de porc rămâne cea mai bună legumă. Nu este chiar aşa, dar, în asociere cu legumele, cu siguranţă, nu are ce să ne facă rău.
Este într-adevăr, o sursă completă de proteine, de vitamine din grupul B. Desigur, dacă o consumăm prăjită, dacă o consumăm grasă, dacă nu avem grijă să o degresăm, orice fel de carne devine toxică.
Acum, puiul cu piele este aproximativ acelaşi lucru, precum grăsimea de la ceafa de porc, aşadar, nu aş recomanda chiar evitarea ei, ci alegerea unei bucăţi de carne slabă, degresată', spune nutriționistul Laura Ene la Antena 3.
Cea mai slabă parte a porcului, pentru cei care au probleme cu colesterolul, cu dislipedemia, este muşchiuleţul de porc, care este echivalent cu pieptul de pui, când vine vorba de calorii şi grăsimi.
Cotletul este o altă parte bună de folosit , ori la cuptor, ori la friptură şi, bineînţeles, cu cât înaintăm în zona de grăsime cu atât carnea devine într-adevăr, mai nocivă, atâta timp cât o mai şi prăjim.
Citește și: Vlad Drăgulin, amenințat cu moartea într-o shaormerie din Capitală:„Ia zi, unde vrei să-ți fac buzunar?
Citește și: Lady Gaga, nominalizată la Globurile de Aur pentru rolul din filmul „House of Gucci. Lista completă
Cât este de sănătoasă carnea de porc și cum este bine să o consumăm
Ziua de 20 decembrie este cunoscută și sub numele Ignatul porcilor’, când mulți români, mai ales din mediul rural, conform unei vechi tradiții, sacrifică porcul pentru masa de Crăciun și celelalte sărbători care urmează până la Sfântul Ioan.
Sacrificarea porcului de Crăciun este o dovadă a modului în care o practică păgână a ajuns să se asocieze cu o sărbătoare creștină.
Ritualul sacrificării porcului în preajma sărbătorilor Crăciunului amintește de jertfele de animale practicate de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul.
Într-un moment cum este cel de la cumpăna dintre anul vechi și anul nou, se sconta pe funcția regeneratoare a sacrificiului. Prin acest sacrificiu, echivalent semantic al anului ce se stinge, o noua viață se naște, aceea a noului an, potrivit agerpres.ro.
În credința vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinității întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstițiul de iarnă. Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau porci. După aceea, ziua începea să crească și Crăciunul devenea o sărbătoare a luminii și a vieții.
În desfășurarea sacrificării porcului se respectau anumite condiții de timp și spațiu. Sacrificarea nu putea fi începută înainte de ivirea zorilor și nici nu putea depăși apusul soarelui.