Câte zile libere de la stat vor avea românii în 2024. În anul 2024, românii vor avea 20 de zile libere nelucrătoare, însă doar 13 zile pică în timpul săptămânii de muncă. De asemenea, bugetatii vor avea trei zile libere în plus față de angajatii din privat.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Câte zile libere de la stat vor avea românii în 2024. Românii vor avea în anul 2024 zile libere în plus față de anul 2023. Potrivit unui proiect de Hotărâre aflat joi pe masa Guvernului, bugetarii vor avea trei zilei libere în plus față de angajații din privat anul viitor. Scopul este asigurarea eficientă a duratei de muncă și crearea de timp liber pentru recuperarea capacității de muncă pentru bugetari.
Citește și: Zile libere în ianuarie 2024
Citește și:Zile libere legale în 2024. Adio, minivacanțe! Câte dintre zilele libere pică în weekend
Citește și:Două noi zile libere din 2024. În ce zile nu se muncește, începând de anul viitor
Citește și:Schimbări în Codul Muncii: cum se acordă 10 zile libere în cazul unor urgențe apărute în familie
Câte zile libere de la stat vor avea românii în 2024
Bugetarii vor avea trei zile libere în plus față de angajații din privat anul viitor, respectiv zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024. În anul 2024, românii vor avea mai putine zile libere de la stat față de anul curent pentru că majoritatea pică în zilele de sâmbătă și duminică. Prima minivacanță va fi la începutul lunii mai, când se va sărbători Pastele ortodox. 1 Mai pică miercuri, și este zi liberă legală, iar zilele de 2 și 3 mai vor fi libere. Duminică, 5 mai, este Paștele Ortodox și luni, 6 mai, este a doua zi de Paște. Așadar, bugetarii vor avea o minivacanță de șase zile în perioada 1-6 mai 2024.
Zilele libere legale în 2024 sunt următoarele:
- 1, 2 ianuarie: Anul Nou (luni si marți)
- 6 ianuarie: Bobotează (sâmbătă)
- 7 ianuarie: Sfântul Ioan Botezătorul (duminica)
- 24 ianuarie: Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)
- 1 mai: Ziua Muncii (miercuri)
- 3 – 6 mai: Paște ortodox 2024 (vineri, sâmbătă, duminică, luni)
- 1 iunie: Ziua Copilului (sâmbăta)
- 23, 24 iunie: Rusaliile (duminică și luni)
- 15 august: Adormirea Maicii Domnului (joi)
- 30 noiembrie: Sfântul Andrei (sâmbătă)
- 1 decembrie: Ziua Națională a României (duminică)
- 25, 26 decembrie: Crăciunul și a doua zi de Crăciun (miercuri și joi)
De asemenea, unii angajați pot fi chemați la muncă și în zilele libere legale, iar codul muncii spune că cei care lucrează în zilele libere de la stat trebuie să primească recuperări ale acestora în termen de maxim 30 de zile sau să beneficieze de un spor salarial de bază care să nu fie sub 100% din salariul de bază. În cazul în care nu se respectă prevederile Codului muncii, angajatorii pot primi amenzi cuprinse între 5.000-10.000 de lei.
Zi liberă în plus pentru elevi și profesori
În anul școlar 2024-2025, pe data de 5 octombrie 2024, elevii și profesorii din învățământul preuniversitar vor beneficia de o zi liberă cu ocazia Zilei Internaționale a Educației. Ziua Mondială a Educației este sărbătorită diferit față de Ziua Învățătorului, care este pe 5 iunie, și a fost introdusă în structura anului școlar 2013-2014 după o decizie luată de fostul ministru al Educației Naționale, Remus Pricopie. Dar și de cei doi lideri ai sindicatelor din învățământul preuniversitar.
De asemenea, potrivit legii, în afara zilelor de concediu de odihnă anual, angajații români au dreptul la zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite. Acestea sunt, căsătoria, nașterea sau decesul soțului sal al unei rude de până la gradul al II-lea inclusiv.
Sursa foto: Canva