Ce este burn-out și cum îți dai seama că te afectează

 Dumba Gabriela
.

Ce este burn-out și cum îți dai seama că te afectează. Poate că ai experimentat și tu sentimentul de epuizare fizică și emoțională sau acel sentiment sâcâitor că mai sunt multe de făcut, dar ești prea obosit ca să-ți îndeplinești sarcinile sau să o faci așa de bine cum ți-ai dori sau te aștepți să o faci. Ei bine, asta înseamnă burn-out.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Cu siguranță te-ai simțit și tu, la un moment dat, copleștă de stres, emoții, lista prea lungă de task-uri zilnice de efectuat. Dar ai continuat să te agăți în continuare cu disperare de ideea că, dacă vei trage suficient de tare de tine și micile resurse ce ți-au mai rămas, dacă vei încerca șă depui și mai multe eforturi, vei reuși să-ți recapeti sentimentul de control, să liniștești mintea ta anxioasă și să ajungi să ai succes.

Aceste eforturi extreme pe care le facem conștient și inconștient, fără a ne opri să ne conectăm cu noi înșine și să ascultăm părțile inconștientului care vor să ne vorbească, sunt de fapt alegeri ale unor părți inconștiente de protecție din interior care fac tot ce le stă în putință pentru ca noi să fim în siguranță în domenii ale vieții noastre care altfel ne-ar putea copleși sau ne-ar oferi senzația că pierdem controlul și prin urmare, am putea suferi.

Practic, se creează un conflict interior între părți din noi care prin munca excesivă caută acest sentiment de siguranță și control și alte părți din noi, vulnerabile care au alte nevoi, cum ar fi acea nevoie de a fi văzute, de a primi iubire, de a se bucura de viață.

Părțile sunt practic subpersonalități interne dezvoltate încă din copilărie. Unele dintre aceste părți sunt înghețate în timp și continuă să facă orice lucruri extreme au făcut pentru a ne proteja când eram copii. Unele dintre părțile noastre – numite prizonieri în metoda ReGeneration – se tem să nu fie rănite.

Alte părți sunt ca niște mici soldați care încearcă să ne facă să ne comportăm într-un anume mod, astfel încat să fim acceptați de societate.

Frecvent, energia soldatului din interior care ne îndeamnă să depunem din ce în ce eforturi mai mari pentru a fi în control, este mai puternică și astfel, celelalte părți implicate în conflictul interior vor încerca să își facă simțiță prezența și să fie văzute prin intermediul simptomelor. Astfel, apar simptomele fizice precum dureri de cap frecvente și probleme gastro-intestinale, neliniște, părți care determină detașarea și lipsa de concentrare sau sentimente de mânie. Unul dintre cele mai proeminente simptome este o senzație aproape constantă de amorțeală, emoțională și fizică.

Citește și: Cum a afectat-o pe Alexandra Dinu divorțul de Adrian Mutu:’E mai bine așa decât să rămâi într-o familie cu tensiuni’

Citește și: Imagine rară cu Corina Caciuc și fiul Liam.Ce fotografii a postat Laurențiu Reghecampf pe rețelele de socializare

Iată cei 4 pași pe care să îi urmezi dacă te confrunți cu burnout-ul

  1. Identifica parțile din tine repsonsabile de burn-out

Ia-ți puțin timp pentru a merge în interior și observă unde simți acest stres și epuizare în corpul tău acum?

Poate că sunt zone din corp mai rigide, tensionate sau contractate.

Identifică părțile din tine care sunt responsabile de aceste simptome. Conectează-te cu acele zone din corp și întreabă-ți partile – De ce apar?

  1. Explorează în profunzime

Poate că ai identificat o parte din tine care simțe că trebuie să dovedească constant că este capabilă și că merită iubire. Această parte poate te face să te simți vinovat pentru relaxare, chiar dacă te simți obosit.

Poartă un dialog în interior cu aceste părți din tine și afla-le fricile.

Există vreo amintire legată de acest stres pe care îl experimentezi? Când în trecutul ai experimentat ceva similar?

  1. Eliberează

Acesta este pasul în care poți elibera părțile din interior de poverile și credințele pe care le poartă. Odată ce vei parcurge acest pas și simptomele fizice create de aceste părți se vor elibera.

  1. Acceează noi resurse

Întreabă pățile din interiorul tău dacă sunt gata să își asume un nou rol mai potrivit în viața ta. Cum și-ar dori să își facă simțită prezența în viața ta de azi înainte?

Toate părțile au și resurse pe care ți le pot oferi. Așa că observa în interior ce resurse reale aduc aceste părți în viața ta?

Abordarea metodei ReGeneration față de burnout vine dintr-un loc de încurajare: a crede că ai puterea de a face schimbări în interiorul tău și în viața ta.

Observându-ne emoțiile și senzațiile corporale aflate în legătura cu epuizarea și burnout ul și schimbând modul în care relaționăm cu noi înșine, ne putem elibera și ne putem conecta la creativitatea noastră, pentur a putea gestiona mai bine orice viața are să aducă înaintea noastră/

Există cu adevărat momente în care cel mai bun, cel mai sănătos și mai productiv lucru pe care îl putem face pentru noi înșine este nu să încercăm mai mult, ci mai degrabă să mergem în interior: să ne ascultăm cu compasiune nevoile pentru a trece prin durere – și în cele din urmă prin viață – cu mai multă blândețe și reziliență emoțională.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton