Ce conțin chipsurile și de ce dau dependență. Nutriționist: "Nici măcar nu sunt din cartofi"

 Dumba Gabriela
.

Te-ai întrebat vreodată ce conțin chipsurile și de ce dau dependență? Cu siguranță ți s-a întâmplat ca, odată ce ai cumpărat o pungă de chipsuri, într-o zi, a doua zi și a treia și tot așa să simți nevoia să ronțăi din nou. Și-a fost „poftă”, însă este, de fapt, o dependență pe care o creează, iar nutriționiștii avertizează că chipsurile nici măcar nu conțin cartofi.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Chipsurile par a fi doar felii de cartofi tăiate foarte fin, prăjite sau coapte și sărate. Sau cel puțin așa ne spun reclamele. Există însă și chipsuri cu diferite arome sau diverse forme, iar aceste produse sunt ultra-procesate și nocive pentru organism.

Din ce sunt făcute chipsurile

Unele sortimente de chipsuri nici măcar nu sunt făcute din cartofi, ci dintr-o pastă de amidon obținută prin procesarea cartofilor și amestecată cu alte substanțe, care potențează gustul.

„În momentul în care exagerezi cu consumul și devine din ce în ce mai des, intensitatea și cantitatea crește zilnic, devine deja o problemă. În primul rând, tipurile acestea de alimente, care creează dependență, o fac pentru că ele la bază conțin anumite substanțe care dau această dependență.

Când ne gândim la dependența la aceste alimente o gândim din două perspective: dependența din punct de vedere biochimic, la nivel celular, în organism, dar și dependența neuronală, la nivel de creier.

Când începem să consumăm frecvent aceste tipuri de răsfățuri, la nivel de creier se generează dopamina, care era un neurotransmițător al motivației, al recompensării și cu cât consumăm mai mult și mai des, cu atât creierul va înțelege că ce fac eu este bine, pentru că-mi oferă multă plăcere', a explicat nutriționista Anca Alungulesei în emisiunea lui Măruță, de la Pro TV.

Citește și: Jador, după ce a fost surprins sărutându-se cu Andreea Bălan: „Data viitoare când mă urmăriți aveți grijă să nu fiu beat că…'

Citește și: Cine este Alin Vădean de la Chefi la cuțite. De ce a izbucnit în lacrimi, în fața juraților: „Ai fost foarte aproape să…'

Citește și: Dana Budeanu, ironie la adresa femeilor care nu recunosc că au operații estetice: „S-au umflat buzele când erau însărcinate și…’

Cât de periculoase sunt chipsurile

Analizând etichetele mai multor chipsuri de pe piață, nutriționista Anca Alungulesei a ajuns la concluzia că multe sortimente de chipsuri nici măcar nu conțin cartofi, ci multe ingrediente foarte periculoase pentru sănătate.

„Rolul nostru este să fim cât mai selectivi, în ceea ce privește aceste tipuri de alimente. În primul rând, dacă ne uităm pe etichetă, foarte multe din aceste chipsuri nici măcar nu conțin cartofi, ele doar induc această idee.

S-a demonstrat faptul că foarte puține dintre ele conțin cartofi și atunci substanțele din aceste chipsuri sunt dăunătoare organismului. Cine poate să mănânce doar două chipsuri? Nimeni.

Chipsurile mai conțin și monoglutamat de sodiu, care potențează aroma și gustul, iar creierul interpretează în acest fel că e un aliment sănătos și bun pentru mine. Când simțim nevoia să mușcăm din ceva crocant, asta înseamnă că simți nevoia să te destresezi și simți nevoia să muști foarte tare. Putem opta, în schimb, pentru mărul verde, morcov', a mai spus nutriționista.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton