Ce amendă riști dacă faci gălăgie în orele de liniște. Care sunt intervalele orare în care poți fi sancționat

.

În România, nerespectarea orelor de liniște se pedepsește prin amenzi ce pot ajunge la sume destul de mari. Pe lângă amenzi, locatarii gălăgioși pot fi obligați să facă muncă în folosul comunității. Iată ce amendă riști dacă îți deranjezi vecinii în orele de liniște!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!


Orele de liniște în România sunt stabilite prin lege și trebuie respectate atât de către persoanele fizice, cât și de cele juridice. Fie că este vorba de muzica dată prea tare sau de bormașina vecinului, zgomotele produse în cursul nopții, al dimineții sau în intervalul de o oră de după prânz se sancționează cu amendă.

Citește și: Câți bani câștigă pe lună Bianca Giurcă, concurentă la Insula Iubirii, sezonul 7: „Nu am nevoie de un bărbat să mă întrețină'

Citește și: Cum arată mormântul Denisei Răducu, la șase ani de la moartea ei. Tatăl artistei va organiza un parastas în memoria ei: „Sunt lucruri pe care nu le poți descrie în cuvinte'


Citește și: Un turist român face praf insula Thassos din Grecia. Ce a pățit la plajă: „Coji de semințe și manele cât pentru cinci vacanțe'

Citește și: Ce pensie are Aurel Pădureanu, după zeci de ani de muncă: „Ce să faci cu banii ăștia? Este foarte greu'

Ce amendă riști dacă faci gălăgie în orele de liniște

Cei care își deranjează vecinii în intervalele stabilite de lege riscă amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei. Sancțiunile pot fi aplicate și în afara orelor reglementate de autorități, iar tulburarea liniștii publice se pedepsește cu amenzi între 200 și 1.000 de lei.

Cei care organizează petreceri și folosesc echipamente muzicale puternice în zona blocurilor riscă amenzi între 2.000 și 3.000 de lei. În eventualitatea în care regulamentul privind orele de liniște se încalcă în mai multe rânduri, în decursul a 24 de ore, locatarii riscă o amendă până la 6000 de lei și muncă în folosul comunității.


Care sunt orele de liniște în 2023

Potrivit Legii 61/1991, intervalele de liniște sunt 22:00-08:00 și 13:00-14:00. În timpul weekendului, orele de liniște sunt aceleași.

„Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora este interzisă. Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise’, se arată în Legea 61/1991.

Sursa foto: Freepik