Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul pentru promulgarea legii privind stabilirea salariului minim european, transmite Administrația prezidențială. Cât va fi salariul minim, în România, de la 1 ianuarie.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI
Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a aprobat noul proiect la 22 octombrie cu 216 voturi pentru, 7 împotrivă și 7 abțineri. Conform noului proiect, salariul minim brut ar trebui să fie între 47% și 52% din câștigul mediu brut la nivel național.
Cât va fi salariul minim, în România, de la 1 ianuarie
Legea privind introducerea salarului minim european a fost promulgată, așa că salariului minim va fi majorat la 4050 de lei, din 1 ianuarie.
„Am stabilit, azi, în Comitetul Național Tripartit că, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim va fi 4.050 de lei. Intrăm astfel, pe traseul salariului minim european. Respectăm directiva europeană care arată că această valoare trebuie să se încadreze intre 47 și 52 la sută din salariul minim european (România va fi la 47%).
De asemenea, am căzut de acord să menținem scutirea de taxe pe cei 300 de lei din salariul minim. Apreciez din nou seriozitatea și responsabilitatea partenerilor sociali, acest dialog fiind #calea sigură pentru a asigura un nivel corect al veniturilor pentru salariații din România’, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu a mai declarat că „nu există obstacole, nici electorale, nici de altă natură, şi vom creşte salariul minim, de la 1 ianuarie’.
„De altfel, fiindcă am fost ieri la Londra, guvernul britanic a anunţat creşteri substanţiale ale salariilor începând din aprilie 2025. Deci, este un trend european la care suntem parte activă’, a mai precizat Ciolacu.
Reglementări pentru asigurarea unui nou mecanism de stabilire a nivelului salariului minim
Actul normativ asigură transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.
Salariaţii au acces la o protecţie a salariului minim, sub forma unui salariu minim legal sau sub forma unor salarii şi condiţii decente de muncă stabilite în temeiul unor contracte colective de muncă, acorduri colective sau alte acorduri scrise.
Potrivit legii, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului poate fi acordat unui salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la data încheierii contractului individual de muncă.
După expirarea perioadei respective, salariatului i se acordă un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
„Nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pedepseşte cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoană pentru care s-a constatat nerespectarea acestor dispoziţii legale, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei', mai prevede actul normativ.