Primăria Capitalei anunță că lansează vineri, la ora 13:00, platforma online www.testampentrubucuresti.assmb.ro, unde se pot înscrie voluntar 11.000 de bucureșteni pentru a fi testați gratuit pentru noul coronavirus.
Conform unui comunicat transmis de Primărie, platforma este parte a proiectului „Testăm pentru București' – prima inițiativă a unei autorități locale din România care asigură testarea cu aparate Real Time PCR pe scară largă a persoanelor asimptomatice.
„Am propus în luna mai acest proiect prin care 11.000 de bucureșteni pot beneficia gratuit de testare pentru depistarea infectării cu noul coronavirus. Capitala se înscrie, astfel, în rândul marilor metropole europene, care aplică deja principiul testării extinse, promovat și de Organizația Mondială a Sănătății.
Vor fi utilizate teste de tip antigen standard RT-PCR, cele mai utilizate la ora actuală pe plan mondial pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2. Săptămâna viitoare vom începe și celălalt proiect de testare anunțat, proiectul care vizeaza realizarea testelor de anticorpi pentru 10.500 de bucureșteni, care va indica felul în care a circulat virusul în Capitală', arată primarul Gabriela Firea.
Potrivit sursei citate, testarea se va realiza gratuit, iar Primăria Capitalei, prin ASSMB, va deconta pentru fiecare persoană testată suma de 200 de lei direct către laboratoarele de stat și private afiliate proiectului.
Testarea moleculară se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian.
Pe platforma online se pot înscrie bucureștenii asimptomatici și care doresc să participe la proiect pe bază de voluntariat.
Aceștia vor completa o declarație ce cuprinde criterii de eligibilitate și date personale (nume, prenume, CNP, serie și număr C.I., vârstă, sex, adresă de domiciliu, număr de telefon, adresă de e-mail, în cazul minorilor sunt necesare datele din certificatul de naștere). După finalizarea acestei prime etape și acceptarea intrării în program, urmează completarea cererii de înscriere și consimțământul pentru participare.
Fiecare
participant înscris primește un număr de înregistrare și un e-mail de
confirmare, urmând să fie contactat pentru programare și testarea
propriu-zisă.
Un call-center dedicat va ține legătura cu bucureștenii înscriși în program și le va comunica data și ora la care vor trebui să se prezinte la unitatea medicală afiliată pentru testare.