Ce beneficii are leușteanul. Chef Scărlătescu îl consumă în fiecare zi

.

Chef Cătălin Scărlătescu are o mare pasiune pentru leuștean. Celebrul jurat de la Chefi la Cuțite folosește leuștean în majoritatea preparatelor sale, iar beneficiile acestui ingrediente te va face să îl consumi zilnic.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

La noi, leuștean se pune în diverse ciorbe, însă el poate fi folosit în tot felul de mâncăruri, de la ghiveci de legume, lasagna, musaca, chiftele, mâncare de cartofi, până la gulaș sau ciulama.


De ce să consumi leuștean în fiecare zi

Leușteanul este un remediu bun pentru prevenirea bolilor respiratorii, endocrine, renale, ale aparatului urinar și pentru întărirea sistemului imunitar, este la îndemâna oricui și poate fi procurat foarte ușor.

De asemenea, pentru persoanele care suferă de anorexie, gripă sau răceală, dureri de gât sau amigdalită leușteanul are proprietăți terapeutice. Planta calmează mâncărimile, diminuează inflamația, iar frunzele sale sunt un bun tonic digestiv.


Prin simplul consum de frunze proaspete de leuștean se previn gripa și răceala. Durerile de gât se calmează instant prin gargară din infuzie fierbinte de frunze uscate de leuștean. Cu toate acestea, leușteanul nu se folosește în perioada sarcinii și se consumă moderat în perioada alăptării.

Beneficiile leusteanului

1. Previne formarea pietrelor la rinichi

Un factor esențial în prevenirea formării pietrelor la rinichi este consumul mare de apă. Leușteanul este ceea ce se numește aquaretic. Promovează diureza apei în corp și urinarea fără pierderea de electroliți.

2. Ajută plămânii

Leușteanul este folosit în mod tradițional că expectorant și pentru ameliorarea tusei și a durerilor în gât. Plantă conține o substanță numită eucaliptol, care a dovedit că are efect antiinflamator în astmul bronșic.

3. Piele sănătoasă

S-a observat că leușteanul poate calmă sau reduce edemul cutanat. Astfel, poate fi folosit în tratarea unor afecțiuni ale pielii precum psoriazis, dermatită și acnee. Se pot aplică frunzele direct pe zona afectată sau se poate face unguent din leuștean uscat.


4. Proprietăți antibacteriene

Studiile arată că tratamentul cu leuștean este eficient împotriva infecțiilor bacteriene. În cadrul unui studiu al Universității din Birmingham, leușteanul a demonstrat cel mai puternic efect antibiotic contra unor bacterii precum Salmonella, E. coli și H. pylori, dintre cele 22 de extracte de plante folosite.

5. Facilitează digestia

Una dintre cele mai comune utilizări ale leusteanului este în ameliorarea gazelor, balonarii, a colicilor la copii și a altor probleme digestive. Se consideră că efectul antiinflamator al leusteanului este cel care contribuie la îmbunătățirea problemelor de tract intestinal. De exemplu, leușteanul conține compusul antiinflamator limonen, despre care un studiu a demonstrat că are efecte antiinflamatorii semnificative la șobolanii cu colită.


Vezi cum pastrezi verdeturile proaspete mai mult timp!

Citește și: Ce face Lucian Viziru de când s-a retras din showbiz și a plecat din țară. Fratele său, Augustin, l-a dat de gol:„E ceva foarte greu la vârsta lui, dar e mult mai fericit!

Citește și: Cum a ajuns Răzvan Fodor să prezinte „Burlacul și ce i s-a părut cel mai greu la filmări:„Mi-au garantat că…/ EXCLUSIV

Citește și: Ce relație este între Zanni și Ana Porgras, la Survivor.Starlin și Jador au fost la un pas să se bată


6. Sănătatea articulațiilor

Proprietățile antiinflamatorii ale leusteanului sunt utile și în tratarea afecțiunilor articulare, cum sunt guță, artrită și inflamatiile reumatice.

7. Inhibă alergiile

Leușteanul mai conține un important compus antiinflamator, numit quercina, care s-a dovedit că ajută în tratamentele pentru alergii. Quercina inhibă producția de histamine în corp și reduce iritațiile cutanate cauzate de sensibilitățile la mediu, ochii roșii, rinită sau alte potențiale simptome alergice.


8.Ameliorează simptomele menstruației

Leușteanul este des folosit în ameliorarea unor simptome menstruale, cum sunt crampele și balonarea. Se pare că beneficiile pe care le poate oferi în această perioada a lunii se datorează în mare parte densității sale nutritive.