Ce este curry și în ce preparate se folosește

.

Cei care s-au întrebat ce este curry vor avea surpriza să afle că exoticul condiment nu este doar ingredientul perfect pentru mâncărurile spicy, ci este și un bun antioxidant și antiinflamator. Dar, înainte de toate, este un potențiator de gust excelent, nelipsit din mâncărurile asiatice și nu numai.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Ce este curry și în ce preparate se folosește E greu de spus ce este curry, iar asta deoarece nu este vorba de un simplu ingredient, ci acesta este numele generic adoptat în Occident pentru a descrie o serie de mâncăruri elaborate cu un amestec de condimente, tipic bucătăriilor asiatice.


folosit pentru prepararea sosurilor, în special în bucătăria indiană, dar şi în Japonia, Thailandia, Filipine și nu numai, pentru rețeta de curry se folosesc multe variante, și veți fi uimiți să aflați că există curry chiar și de culoare verde, deoarece conţine busuioc sau pătrunjel.

Citește și: Supă de pui a la grec. Rețetă simplă și delicioasă

Citește și: Rețetă de plăcintă cu iaurt. Preparat simplu

Citește și: Ciorbă rădăuțeană. Cea mai bună rețetă cu pui și smântână

Citește și: Rețetă paste blognese. Sunt cele mai gustoase și sățioase!


Citește și: Rețetă de banana bread. Cel mai gustos chec cu banane

Ce este curry și în ce preparate se folosește

Ce este curry. La noi, varianta cel mai cunoscută este cea de origine indiană, care are ca ingredient principal curcuma (cu beneficii antioxidante și antiinflamatoare). Rădăcina aceste plante mai întâi se usucă și se macină, iar apoi se pisează cu ardei iute, boabe de piper, coriandru, ghimbir, nucşoară, scorţişoară şi cuişoare.

De obicei, curry dă o savoare specială alimentelor mai puțin calorice, dar și neutralizează gustul gras al celorlalte, așadar este întrebuințat într-o mulțime de rețete. curry se poate adăuga în carnea tocată pentru chiftele, în ciorba de carne, dar și în risotto, un preparat extrem de apreciat pentru savoarea specială. De asemenea, și șnițelele, înainte de a fi trecute prin ou și pesmet, pot fi condimentate cu acest amestec de curry. La fel de bine merge și cu brânzeturi, ciuperci, dar și cu pește.


La fel de gustos este și sosul de curry, bază pentru mâncările exotice în bucătăria thailandeză. Acesta se prepară din ceapa șalotă, usturo, galangal, lemongrass, coajă de kaffir lime, piper, semințe de coriandru, chimion, sare, pastă de creveți și, bineînțeles, ardei iute.


Aripioare de pui în sos de curry

După ce ați aflat ce este curry, vă propunem una dintre cele mai simple și gustoase preparate ce au ca bază acest ingredient – aripioare de pui în sos de curry. Iată de ce aveți nevoie și cum se prepară.


Ingrediente:

700 g aripioare de pui

2-3 linguri de ulei

o linguriţă praf de usturoi

o linguriţă pudră de curry

sare

piper

o linguriţă boia dulce

Preparare: Aripioarele se spală bine, se taie în două și se elimină vârful, se şterg cu şervete absorbante, apoi se pun într-un bol. Peste ele se adaugă uleiul, boiua, praful de usturoi, curry, sare, piper şi se amestecă bine, masând cu mâna fiecare aripioară, ca să fie bine acoperită de sos.

Se lasă 30 de minute la rece, acoperite cu o folie. Pe urmă, se dau la cuptor, la 200 de grade, cam 35-50 de minute, până se rumenesc bine pe ambele părți.

Foto: Pixabay