Ce este botulismul și cum poate fi prevenită infecția cu toxină botulinică, care este mortală. Dr. Tudor Ciuhodaru: "Cei patru D vă pot salva viața"

 Dumba Gabriela
.

Botulismul este o afectiune rară, dar extrem de gravă, chiar mortală, cauzată de o toxină care atacă sistemul nervos. Agentul cauzal al botulismului, Clostridium botulinum, a fost izolat în 1897 de Emile van Ermengem, însă este depistată și în prezent. În România zilelor noastre, doi oameni se află în stare gravă din cauza botulismului, iar Dr. Tudor Ciuhodaru ne explică ce trebuie să facem în cazul infecției cu toxina botulinică.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Este alertă în țara noastră, de botulism, după ce 11 persoane sunt suspectate, două dintre ele fiind în stare foarte gravă. Această toxină este mortală. Doctorul Tudor Ciuhodaru a tras un semnal de alarmă și a explicat care sunt pașii pe care trebuie să îi facem pentru a nu ne infecta cu această toxină.

Cum poate fi prevenită infecția cu toxină botulinică și ce trebuie să facem dacă avem simptome de botulism

Botulismuul poate apărea ca urmare a contaminarii alimentelor sau a ranilor deschise, dar si atunci cand sporii bacterieni se dezvolta in intestinele sugarilor. In cazuri rare, botulismul poate fi cauzat de un tratament medical sau de bioterorism.

Botulismul nu se transmite însa de la o persoana la alta! O persoana trebuie sa consume sporii sau toxina prin alimente sau toxina trebuie sa intre intr-o rana, pentru a provoca simptomele bolii. Doctorul Tudor Ciuhodaru susține că poate fi luată din alimentele preparate și conservate atât în gospodăriile noastre, cât și în preparatele achiziționate din comerț.

„Atenție părinți și bunici! Dacă vedeți o conservă cu capacul bombat aruncați-o fără discuție. Ar trebui să prelucrăm termic minim 10 minute, orice fel de preparat conservat în casă pentru că este risc de botulism alimentar. Boala este rară, dar este letală, iar neurotoxina botulinică este una dintre cele mai puternice toxine bacteriene.

A fost utilizată ca armă biologică. Putem vorbi și de pește și de fructe și legume conservate, pot să transmită această boală. Epidemiile sezoniere sunt mai ales spre primăvară pentru că aceste preparate au stat depozitate în gospodărie, dar nu este exclus să fie și de la preparatele cumpărate din comerț, mai ales când este vorba despre depozitare, utilizare sau manipulare defectuoasă”, a spus doctorul Tudor Ciuhodaru la Antena 3.

Totodată acesta a precizat și care sunt simptomele în urma cărora ar trebui să mergem de urgență la spital.

„Nu uitați cei patru D, sunt extrem de importanți și vă pot salva viața. Dacă la 18-36 de ore după consumarea unui aliment preparat în casă apare acea paralizie progresivă simetrică descendentă cu diploplie, vedem dublu, cu dizartie, vorbim cu dificultate, cu disfagie, înghițim cu dificultate și cu dispnee, apar și tulburări de respirație este extrem de important să ajungem cât mai repede la spital”, a precizat doctorul Tudor Ciuhodaru.

Citește și: Ce planuri are Theo Rose pentru copilul ei cu Anghel Damian: „E crunt să muncești o viață, împins de la spate de părinți'

Citește și: „Eu nu am întâlnit în toată acea perioadă un bărbat care să fie prost crescut sau care să vrea de la mine doar sex’. Cum s-a schimbat relația dintre Ioana Ginghină și Cristi Pitulice după ce s-au căsătorit

Ce alimente pot fi contaminate cu toxina botulinică

Botulismul alimentar se poate declansa atunci cand mananci alimente contaminate cu spori de Clostridium botulinum. Botulismul alimentar apare frecvent atunci cand conservele produse in casa sunt preparate sau depozitate in mod necorespunzator. Alte surse de botulism alimentar includ:

  • conserve industriale perimate;
  • uleiuri infuzate cu ierburi;
  • cartofi copti in folie de aluminiu;
  • conserve cu sosuri de branza;
  • usturoi conservat;
  • conserve de rosii;
  • suc de morcovi;
  • alimentele pastrate calde sau lasate la temperatura camerei prea mult timp.

Simptomele botulismului alimentar pot aparea de obicei la 12 pana la 36 de ore dupa ce toxina intra in organism. Dar, in functie de cat de multa toxina ai consumat, aparitia simptomelor poate varia de la cateva ore pana la cateva zile.

Simptomele botulismului alimentar includ:

  • probleme la inghitire sau de vorbire;
  • gura uscata;
  • slabiciune faciala pe ambele parti ale fetei;
  • vedere incetosata sau dubla;
  • pleoape cazute;
  • probleme de respiratie;
  • greata, varsaturi si crampe stomacale;
  • paralizie.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton