Câți bani pierde un parlamentar, în 2025, dacă lipsește nemotivat de la ședințe. Ilie Bolojan a promulgat legea

.

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a promulgat miercuri, 2 aprilie, modificările aduse Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor. Actul normativ prevede că absenţele nemotivate ale aleşilor vor fi sancţionate cu reţinerea a 5% din indemnizaţia lunară brută, față de doar 1% cât era până acum.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! MARTIE, GRATIS, AICI!

Modificările incluse în noua lege sunt menite să îmbunătățească disciplina parlamentară și transparența activității aleșilor.

ilie-bolojan-1-1ilie-bolojan-1-1

Parlamentarii cu absențe nemotivate, arși la indemnizație

Potrivit noilor prevederi, absențele nemotivate ale aleșilor deputați și senatori vor fi sancționate cu o reținere de 5% din indemnizația lunară brută, față de doar 1% cât era până acum.

Proiectul de lege modifică și completează Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor după cum urmează:

„Neparticiparea la cel puțin o activitate parlamentară desfășurată în sediul Camerei Deputaților sau Senatului, după caz, în cadrul programului și ordinii de zi aprobate de Biroul permanent se consideră absență nemotivată și are drept consecință reținerea a 5% din indemnizația lunară brută a deputatului sau a senatorului, cu excepția motivării absențelor în conformitate cu prevederile art. 28 alin. (2) și (3)'.

Proiectul a fost propus de coaliția PSDPNL-UDMR în contextul „grevei parlamentare' în care parlamentarii AUR și POT au refuzat să muncească în semn de protest, dar au semnat prezența pentru a primi indemnizația integrală.

Citeste si: Elena Lasconi promite că îl numește premier pe Ilie Bolojan, dacă va fi aleasă președinte: „Să nu mai fie niciun prim-ministru de la PSD”

Citește și: Ce averi au declarat la BEC Crin Antonescu, Victor Ponta, Nicușor Dan, George Simion și Elena Lasconi

Citește și: Adina Vălean, soția lui Crin Antonescu, dezvăluiri din culisele vieții de familie: „Nu am mai vorbit despre noi, e o premieră pentru mine. Mi-a zis să nu spun…’

„Nu vii la muncă, eşti penalizat”

O altă prevedere nouă a propunerii legislative spune că deputații și senatorii depun la secretarul general al Camerei sau al Senatului, odată cu declarații de avere și declarația de interese, și un curriculum vitae care va fi publicat pe site-urile celor două foruri legislative.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat, pe 25 martie, proiectul de lege. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Daniel Suciu a declarat atunci că este vorba de un principiu care se aplică peste tot în societatea românească: „Nu vii la muncă, eşti penalizat'.

Proiectul de lege a fost votat de plenul reunit al Parlamentului pe 25 martie, cu 337 de voturi „pentru', 10 voturi „contra' și 51 de abțineri.

Ilie Bolojan, anunț despre impozite și venituri

Ilie Bolojan, președintele interimar al României, a transmis un mesaj miercuri, la lansarea studiului „Impactul impozitului minim pe cifra de afaceri asupra economiei: analiză sectorială'.

Oficialul consdieră că România are capacitatea de a construi un sistem fiscal modern, care să încurajeze dezvoltarea economică sustenabilă şi să asigure o colectare eficientă a veniturilor. Însă, spune el, acest lucru nu se poate realiza fără dialog, expertiză şi măsurare.

„Fiscalitatea nu este doar o chestiune tehnică, ci şi una de încredere, de echilibru şi planificare strategică. Predictibilitatea, transparenţa şi echitatea trebuie să fie piloni ai politicii fiscale, iar aceste principii se construiesc prin dialog şi prin politici publice bazate pe dovezi. Introducerea impozitului minim pe cifra de afaceri este una dintre acele măsuri care ar trebui atent analizate înainte de implementare şi, în acest proces, trebuie evaluată riguros din punctul de vedere al eficienţei şi al sustenabilităţii. Studiul de faţă este un exemplu concret de analiză profesionistă, cu o abordare sectorială, care ar trebui să stea la baza oricărei decizii viitoare în acest domeniu’, a precizat Ilie Bolojan, în mesajul transmis.

De asemenea, Ilie Bolojan a anunțat că-și dorește ca procesul legislativ fiscal să se înscrie pe un făgaş al parteneriatului şi al dialogului constructiv. Cu această ocazie, el le-a făcut o invitație experților din administraţie, mediul academic şi sectorul privat pentru a găsi niște soluții.

„Pentru îndeplinirea acestui deziderat, este necesar ca, înainte de implementarea unor măsuri fiscale, să avem analize detaliate cu privire la impactul lor potenţial, să ne asigurăm că nu creăm ameninţări pentru economie şi bariere în calea atragerii de noi investiţii. Invit, aşadar, experţii din administraţie, mediul academic şi sectorul privat să accepte această invitaţie la un dialog sincer pentru găsirea de soluţii eficiente’, a afirmat preşedintele interimar.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton