Apar noi dezvăluiri halucinante despre ororile de la Spitalul Sf. Pantelimon. Potrivit referatului procurorilor, una din doctorițele arestate era numită de colegi "doamna cu coasa" pentru că era cea care decidea care pacienți mor. Procurorii au arătat datele aparatelor de la ATI care demonstrau că s-a scăzut brusc doza de noradrenalină. Mai mulți asistenți ar fi spus că medicii le-au cerut să nu treacă în foile de observație această scădere a substanței administrate.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI
Joi, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor două doctorițe de la spitalul „Sfântul Pantelimon' acuzate de procurori de omor calificat în cazul unui pacient de 54 de ani din Secția ATI. Decizia instanţei nu este definitivă.
Doctorița care decidea care pacienți sunt „de lăsat” să moară era numită de asistente „doamna cu coasa”
Asistenta a povestit că unul dintre medicii care ar fi omorât pacienţii la ATI s-ar fi „comportat ca Dumnezeu, adică alegea cine merită să trăiască şi cine trebuie să moară'. În general proceda în acest sens în cazul pacienților care aveau multe zile pe secția ATI sau despre care aceasta aprecia că nu mai au șanse de supraviețuire.
Martora a arătat că a avut situații când inculpata a venit pe unul din saloanele sale, a modificat rata de noradrenalină pe injectomat la 1 ml/h, apoi a plecat fără să o informeze despre modificare. Când martora a sesizat modificarea, nefiind informată despre ea, a trecut valoarea înapoi cum era în foaia de observație.
Inculpata a revenit pe aceeași tură și a întrebat-o de ce a rectificat valoarea injectomatului, iar apoi a setat din nou rata pe 1 ml/h, spunându-i să nu o mai modifice, iar în foaie să continue să treacă rata maximă de administrare, adică 20 ml/h.
Martorei i s-a întâmplat să găsească robinetul cu calea de noradrenalină închis, moment în care ieşea din nou pe hol și striga în gura mare „cine mi-a oprit robineții, că vă rup mâinile?', dar nu îi răspundea nimeni.
Speriate de întreaga situaţie din spitalul în care lucrau, după ce prea mulţi pacienţi mureau la ATI, o altă asistentă s-a confesat unei colege, zicându-i: „Am spus adevărul!', referindu-se la momentul audierii, arată Antena 3.
„La un moment dat inculpata MM a venit pe salonul martorei, a modificat rata noradrenalinei pe injectomatul pacientului de la 15ml/h la 1 ml/h și i-a spus că e „DE LĂSAT”, totodată făcând mențiunea ca martora să treacă în foaia de observație valoarea de 15ml/h.”, se menționează în referatul procurorilor care dezvăluie ce le cerea „doamna cu coasa” asistentelor.
Practica medicilor de a îndemna asistenții să treacă în foaia de observație altă valoare decât cea setată pe injectomat rezultă și din redarea convorbirilor telefonice dintre denunțătoarea SC și asistenta GA (puse la dispoziția organelor judiciare de către denunțătoare):
„GA: Da și ne spune (n.n. referindu-se la medic): În foaie treceți cu 20 sau cu 15 și să îi meargă cu 1.
SC: Doamne ferește! Iar asistentele ce zic mă?
GA: Ce, noi? Păi cum să facem așa, ei pleacă, noi iar le dăm la 20″, potrivit înregistrărilor depuse la dosar.
„I-am spus doar că a umblat la injectomat. Precizez că i-am spus lui GA că eu cred că doamna doctor P a pus într-un injectomat din salonul 6 doar ser fiziologic. Am spus acest lucru pentru că am observat că doamna doctor avea în mână un flacon de ser fiziologic și o seringă pentru injectomat, lucru care nu prea se întâmplă foarte des. Precizez că doctorii nu obișnuiesc să încarce personal seringa pentru injectomat, acesta fiind atributul asistenților medicali, se arată în referatul procurorilor”.
O asistentă, care a dat declarații în calitate de martor, a declarat că în perioada martie – aprilie 2024, a avut în salonul 5 patul 2, un pacient bărbat despre își amintește că suferea de ciroză cardiacă. În data de 26.03.2024, a fost de serviciu în tura de zi. În aceeași zi, de serviciu a fost și inculpata M. M.
„Pacientului îi era administrată o rată de noradrenalină de 15ml/h, iar la ora 14:00 acesta a intrat în stop cardiac. I-a administrat acestuia adrenalină și câteva compresii toracice, iar pacientul și-a reluat activitatea cardiacă imediat. A informat-o pe inculpata M. M. despre stop și că și-a reluat activitatea cardiacă, aceasta trebuind să vină să facă mențiunile în foaia de observație. La un moment dat, nu-și poate aminti exact momentul zilei, inculpata M. M. a venit pe salonul martorei, a modificat rata noradrenalinei pe injectomatul pacientului de la 15ml/h la 1 ml/h și i-a spus că e de lăsat', totodată făcând mențiunea ca martora să treacă în foaia de observație valoarea de 15ml/h.„, se arată în referatul procurorilor.
„Tre să-l lași pe Cel de Sus, nu pe nora să decidă”
În interceptările pe care procurorii le-au arătat judecătorilor care au aprobat arestarea celor două doctorițe ATI de la Sf. Pantelimon apare o convorbire în care se discută despre o terapie vitală pentru salvarea pacienților, administrarea noradrenalinei, despre care doi medici discută ca și cum n-ar face nimic, susține Parchetul.
Pe 12 aprilie 2024, a doua zi după ce la Sf. Pantelimon se află că Parchetul a început cercetări despre decesul mai multor pacienți, doctora M. vorbește la telefon cu iubitul ei, un medic. Procurorii notează că cei doi vorbesc despre o tragedie din lumea medicală, care avusese loc de curând, ceva legat de un al treilea medic.
Bărbat: Uite, poți să te inspiri din ce a scris că e chiar foarte drăguț și exact asta spun și eu că… ea nu tratează nimic.
M: Îhî.
Bărbat: Ea prelungește o suferință, deci nu tratează absolut nimic.
M: Asta nu pot să zic că ce sunt eu, Dumnezeu …[neinteligibil]… suferință?
Bărbat: Păi nu, nu, nu.
M: Hî, hî, hî.
Bărbat: Păi nu, da ce, sunt Dumnezeu să prelungesc suferință?
M: Da.
Bărbat: Tre să-l lași pe Cel de Sus, nu pe nora să decidă.
M: Da, Cel de Sus. Frumos.
Bărbat: Da.
Despre această conversație, procurorii susțin că arată „opinia inculpatei MM despre efectele noradrenalinei'. Din citirea HotNews rezultă că e, în mod cert, opinia celuilalt medic. În privința doctorei M., mai degrabă ea îl aprobă tacit sau chiar îl contrazice. Când bărbatul, iubitul doctorei de la ATI Pantelimon, spune că noradrenalina „nu tratează absolut nimic', doctorița de 33 de ani răspunde: „Asta nu pot să zic că ce sunt eu, Dumnezeu…'.
INML, despre moartea pacientului de 54 de ani de la Sf. Pantelimon: „Nu se impunea scăderea bruscă a dozei de noradrenalină, de la valori de 15ml/h la 1 ml/h'
Procurorii au trimis către INML datele cazului bărbatului de 54 de ani care a murit după două coborâri bruște ale administrării de noradrenalină. La prima pacientul a rezistat, cu ajutorul unei asistente. A doua oară, bolnavul a murit.
Procurorii au pus întrebări și au primit răspunsuri în scris de la INML. Concluziile raportului de expertiză medico-legală nr. A1/8230/2024 au fost următoarele:
1.Se impuneau terapeutic reducerile ratei de noradrenalină din data de 26.03.2024, ora 16:45 și din data de 04.04.2024, ora 13:17, prin raportare la afecțiunile de care suferea pacientul MM și la starea sa de sănătate din acel moment?
La întrebarea nr. 1: „Din declarația medicului șef ATI, reținem că noradrenalina se administrează pentru a menține o tensiune arterială medie de 60-65 mmHg.
Având în vedere faptul că pacientul era instabil hemodinamic chiar și sub suport vasopresor, apreciem că nu se impunea scăderea bruscă a dozei de noradrenalină, de la valori de 15ml/h la 1 ml/h în data de 26.03 și, respectiv de la 20 ml/h la 1 ml/h în data de 04.04.2024, fapt ce constituie deficiențe în acordarea asistentei medicale'.
Parchetul: Medicii i-au pus și pe asistenți „să participe la suprimarea vieții unei persoane'
Parchetul citează în referat mai mulți asistenți medicali, femei și bărbați, care susțin că li s-a cerut să falsifice datele din fișele medicale. Mai exact, să treacă o valoare a noradrenalinei mult mai mare decât cea administrată în mod real.
Drept confirmare a mărturiilor asistenților, procurorii au adus 'log'-urile scoase din memoria internă a injectomatelor. Ele au arătat că s-a coborât brusc cantitatea de substanță către pacientul de 54 de ani care a murit.
'În acest caz, spre deosebire de alte cazuri de omor, trebuie să avem în vedere faptul că inculpatele nu au acționat pe fondul unei stări emoționale, ci au acționat „cu sânge rece', fără vreo urmă de regret sau de căință și în plus, au pus și alte persoane, în special asistenții medicali, în situația dezumanizantă de a participa la suprimarea vieții unei persoane', susțin procurorii.
Există în document și mărturii ale mai multor asistenți care spun că medicii inculpați le-au solicitat să nu treacă în foile medicale de observație această scădere de substanță administrată.
„Medicul MM, poreclită la nivelul secţiei „doamna cu coasa', începând cu lunile octombrie – noiembrie 2023, a demarat un mecanism de eficientizare a activității Secției de ATI prin reducerea dozei de noradrenalină, substanță vitală pentru supraviețuirea unora dintre pacienții aflați la ATI care se aflau într-o stare gravă de sănătate și cu privire la care aceasta, în mod discreționar, arbitrar și inuman, aprecia că nu mai au șanse de supraviețuire. Scopul scăderii dozei de noradrenalină era unul absolut inuman, provocarea decesului persoanelor pentru eliberarea paturilor de la ATI', susține Parchetul în referatul cu propunerea de arestare, aprobată de judecători.
Pentru a ascunde față de familiile pacienților scăderea dozelor de noradrenalină, doctorița M.M. revenea în saloanele pacienților și creștea dozele înainte de vizitele făcute de membrii de familie, iar după vizite le reducea, conform declarației unei asistente.
După ce făcea aceste modificări, doctorița venea periodic să controleze starea pacientului, respectiv să vadă dacă acesta a decedat, mai arată procurorii.