Medicul Alexandru Rafila spune că numărul celor care au fost infectaţi cu noul coronavirus în România este mult mai mare decât cel raportat oficial. Mulți dintre oamenii care au contractat virusul nici n-au știut că au avut COVID-19 pentru că nu au avut simptome.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI
Medicul Rafila susține că în România se va face testarea pentru anticorpi pentru a se vedea ce procent din populaţie a trecut prin boală, unde a fost mai frecvent COVID-19 şi care au fost cele mai afectate categorii de cetăţeni.
Totuşi, conform autorităţilor sanitare, acest test de seroprevalenţă nu se va face în masă, ci pe un eşantion reprezentativ pus la punct de Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Centrul Naţională de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Cei care vor să vadă dacă au trecut prin boală fără să-şi dea seama pot face aceste teste de identificare a anticorpilor indepenedent de campania organizată de autorităţi.
Concret, mai multe clinici private pun la dispoziţia pacienţilor astfel de analize contra cost, potrivit Adevarul.ro. Este vorba de teste de anticorpi de tip IgM şi de tip IgG, iar analizele costă 280 de lei.
Clinicile susţin că aceste teste care utilizează probe recoltate din sânge sunt utilizate cu succes pe plan internaţional în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2.
Testele care pot detecta în sânge prezenţa anticorpilor de tip Imunoglobulină G (IgG), produşi de organism ca răspuns la infecţia cu coronavirusul SARS-CoV-2, costă 95 de lei, iar pentru o acurateţe optimă, experţii recomandă repetarea acestui test în interval de cel mult o lună, rezultatele putând fi analizate astfel în dinamică.
„Testul are o acurateţe de 99% şi specificitate de 99,5%, fiind aprobat la sfârşitul lunii aprilie pentru utilizare în UE, după succesul acreditării sale în SUA', susţin reprezentanţii unei reţele medicale private.
Indiferent dacă optează pentru un singur test sau pentru pachetul IgM şi IgG, cetăţenii trebuie să se programeze şi mai apoi să se deplaseze la un centru de analize.
Experţii spun că pentru o mai bună acurateţe a rezultatelor analizelor, pacienţii trebuie să nu mănânce cu opt ore înainte de ora de prelevare a testului. Intervalul de timp în care sunt procesate testele diferă de la clinică la clinică, dar rezultatele acestora ajung la pacient în cel mult 72 de ore.